What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Különvélemény - Minority Report (2002)

2009.09.08. 22:08 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

2054-ben a jövő előrelátható, hála három látnoknak, így a gyilkosok még gyilkolás előtt lecsukhatóak. Az egyik top zsaru maga Tom Cruise, és igencsak meglepődik, mikor őt is kikiáltják jövőbeli gyilkosnak, és hirtelen mindenki őt üldözi. Valaki biztos megbuherálta a rendszert. De vajon ki?
 
Steven Spielberg a kétezres évek elején ki se látszott a sci-fiből. 2001-ben mutatták be a már magasztalt A.I.-t és rá egy évre már jött is a Különvélemény. Hogy a kettő között nem volt szünet, az jól tettenérhető, eme két alkotás akár testvérekként is felfogható. Miért? Először is a látványvilág. Jó, a Különvélemény sokkal "kékebb" mint az A.I., de a hasonlóság egyértelmű. A fényképezés úgyszintén, David "beélesítése" és Agatha meséje Seanról képileg még össze is téveszthető. Itt is morális problémák, majdnem egyforma autók, és a tény, hogy Steven megint csak úgy tesz, mintha sci-fit csinálna. Míg az A.I. egy mese volt a felszín alatt, addig itt egy krimi, sőt, részben egy film-noir bújik meg a science fiction függöny mögött. Méghozzá a jobbik fajta krimi.
 
"Who killed Anne Lively?"
 
A Minority Report volt az első Spielberg-Cruise együttműködés (azóta volt még egy Világok harca), és a fiúk rendesen ki is tettek magukért. Spielberg úr nagyon elemében van, ravaszul szövi a szálakat, már-már zavaróan brutális képeket tár a nézők elé, beveti az egész CG arzenált, és van képe a századik percnél új filmet kezdeni. Tom pedig nagyon jól teszi a dolgát, nem véletlenül volt ő az első számú filmsztár anno, na! Tud a srác ha akar. És akkor ott vannak a mellékszereplők, mint Samantha Morton, akiből nem értem, hogy azóta miért nem lett nagyobb sztár, Colin Farrell, amikor még sármos és fiatal volt, és Max Von Sydow (!),a vén róka. Látvány meg fotó nagyon ott van, az ILM megint kitett magáért, az autópályás menekülés az állat lett, Janusz Kaminski kékszűrős kamerája meg barmi jó, és olyan felvételei vannak, hogy na. Meg hát John Williams zenéje, ami néha attól jó, hogy pont nem illik a filmbe, máskor meg tisztára ráöntötték, egyébként ez a zenei eljárás ennél a filmnél tudatos.
 
Hogy is van ez a Különvélemény? Végy egy sci-fi köntöst, töltsd meg az egészet egy masszív, újranézhető krimivel, adj hozzá film-noir stílust és idézd meg vele Humphrey Bogart régi filmjeit, és ha ez még nem elég, rakjál hozzá egy kis thrillert meg egy rakat akciót. Spielberg megint nagyot dobott, két egymást követő évben is, ez a filmje kiérdemel tőlem egy 9/10-et.

 trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gn2sLUJ-eLk

Címkék: kritika scifi tom cruise steven spielberg colin farrell max von sydow crime 9/10 minority report

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr81356434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása