What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Mocsok - Filth (2013)

2013.10.12. 16:57 | Adam Van Helsing | 2 komment

Az utóbbi idők egyik legőszintébb címével állunk szemben.

filth_movie.jpg

James McAvoy a skótok legmocskosabb zsaruja, mégis jó eséllyel fogják előléptetni. Viszont riválisai még így is vannak, így kénytelen módszeresen eltüntetni őket, némi bemocskolás segítségével - ám a bili előbb-utúbb saját magára is ráborul...

"A pina buziknak való"

Mocskos zsarukkal bár tele padlás, kifejezetten rájuk fókuszáló filmből nincs olyan nagy mennyiség, és jobbára azok se tudnak semmi újat mondani a témában. Vannak ugyan próbálkozások, főleg a műfajok cserélésének bevetésével (mint mondjuk a Guard), de valahogy sose lesz belőlük semmi. Ha belegondolunk, ez nem is csoda: hiszen a mocskos zsaru általában mocskos, genya, hatalmával visszaélő valaki, aki mellékszereplőként akár telitalálat is lehet, de főhősnek alkalmatlan, hiszen jobbára szerethetetlen. Ez a szubzsáner valahol alapvetően egy zsákutca, és rendező legyen a talpán, aki ezen túl tud lendülni.

A másodikfilmes Jon S. Baird nem ilyen fickó, de dicséretére válik, hogy nem is próbálkozik a lehetetlennel, inkább másfelől közelíti meg az emlékezetesség útját. James McAvoy kétségtelenül a világ egyik legtrágyább fakabátja (és szuperül alakítja azt), ezen nem lehet mit szépíteni, így Baird a tálalásra fekszik rá: egy szinte már szürreális poklot kanyarít hőse köré, ami eleinte nagyon is működőképes. A mocsok gyönyörű iróniával és fekete humorral árad le a vászonról, bűnös élvezetet nyújtva ezzel, s ekkor még meg is bocsátom, hogy rendezőnk valószínűleg csak bebiflázta, majd felköhögte Danny Boyle betegebb módszereit. A Filth egy ideig remekül leplezi hát bajait, de végül csak lehull a lepel, és kiderül, hogy a kreatív mocsok mögött nincs semmi - nemhogy fejlődés (azt el se vártam), de még egy kis történet se. McAvoy ad-hoc jellegű disznóságai végül egy összecsapott végkifejletbe összpontosulnak, aminek egyrészt se füle, se farka nincs, másrészt marha összecsapott és öncélúan idióta - a legrosszabb az egészben pedig az, hogy a készítők ezt láthatóan jónak és tartalmasnak gondolják. Filmünk tehát eleinte szórakoztató, ami idővel nem több, mint egy mocsok. 4/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=tymWDB7gtK4

Címkék: kritika thriller comedy drama 4/10 filth james mcavoy jim broadbent jamie bell

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr865565164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.13. 01:25:16

"főhősnek alkalmatlan, hiszen jobbára szerethetetlen"
Ez tipikusan egy olyan ember logikája és kritériuma, aki Batman-en meg Superman-en szocializálódott (illetve szocializálódik még mindig), és képtelen feldolgozni, ha valami komplexebb szituáció is előáll, mint pl. ebben a filmben.

Ezek után nem csodálom, hogy a film addig működött csak, amíg szórta a gyökér poénokat, és a második feléből nem sok minden jött át.
süti beállítások módosítása