What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: The Cornetto Trilogy

2013.10.21. 09:34 | Adam Van Helsing | 3 komment

Tegnap a Holalo, a Cornetto és a Toldi mozi áldásos együttműködésében hazánkban először (és valószínűleg utoljára) nyilvánosan levetítésre került Edgar Wright mára már kultikus Cornetto-trilógiája - melynek fénypontja kétségtelenül a World's End második (és valószínűleg utolsó) hazai vetítése volt. A három művet gyors egymásutánban látni nem csak marhajó móka, de tanulságos eset is volt - vesézgessük is ki őket egy kicsit, egyenként.

cornetto_trilogy_movie.jpg

Haláli hullák hajnala - Shaun Of The Dead (2004)

Minden csaknem tíz évvel ezelőtt, egy buta kis zombiparódiával kezdődött, és valószínűleg a nagy hármas (Edgar Wright, a rendező; Simon Pegg, a főszereplő; Nick Frost, a sidekick) tagjai se gondolták, hogy egy kultikus dolog felé teszik meg az első lépéseket. Nem véletlen, hogy végül az lett belőle: a saját kis délben kelős, videojátékos, haverral-a-kanapén-lógok életébe belefülledt, huszonkilenc éves Shaun (és vele cimborája, Ed) egy egész társadalmi réteget képvisel, pont azt, ami nagyon vevő az ilyenfajta önkritikára és az ilyenfajta "bennfentes" filmekre. Wright üdítően furán adja elő hőse kissé megkésett coming-of-age sztoriját, amitől ez a klasszikus zombi-struktúra a gyilkos poénok mellett egy roppant barátságos, a célcsoportnak meg különösen szerethető lelket kap. Ám a geek-kultúra egyik állócsillaga sajna nem tökéletes, az elsőfilmesség jelei nagyon is észrevehetőek rajta, ám mind megbocsátható, egy kivételével: sokadjára kellett belátnom, hogy a végső felvonás a Winchester-ben több, mint sok (egy ponton nem is másfél órának, hanem minimum két és félnek érződik a darab), filmünk ott el is veszti magát, és csak ímmel-ámmal bír visszatalálni útjára. Nem baj, az addig látott megszámlálhatatlan aranyköpés és a remekül zakatoló bromance mindenért kárpótol - najó, azért nem mindenért. 7,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yfDUv3ZjH2k

 

Vaskabátok - Hot Fuzz (2007)

Az a folytatás, ami nem másolja elődjét, csak néha-néha, vagy szellemiségében érinti az, nálam már előnnyel indul. Természetesen itt nem beszélhetünk szó szerint vett folytatásról (aki nem tudná: eme trilógia egymástól teljesen független történetekből áll, csak a rendező, a színészek, és pár kacsintós poén az, ami összeköti őket), ám Wright és csapata simán megcsinálhatta volna ugyanazt a filmet, csak éppen zsarus díszletekkel - az ég áldja őket, hogy nem tették, és inkább egy teljesen új irányt választottak. Bár a Hot Fuzz alapjaiban ott dübörög Shaun lelke (egy bekockult krapek nyit a világra), mégis egy más, és jobb dimenzióban pörög. A második felvonás összeszedettebb, keményebb és profibb, valamint inkább minősül akció-vígjátéknak, mint akció-paródiának - zseniális poénjai és gegei mögött egy több, mint korrekt zsarufilm és buddy-movie lapul, remek fordulatokkal, karakterekkel (Danny!) és elsőosztályú akciókkal. Persze itt is jócskán beteszi a popkultúra a lábát (hogy a legjobb pillanatokat szolgáltassa), de esetünkben ez csak kellék egy jó sztorihoz, nem pedig alap, amire felfűznek némi cselekményt. A Sanfordi mészárlást pedig valószínűleg soha senki nem tudja majd megismételni. Nincs ezen mit szépíteni, Wright mesterművével állunk szemben. 10/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=varPavmTOis

 

The World's End (2013)

Hatévnyi várakozás előzte meg az addigra már Cornetto trilógiának kikiáltott széria záródarabját (szerencse, hogy közben volt egy életmentő Paul), ám végül csak elérkezett, és így a triótól is búcsút kell vennünk. A mini-osztálytalálkozó alkalmából szervezett, majd ufó-támadással megzavart kocsmatúra tisztességes végszó, ám korántsem tökéletes. Nem tudom, hogy a fanok általi nyomás vagy az ötlettelenség-e a ludas, de Wright-ék a harmadik filmmel nem hogy nem keresnek új utakat, hanem igazából a Shaun-nak forgatnak egy remake-et. Múltban ragadt férfi, tipikus geek-zsáner köntös, egyesével fogyatkozó csapat... csalódás, hogy inkább hátra, mint előre néznek. De panaszt csak ebben a megvilágításban találhatunk: a poénok továbbra is fergetegesek, az alakítások és a figurák kifogástalanok (és jólesően durván eltérőek az eddigiektől), a természetfeletti ellenlábasok (fizikai és szellemi) amortizálása pedig súlyos röhögőgörcsöket okozhat. És bár minden adott hozzá, Wright nem esik régi hibájába, szerencsére nem nyújt el feleslegesen semmit (najó, az epilógust azért kivágnám), a World's End pedig egy feszes tempójú, roppant szórakoztató marhaság lesz - a remake-ek egy olyan kivételes darabja, ami ha kicsivel is, de jobb az alapműnél. 8/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=n__1Y-N5tQk

 

A felbecsülhetetlen élmény megszervezéséért köszönet az érintetteknek.

Címkék: kritika scifi horror comedy action 10/10 hot fuzz shaun of the dead 8/10 timothy dalton jim broadbent martin freeman simon pegg bill nighy 7.5/10 nick frost edgar wright the worlds end

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr425590291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnaky Miklós 2013.10.21. 21:51:32

Helló! Előre is elnézést, hogy belefogadatlanprókátorkodok, mindenesetre van itt ez a jobb sorsa érdemes petíció a harmadik résszel kapcsolatban, egész konkrétan azt megcélozva, hogy adják le ezt a részt a mozikban (nem én indítottam, de csak azért, mert már volt ez).
Igazából nem sok reményt fűzök hozzá, de egypár kattintást talán megér a remény...

www.peticiok.com/the_worlds_end_c_filmet_a_magyar_mozikba

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.10.21. 22:37:24

@Barnaky Miklós: Semmi baj. Írom is alá, felteszem fb-re is, aztán sok sikert ;-))

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.10.21. 22:39:37

@Barnaky Miklós: Egyébként tényleg ne fűzz nagy reményeket. Az már el van döntve, hogy januárban jön dvd-n, de talán pár alkalmi vetítésre van esély.
süti beállítások módosítása