What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Pacific Rim

2014.01.15. 08:55 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Bár a kasszáknál nem úgy muzsikált, mint kellett volna, a Warner mégse vette félvállról a Pacific Rim bekékülését, és még nálunk is több módon (sima kétlemezes, 3D-s, fémdobozos) pakoltatta a polcokra. A kissé elszállt áraknak hála én a legalapabb megoldásnál, az egyszerű, de még így is extra lemezzel ellátott 2D változatnál maradtam - lássuk, mire is ruháztam be.

pacific_rim_br_review.jpg
(a kép a Blu-ray.com-ról származik)

A tavalyi év legnagyobb geek-mennyországa volt del Toro robotzúzdája, erről talán kár is vitát nyitni. Ugyan hibái (melyek leginkább a papírmasé karakterek által jelentkeznek) égbekiáltóak, még így is roppant mód élvezhető és szerethető mozi - mert hát ha óriási robotok püfölnek óriási szörnyeket, azt nem lehet nem imádni.

Tálalás

Ezen a téren a Warner a tőle megszokottat hozza: pofás borító, fekete, kép nélküli gerinc, belül nagy üresség, és a lemezek szitázása (Striker Eureka tervrajza) bár jó, az kissé kiábrándító, hogy ugyanaz a kép díszeleg mindkét diszken. A hátlap viszont kellemes meglepetés: hosszú évek után végre lecserélték az egyen (és mindig kék) infódobozokat, s ezúttal a filmre szabták a dizájnt, így gyártelepi körítéssel nézhetjük az egyébként meglepően sok képet és az egyéb tudnivalókat. Bármelyik lemezt betéve ugyanaz a látvány tárul elénk: állóképes menü  a jólismert poszterrel, a háttérben némi zene, és kész. Szerencsére ezeket sikerült olyan jól kiválasztani, hogy még így is megadja a kellő alaphangot a filmhez. A pop-up menük is a megszokottak: tekergetős, idióta ikonokkal ellátott.

Kép/hang

A teljesen érthető, ám nem meglepő rossz szájízt a film minősége hál'Istennek egy pillanat alatt eloszlatja. Az 1.78:1-es kép gyönyörű szép, hihetetlenül részletes (néha talán már túlságosan is), és az elég gyakran jelentkező sötét jelenetekkel is gond nélkül megbirkózik. A kaujik bőre, az eső, a vízalatti részek, vagy csak simán a fantasztikus színkavalkád, ami végigkíséri a filmet, mind-mind eleget tesz a "tesztlemez" kifejezésnek. A hang sem különb: az angol DTS-HD MA 5.1 sáv (hogyhogy nem 7.1 amúgy?) szétszedi a szobát, de nagyon durván, és most kivételesen nem ugrik élvezhetetlen értékre a hangosabb részeknél. A demonstráláshoz elég csak a play gombot megnyomni, hiszen egy percen belül jelentkezik az első támadás, és már ott megtudhatjuk, mire is képes a lemezünk. Meg kell említeni, hogy a magyar DD 5.1 se különb: bár az eredetihez nem ér fel, több, mint tisztességes munkát végez. Szintén DD 5.1-ben találunk még cseh, lengyel, orosz, török és ukrán hangot, illetve egy rakat, teljesen használhatatlan feliratot.

Extrák

Ezen a téren sincs panasz, a stúdió szűk két órányi, jobbára magyar felirattal is rendelkező bónuszt kapart össze, viszont azt olyan hülye elrendezésben, hogy olyat még nem is láttam.

Első lemez

A film mellett megtalálhatjuk del Toro audiokommentárját (magyar felirat nélkül) - tudjátok, ha valaki tud róla szólni, ne fogja vissza magát.

Ezen felül a Warner már jól ismert Focus Points részlege is itt van, ami esetünkben tizenhárom, átlagosan öt, összesen pedig 62 percnyi werkanyagot szolgáltat, egyáltalán nem rosszul. Leginkább a technikai háttérről, illetve a nagyfiúk kidolgozásáról van szó, de végig érdekes és változatos bír maradni. 

Második lemez

Kérdezhetnéd, hogy akkor mire megy el egy plusz lemez, én meg azt válaszolnám, hogy nem tudom. A szintén 50 gigás második korong összesen 30 percnyi doksit, illetve két interaktív extrát tartalmaz - háromnegyed óra alatt simán ki lehet végezni. Fogalmam sincs, hogy ez miért van így. Egyrészt vagy felpaszírozhatták volna mindezt az első lemezre, vagy annak az egy órányi plusz tartalmát tehették volna ide, hogy ne legyen az egésznek egy oktalan pazarlás érzete. Na de mindegy, lássuk, mit kapunk.

A del Toro filmek lemezeinél lassan már megszokott extra a Director's Notebook - esetünkben ez egy interaktív cucc, igényes, jegyzetfüzetes kialakítással, amiben lapozgatva a rendező hirtelen jött gondolatait, terveit, rajzait, megjegyzéseit láthatjuk, hol szöveggel, hol képpel, hol pedig videóval. Ez szép és jó, ugyanakkor a navigálás kissé macera, illetve tíz pontnál többet biztos nem foglal magába. Főattrakciónak iszonyat gyenge - a film lemezén kis kiegészítőnek viszont tök jó lenne.

A Drift Space végre az emberekkel foglalkozik: öt percben vannak összevágva a drfitelős képsorok, melyeknek egy-egy pillanata ki van merevítve, és ekkor, olyan személyi-akta szerűen írnak ki infókat az adott szereplőről. Csak nagyon rövid ideig érdekes, aztán átcsap fárasztóba.

A Digital Artistry Of Pacific Rim egy normál doksi, ami 17 percen át még mélyebbre visz a lények és a CG művészetben. Ez egy nagyon jó kis cucc, semmi gond nincs vele.

A Shatterdome egy hatalmas galéria, amiben megtaláljuk a nagy akciók animatikját, illetve mindennek a koncepciós terveit, legyen szó robotról, szörnyről, ruhákról vagy egyéb ketyerékről. Marha sok van belőlük - aki ezeket végiglapozza, annak innen egy nagy pacsit küldök.

Ezután négy pernyi törölt jelenetet láthatunk, amikben visszaköszönnek az előzetesekből ismert, ám a filmből végül kimaradt társalgások is. Nem egy nagy szám, de láttunk már rosszabbat is. Zárásként pedig egy nem vicces, négy perces bakiparádét kapunk.

Mi hiányzik

Nem értem, hogy a Warner miért utálja a rendes, emberes werkeket - erre a filmre igazán ráfért volna egy ilyen. Jó, manapság ez is egy tisztességes extra tartalom, viszont az elrendezésen gondolkodhattak volna még egy sort. És persze a tálalás is kívánnivalót hagy maga után, de ezt már megszokhattuk. Meg különben is, hol vannak a trailerek? És az emberi szereplők?

Ítélet

Sok itt a hiba (főleg a logikai), de összességében ez a kiadvány eléggé jó, sőt - de azért sokkal több rejlett benne. A film minősége elsőosztályú, szóval ha csak azért vennéd, akkor ne habozz, akkor se, ha rajongó vagy, de különben szerintem várj még egy kicsit, mert objektív szemmel ez a pack azért nem ér meg hét rongyot.

Film: 8,5/10; Kép/hang: 10/10; Tálalás: 4/10; Extrák: 6,5/10

https://www.youtube.com/watch?v=7S9aKd9gOlM

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/07/15/film_tuzgyuru_pacific_rim

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=22484&VID=066-949487907-35719660408413360

Címkék: guillermo del toro pacific rim review bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr945759109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása