What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Fertőzés - Contagion (2011)

2011.10.18. 11:52 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Steven Soderbergh nagyon rájött, hogy mi az igazi para.

Egyik napról a másikra Matt Damon felesége, Gwyneth Paltrow beteg lesz, majd be is adja a kulcsot. Miután néhány órán belül nem ő az egyetlen, a mega tudósok, Laurence Fishburne és Kate Winslet alaposan utánajárnak az ügynek, és kiderül, hogy nagyon nagy gebasz van. És akkor Marion Cotillardról meg Jude Law-ról nem is beszéltünk... mindegy, lényeg, hogy egy rohadt nagy fertőzés áll a küszöbön.

"Blogging is not writing. It's just graffiti with punctuation"

Steven Soderbergh a filmvilág egyik legérdekesebb figurája. Ő egy olyan fickó, aki szemrebbenés nélkül váltogatja a blockbuster és az indie, a zsáner és a kísérleti filmet, valamint a noname arcokat és a világsztárokat. Soderbergh azon kevés hollywoodiak egyike, aki azt csinál amit akar, és ha ő úgy gondolja, hogy egy rablós filmhez összerántja az álomgyár krémjét (ráadásul háromszor), akkor az úgy is lesz. Steven egy ravasz róka, aki ráadásul az esetek többségében még jó filmeket is csinál. Ez alól a Contagion sem kivétel.

Filmünk egyébként jól átveri a tömegeket. Egy nagy nevekkel túlzsúfolt plakát, pörgő trailer, sőt, kint még IMAX-ben is adták - viszont senki nem állította, hogy ez akciófilm, és a vetítés után bizony jópáran szóvá tették ezt (hozzáfűzve, hogy mekkora szar az egész), valamint azt, hogy ez biza nem olyan, mint a Vírus. Igen, a Contagion nem olyan, mint a Vírus, hiszen az a film egy agyonhasznált akció-sémára húzta fel terjedő betegségét, természetesen happy enddel felvértezve. Esetünkben erről szó sincs: a Contagion kábé semmilyen sémát nem követ (inkább hasonlít egy híradóra vagy dokumentumfilmre), és a lényeg, hogy nem cicózik senkivel. Soderbergh filmjében az a zseniális, hogy egy percig nem viccel, és halál hitelesen mutatja be azt, miként is nézne ki egy ilyen pusztító járvány. A filmnek ez a legnagyobb erénye, hiszen akkor tud valami ijesztő lenni, ha teljesen hihető - ennek, illetve a kiszolgáltatottság bemutatásának egy iszonyat ügyes formája az, hogy a (legjobb értelembe vett és valóban tehetséges) sztárok mindenféle nagysági hiearchiát, illetve vásznon eltöltött időt figyelmen kívül hagyva betegednek meg illetve patkolnak el. Soderberghnél nincsenek hősök vagy gonoszok: emberek vannak, akik legjobb belátásuk szerint teszik a dolgukat, és ennyi bőven elég egy jó filmhez. 

Nagyon jó kis mozi a Contagion, félúton a blockbuster és az indie film között (persze pont ezért sokan visszaköpik majd), ami az arra vevőknek első osztályú szórakozást, és hitelessége révén kellemes borzongást okoz - plusz az igazi színészek igazán jó játéka. És ha ez mind nem lenne elég, akkor tessék kivárni a végét - Steven elárulja, hogy filmje bármikor valóra válhat. Na, ez az igazi para. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4sYSyuuLk5g

Címkék: kritika thriller matt damon jude law drama gwyneth paltrow kate winslet laurence fishburne marion cotillard 8/10 steven soderbergh contaigon

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr43311420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása