What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Lorax (2012)

2012.10.28. 10:05 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ha az ember újítani akar, akkor tökösnek kell lenni.

lorax_movie.JPG

Ankelföldön már egy csepp természetes anyag sincs, de ez igazából senkinek se rossz. Ezalól csak az ifjú Ted a kivétel, akinek egy igazi fára van szüksége ahhoz, hogy elnyerje szíve hölgyének kegyeit. Kimerészkedik hát a városból, egyenesen a pusztába, hogy megkeresse a Valahászt, és segítségével megtalálja az utolsó fát...

"Which way does a tree fall?"

2007-ben a Universal eléggé nagy fába vágta a fejszéjét, mikor a nagy stúdiók közül szinte utolsóként ő is beszállt az animációs bizniszbe. A Fox-tól éppen elköszönő (és addig annak a rajzfilmjeit sikerre vivő) Chris Meledandri segítségével összehozták az Illumination Ent.-t, és nekiugrottak a Gru-nak. Kockázatos vállalkozás volt ez, hiszen a piacot akkor kizárólag a Pixar és a DreamWorks uralta (meg néha-néha a BlueSky is beleszólt), Meledandri-ék bemutatkozó filmje ráadásul semmilyen előismerettel nem bírt, és még csak nem is beszélő állatok voltak benne - és ne feledjük, hogy a Universal is éppen az egyik legpechesebb korszakát élte. A csillagok azonban szerencsésen álltak össze: a Gru 2010 (egyik) legnagyobb meglepetés-sikerévé vált, a nézők és a kritikusok egyaránt szerették, valamint egy igazán ikonikus "fajt" is sikerült letenni az asztalra a minionok képében. Mindezt a versenytársak filmjeihez képest potom pénzből, 70 millió dollárból - igen, a nagyok képesek 200 millákat is elszórni egy-egy animációra.

Két évvel (és egy hanyagolható Hop-al) később mindez megismétlődött: a viszonylag alacsony költségvetésű Lorax tavasszal akkorát robbantott, hogy még mindig az éves Top 10-ben tanyázik, szóval kijelenthető, hogy a cégnél tudnak valamit. Két filmet összehasonlítva a titok nyitja az újdonság lehet: míg a Pixar eredeti történeteivel és kimagasló beltartalmával, a DreamWorks pedig üzleti érzékével, valamint népszerű állat ill. mese figuráival képes hódítani, addig az Illumination banalitásokat (család, természetvédelem) csomagol újszerű formába, és szokatlan, ámde remek humort prezentál melléjük.

A Lorax elsőre elrettentő, vattacukor-szerű negédes világában bizony sokkal több rejlik a látszatnál. Persze a látvány nem alaptalan, hiszen nem egyszer hallhatunk kínoskás dalokat, és a környezetvédelem is már erőszakosan van lenyomva a torkunkon, de ezen negatívok szinte elenyésznek a film előnyei mellett. Az alkotók mindenek előtt egy zseniális fogyasztói társadalom kritikát tárnak elénk, ami már önmagában is ritka szórakoztató, és akkor ehhez jön még a jól eltalált kamasz szerelem, a hatalmi-téboly ábrázolás, a rendkívül szerethető figurák, na és persze az a fantasztikus kreativitás, amit az acid trip -szerű látványvilághoz használtak. És persze a humor, ami már át-áthajlik szatírába: hiába a hatos karika, én ezt a filmet sokkal inkább mutogatnám felnőttebeknek, mint gyerekeknek. Mindemellet az egésznek még egy naivan szép lelke is van (á'la Dr. Seuss), ami csak hab a tortán. Nincs mese, az év egyik legjobb rajzfilmével állunk szemben.

Szóval meglepően jó film lett a Lorax-ból, ami képes újat mutatni saját műfaján belül (még a narratívája se a szokvány), és ez frissitő, mint a palackozott levegő. Pedig az Illuminatonnek (ismét) megvolt rá minden esélye, hogy ne működjön. Visszatérve a stúdió történetére: a titok talán az lehet, hogy ha van egy jó ötlet, akkor bevállalósnak kell lenni. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=L0-CqxtxO14

Címkék: kritika comedy animation drama zac efron 8/10 danny devito ed helms the lorax illumination

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr614874325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása