What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Django elszabadul - Django Unchained (2012)

2013.01.18. 21:03 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Tarantino nem felejtett el se írni, se rendezni. Legfeljebb vágni.

django_unchained_movie.jpg

Django (Jamie Foxx) és Dr. Shultz (Christoph Waltz) együtt fejvadászkodik a vadnyugaton, és vígan szedik be a vérdíjakat. Egyszer azonban eljön a nap, mikor Django a rabszolga felesége kiszabadítására indul...

"Eszkimó Joe minőségi harci néger"

Quentin Tarantino eddig csak kacérkodott a western műfajával a Kill Bill 2 és az Inglorious Basterds kapcsán, ám most valóban ellátogatott a vadnyugatra. Természetesen nem hagyta békén a zsánert, ismét mindent a maga képére formált, és ennek egy újabb, ízig-vérig QT mozi lett a vége. Bár messze nem a legjobb.

Ez már csak azért is sajnálatos, mert benne van a matériában, hogy a filmvilág fenegyerekének mesterműve legyen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a zseniális felvezetés (=az első óra), aminek minden percét szinte öröm nézni, (még akkor is, ha a semmiből jött vérontások és dumák már nem hatnak akkora meglepetésként, mint annak idején). A karakterek rendben, a sztori feszes, alacsonyan szállnak az aranyköpések, és öt percenként röhögöd magad a szék alá. Quentin brillírozik, nincs mit szépíteni. 

Viszont egy idő után (kábé Leo színrelépésekor) ez a film érezhetően rohadt hosszú lesz, és az ember lassan már alig bírja seggel. A Django félidőnél nemcsak bealszik, hanem téli álomba merül (címszereplőjével együtt), és az Istenért se akar felébredni. Ez az üresjárat pedig teret ad a kritikus szemléletnek: végiggondolod, hogy mit is láttál addig, és mit látsz most. És rájössz, hogy Christoph Waltz nem csinál mást, csak újra eljátssza Hans Landa-t; hogy Jamie Foxx semmit se tud kezdeni a karakterével; hogy Leo ripacskodik; hogy a két és fél órára nyújtott sztori simán beleférne 90 percbe; és hogy az ég világon semmi feszültség nincs ebben a rétestésztában - szemben a Basterds-el, ami alatt a szereplőkkel együtt izzadtál le a parától, újra és újra.

És rájössz arra is, hogy amikor Tarantino zseni, akkor nagyon az - hiszen az első óra alatt mindezt el tudja takarni, annyira működőképessé teszi valójában csikorgó filmjét. Valamint eléri azt is, hogy bár a Django hemzseg a hibáktól, és ennyire még sose esett jól a moziszékből való felállás, illetve nyújtózkodás, mégse tudok rá haragudni. Sőt, kifejezetten jópofa filmként fog az emlékeimben élni - mert Quentin annyira jó, hogy még akkor is jó, amikor igazából nem az. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eUdM9vrCbow

 

Címkék: kritika western comedy jamie foxx action samuel l jackson leonardo dicaprio quentin tarantino 7/10 christoph waltz django unchained

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr465025435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása