What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Bourne-rejtély - The Bourne Identity (2002)

2012.08.18. 08:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Igen, most a Bourne mozikon rágjuk át magunkat.

bourne_identity_movie.JPG

Miután halászok kihúzzák a tengerből, az amnéziás férfi (Matt Damon) elindul, hogy megtudja, ki is ő valójában. Első körben arra jön rá, hogy a neve Jason Bourne, valószínűleg profi titkosügynök, és páran el akarják tenni őt láb alól...

"How could I forget about you? You're the only person I know."

Kereken tíz évvel ezelőtt Jason Bourne első szélesvásznú kalandja váratlanul nagy sikernek bizonyult: jó híre villámgyorsan elterjedt, Matt Damon egy csapásra tényleges világsztár lett, a végére pedig a Universal a filmbe fektetett összeg dupláját tudhatta magánál, csak a hazai bevételből. Pedig a produkció útja nem volt zökkenőmentes, sokan kiszálltak út közben (író, zeneszerző, Brad Pitt), és mivel a kész mű első ránézésre laposnak találtatott, a bemutatója is csúszott egy évvel pár plusz-akció felvételéért.  De mint láthatjuk, megérte a sok fáradozás, hiszen nemcsak franchise és tuti pénzforrás, de egy ponton filmtörténeti fordulópont is vált a dologból.

Viszont az egész Doug Liman filmjével kezdődött, és aki azt állítja, hogy ez a széria Greengrass-től lett életképes, annak nincs igaza. Már Liman is valami újat alkotott, hiszen az Identity eléggé formabontó kémfilm, ami már azelőtt megnyitotta a kaput Daniel Craig-nek és társainak, mielőtt a Die Another Day végleg kinyírta volna a "régi idők kém-moziját". Filmünk kicsiben játszik, és itt nyeri a legnagyobbat: hozzáállása teljesen realista, hangulata (amellett, hogy helyszíneitől függetlenül nagyon európai)  melankolikus, stílusa visszafogott, és hőse semmilyen világmentő paranccsal nem rendelkezik - sőt, egyszer csak rájövünk arra, hogy végülis egy rosszfiú reinkarnáiójáért szurkolunk. Liman elképzelése a hírszerzés világáról szürkébb és kilátástalanabb az addig megszokottnál, de éppen ezért érdekesebb és izgalmasabb is - ráadásul nagyon profin építi bele ebbe az egészbe mind az akciót, mind a reménysugárként funkcionáló románcot - a Matt Damon vs. Clive Owen összecsapás pedig simán csak zseniális.

Az Identity egyetlen baja (a végtelenül gáz autós üldözése mellett), hogy önmagában nem tud megállni a lábán. Jason Bourne szinte semmire se jön rá, csak arra, hogy amit megtud, azt nem akarja tudni, és mivel ő a néző "szeme és füle", a nagyérdemű se térhet haza túl sok plusz információval. Mondhatnám azt is, hogy egy nagy kérdőjel az egész, hiszen a szinte robottá kiképzett ügynökök eredetét éppen csak megkapargatjuk, mint ahogy cégük is homályba vész (így lesz Chris Cooper karaktere is elég súlytalan)- ha a film bukása miatt nem lennének folytatások, akkor az egész csak lógna a levegőben. Szerencsére nem így lett, az egész majd szépen kifejlődik, viszont az Identity, legyen szinte már noir-ba hajló hangulata bármilyen jó, továbbra is csak ugródeszkaként funkcionál. Azért ennél nagyobb gondunk sose legyen. 7,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FpKaB5dvQ4g

Egyébként pedig ez volt a háromszázadik kritika :-)

Címkék: kritika bourne matt damon drama action clive owen crime chris cooper franka potente 7.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr94717768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása