What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Vasember - Iron Man (2008)

2012.04.25. 17:43 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Minek/kinek is köszönhetjük a holnap mozikba érkező Bosszúállókat?

A milliárdos fegyvergyárost, Tony Stark-ot (Robert Downey Jr.) foglyul ejtik a Közel-keleten. Mikor zsenijének köszönhetően kiszabadul és hazatér, elhatározza, hogy kezd is valamit az életével: megépíti a legkirályabb páncélt, és Vasemberként száll szembe a gonosszal.

"What are you buliding, Stark?"

A Marvel képregénykiadó fejesei, látván eladott gyermekeik (Spider-man; X-Men; F4) filmes sikereit, roppant bölcsen úgy döntöttek, hogy aki még megmaradt, azokat meg is tartják. Létrehozták a Marvel Studios-t, amely által házon belül gyárthatnak szuperhősmozikat (csak a forgalmazást bízzák jobbára a Paramountra), melyeket már menet közbe is összeszövögetnek, hogy majd egyszer letegyék a nagyágyút, az Avengers-t az asztalra. Franchiseok összegyúrására már került sor Hollywoodban, de egy ilyen nagyságú és minőségű "összeesküvés" teljesen példátlan a filmtörténetben. Eme mozgalom zászlóshajója volt 2008-ban az Iron Man (valamint vele párhuzamosan a Hulk reboot) - ezen múlott minden. Ha bebukik anyagi és/vagy kritikai szempontból, akkor megette a fene az egészet. Azóta még négy külön Marvel film készült, az Avengers pedig itt áll a sarkon. 

Négy évvel ezelőtt Tony Stark története teljesen felfrissítette a szuperhősfilmek műfaját. Pókembert és Supermant akkor már saját készítőik kinyírták, a kellemetlenül gyermeteg F4-nél lehúzták a rolót, Szellemlovas közröhej tárgy lett, valamint a mutánsok is éppen sötét napokat éltek a gyengécske Last Stand, illetve a vicc-kategória Wolverine között. Egyedül az újjászületett Batman volt életképes minden szempontból, de Nolan szerzői szuperhírója az elejétől kezdve egy teljesen más síkon mozgott fajtársaihoz képest. Ebbe a közegbe csöppent bele a Vasember, és tarolt akkorát mint a ház, mind anyagi, mind kritikai, de leginkább nézői fronton.

Valljuk be, a Marvelnél tudnak valamit. A kutya ott lehet elásva, hogy saját kreálmányaikat segítik a mozivászonra, és az odafigyelés az összes filmjükről lesüt. Úgy ültetik át hőseiket mozgóképre, hogy az megtartsa esszenciáját, visszaadják annak történetét, viszont közben egy percre se feledkeznek el arról, hogy ez entertainment, hogy ők popcorn moziban utaznak. Ez a tökéletes egyensúly filmjeik, egyben az Iron Man titka is.

Filmünk halál laza. Ez már az első percben világossá válik, mikor megszólal az AC/DC, és Stark arról mesél, hogy döntötte meg a Playboy címlaplányait. Ezt a fajta lazaságot sikeresen tartja fent végig, sőt, coolsággá alakítja. Gondolj csak arra, mikor hősünk szimfónikus rockra üti a vasat, vagy amikor rendet tesz a Közel-keleten. Megjegyzendő, hogy a coolság nem keverendő össze a marhulással, hiszen filmünk nem szűkölködik a kemény, urambocsá drámai pillanatokban - és akkor is működik minden.

Erre a filmre még nem volt annyi pénz - ha nem hiszed el, számold össze, hányszor látod a címszereplőt. Ezt az alkotók tökéletesen ellenpontozták egyrészt a jó sztorival, de döntő mértékben azóta szinte ikonikussá vált főhősükkel - és ebben az ezzel a szereppel rögtön A+ ligába kerülő Robert Downey Jr.-nak létfontosságú szerepe van. Downey a tökéletes Tony Stark (ha megfigyeled, Marvelék mindig megtalálják a tökéletes embert), egyszerűen viszi a hátán az egész filmet. Akár nemtörődöm aranyifjút, akár elszánt szabadságharcost hoz ki karakteréből, végig hiteles és szerethető - mintapéldája annak, hogyan kell főhőst életre kelteni. De akkor már ne hagyjuk ki a buliból rendezőnket, Jon Favreau-t, akire valami embertelen nyomás nehezedhetett, de ő volt akkora arc, hogy kellően lazán vegye a dolgot.

Az Iron Man a mai napig az egyik legjobb szuperhősmozi. Mint film, baromi szórakoztató, egy tökös és humoros akciófilm, egy profin összerakott munka. Kerüli a kliséket (senki nem rabolja el harmadjára is Mary Jane-t) nem erőltet semmit, valamint felvállalja tök egyszerű cselekményét, és azt baromi jól végig is viszi. Ezen felül még adaptációként is kiválóan működik, hiszen remekül és hűen kelti életre hősét, annak történetét... most komolyan, kell ennél jobb popcorn/superhero/action/széria-nyitó film? Éljen a Marvel - ennnyi. 8,5/10

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LWbjrFCecPY&feature=fvst

 

Címkék: kritika marvel action gwyneth paltrow robert downey jr superhero iron man jeff bridges 8.5/10 jon favreau

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr684473203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása