What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Lopott idő - In Time (2011)

2011.10.31. 10:49 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ezt az időt jól eltékozolták.

Valamikor a jövőben a világ teljesen átalakul: az emberek 25 év után nem öregszenek, a pénzt és életet pedig felváltja az idő egy beépített óra segítségével. Az időért keményen meg kell dolgozni, a gazdag pedig örökké élhet. A társadalom is kétfelé szakadt: gettóra és pénzeszsákra. Az előbbiben él Will (Justin Timberlake), akinek egy személyes tragédia illetve egy szerencsés adomány miatt elege lesz a rendszerből, és elindul megdönteni azt. Ebben segítségére lesz egy nagykutya szintén lázadó hajlamú lánya (a vérlázítóan gyönyörű Amande Seyfried), illetve akadálya is akad a legkeményebb időrendész (Cillian Murphy) képében...

"Don't waste my time"

Andrew Niccol - aki többek között a Gattacát és a Lord Of Wart is rendezte - kezében ott a nyertes lottószelvény. Az In Time egy baromi jó alapötlettel indít, amiből simán össze lehetne hozni egy feszes akciófilmet, egy több etikai síkon működő thrillert, megtoldva egy kis társadalmi konfliktussal - a filmben ott a lehetőség, hogy saját korának egy olyan klasszikusa lehessen, mint a nyolcvanas éveké a Blade Runner, vagy a kilencveneseké a Matrix. Ez a sztorin túl azért is áll, mert még egy egy überkirály nem-túl-távoli-jövő világképet sikerült az alkotóknak összehozniuk. Egy félig poros és lepukkant, félig meg iszonyat steril és már undorítóan elegáns környezetet, ahol sikerült mind az apró részletekre (pl. a nők a kesztyű-szerű valamije), mind a látványosabb elemekre (pl. a zsaruk által használt Dodge Chargereket egyszerűen öröm nézni) odafigyelni. Nem beszélve Cillian Murphy-ről, aki természetesen a legjobb és legcoolabb a filmben, mint a csak a munkáját végző vérprofi időrendész, aki egyszerre idézi meg Deckard-ot és Smith ügynököt - ha másért nem is, miatta feltétlenül érdemes megnézni, illetve később beszerezni az In Time-ot.

Szóval filmünk külsőleg iszonyat kúl, és ez a belsejében is ott lakozik. Éppen ezért nagyon fájó, hogy Niccol és alkotótársai szinte eltékozolják az egész anyagot - lefordítva a film cselekményére: kapnak hirtelen ezer évet, és nyomban elisszák az egészet. Remek ötletek tűnnek fel időről időre, amikből aztán nem lesz semmi, és ez megy végig. De még ennél is sajnálatosabb, hogy semmit nem tudunk meg arról, hogy: miként jutott idáig a világ (ahogy ezt a nem tudást Justin elmagyarázza, az meg egyenesen gáz); mik azok a köztes zónák, amiket a fejesek annyira féltenek; hogy tud az idő tőzsde összeomlani, és akkor mi van?; ki a rák a mindent elindító pasas, stb. stb. Az In Time egyszerűen nem magyarázza el magát annyira, hogy a kulcspontokat érteni és átérezni lehessen (hogy ez most lustaság, rendezői hiba, vagy a készítők se tudták, az jó kérdés), és innentől lehet akármilyen menő, izgalmas, vagy felszínesen érdekes, már az életben nem lesz belőle igazán jó film. Azzal, hogy a sztoriban egy ekkora lyuk tátong, láthatóan Niccol se tud mit kezdeni: egyik pillanatról a másikra a film elkezd arról szólni, hogy Timberlake és Seyfried kettőse hogyan lesz egy Bonnie/Clyde és Robin Hood keverék. Valamivel el kell ütni az időt. Ráadásul ha eltekintünk az ötletben rejlő mélységek kihasználatlanságától, akkor se működik rendesen a film - végig eléggé egyenletlen. Hol azt érzem, hogy ezt most rohadtul eltalálták, és ez egy rohadt jó film, hol pedig minden megbicsaklik, irdatlan hülyeségek történnek (húsz másodperc alatt ugyebár lefutsz száz métert, beszállsz egy kocsiba, elveszel valamit, és visszafutsz) és semmi se jó. És ez a hullámzás jellemző az egész filmre.

Az In Time talán az év legnagyobb kihagyott ziccere. Rengeteg minden rejlett benne, és ahhoz képest alig nyújt valamit. De fura módon még ezzel a kevéssel is eléri azt, hogy az átlagnál okosabb, izgalmasabb és érdekesebb sci-fi/akció/thriller legyen. Nem is olyan ritkán tényleg nagyon eltalálja a dolgokat, és sokat segít fentebb taglalt coolsága és Cillian Murphy jelenléte is. Így valamennyire kiegyenlítve magát nálam megállapodik 7/10-nél. A szomorú az, hogy akár max pontszámmal is büszkélkedhetne.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fdadZ_KrZVw

 

Címkék: kritika scifi justin timberlake action cillian murphy 7/10 andrew niccol amanda seyfried in time

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr553342007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása