What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

DVD: Watchmen - 2 lemezes, fémdobozos változat

2009.09.26. 19:46 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Zack Snyder filmje, a Watchmen annyi kiadásban jelent meg, hogy csak na, és még nincs vége. Nálunk dupla Blu-Ray -en, egylemezes dvd-n, valamint dupla dvd-n is, utóbbihoz választható fémdoboz, Rorschach vagy Dr. Manhattan maszk.... Én a fémdobozra szavaztam, lássuk, mit tud!

Tálalás

A csomagolás - nincs mit szépíteni - esztétikus, impozáns, majdnemhogy szép. Fényesen csillog a doboz, amin elegánsan csak egy vérfoltos óra látható (illetve a cím), a hátán meg a Komédiás zuhan lefelé. A gerinc egységesen fekete, ami fémdobozoknál szinte ritkaság - ugyanis a borító színei rendszeresen belógnak a gerinc képbe, tudom, ez most hülyén hangzik, de aki benne van a "bizniszben", az biztos tudja, miről beszélek - a többieknek meg majd megmutatom. Valamint élénk sárga felirat középen: Watchmen. A belső borító már hagy némi kívánnivalót maga után: alapvetően a nemzetközi poszter köszön vissza, ami nem is lenne akkora baj, ha az első lemez képe nem ugyanaz lenne. Mindegy. A másodikon (extra lemez) Rorschach díszeleg egymaga.

A lemezt betéve a szokásos Paramount logó (és jogi figyelmeztetések) után egy szépen kidolgozott, mozgóképes menü vár az emberre. A mai világban már ennek is örülni kell, főleg, mióta A Sötét Lovag dvd-jét elintézték egy állóképes főmenüvel. Persze az almenük itt is állóak és zene nélküliek. A második lemez ugyanezzel a mozgó menüvel indul, aztán ott is minden állóképre vált. Erről ennyit.

Kép, hang

Manapság mindenki a BD-ken (Blu-ray Disc) van elájulva, teljesen jogosan, azoknak a képe tényleg meseszép. Így külön kellemes meglepetés, hogy a Watchmen dvd képe így is feltűnően szép és jól sikerült. Dr. Manhattan balesete vagy Rorschach afférja Nagy Figurával a wc-ben, teljesen mindegy, minden tiszta és tökéletes, öröm nézni! Ugyanez elmondható a hangról. Az angol 5.1 egyszerűen büntet, főleg a bagoly hajós részek, illetve Manhattan doki kalandjai a marson a legemlékezetesebbek, de hát az egész film hangzása baromi jó. Íme az élő példa, hogy nem kell még a dvd-t temetni a BD miatt. Az angolon kívül választhatunk még cseh vagy magyar szinkront. Az utóbbi nem lett olyan vészes (bár Stohl Buci mint Dr. Manhattan....khm), és jó pont, hogy nem finomítottak a szövegen - Szabó Sípos Barnabás simán közli Komédiásként, hogy "menj a picsába". Persze ez csak érdekesség, a Watchmen kifejezetten egy "angol-hangos" film. Aki nem vágja a nyelvet, az válogathat a szekérnyi felirat közül.

Extrák

Az első lemezen egy "Mechanika: Egy fantasztikus világ technológiája" című kisfilm található. Itt egy fizikus csávó elmondja, hogy mi és mi nem lehetséges a filmben elvileg és gyakorlatilag. Oké. A második lemez már többet ígér, de felemás az eredmény. A vezető extra a "Jelenség" névre hallgat, egy kb. fél órás dokumentumfilm magáról a képregényről. Ez azoknak lehet érdekes, akik nem olvasták a művet, nekem semmi újat nem mondott.

A következő kisfilm a "Valódi szuperhősök, valódi önbíráskodók" néhány rendet tevő csoportról mesél. Olyanok, akik összeállnak, edzik magukat, aztán a metróról leparancsolják a rosszfiúkat - illetve láthatunk interjút két valódi (?) szuperhősről.... be kell valljam, ez a kisfilm talán elsőnek érdekes, de egyébként kissé megmosolyogtató és nagyon mű-szagú. Meg persze tanulságnak levonják, hogy az önbíráskodás nem jó.

Jöhetnek a webizódok, amik a neten is láthatóak, itt a film technikai hátterébe nyújtanak betekintést, de mivel ezek annak idején promóciós célokat szolgáltak (kvázi mint a trailer-ek), nem nagyon informatívak - de néhol azért érdekesek. Nézhetünk ezen kívül a filmhez és annak a marketingjéhez készült (ál) híradó részleteket, jó kis régi köntösbe bújtatva, illetve zárásként a My Chemical Romance nevű banda "Desolation Row" című számának a klipjét, ami a filmhez készült, és úgy ahogy van, teljesen felesleges.

Mi hiányzik

Én a legjobban a két, szinte világ-megváltó trailer-t hiányolom az extrák közül. Simán mehetett volna egy dokumentumfilm Alan Moore-ról és a Dave Gibbons-ról, és a képregényről szóló doksit is sokkal tartalmasabban meg lehetett volna oldani. Lehetett volna beszélni a karakterekről bővebben, (Rorschach pszichológiai elemzés?) vagy a látványtervezésről, az effektekről... meg gondolom sokan örültek volna egy audiokommentárnak Zack Snyder-el. Ha én valami nagy stúdiófejes lennék, azt mondanám: "fiúk, akkor most kezdjétek az egészet előlről".

Ítélet

A Watchmen egy olyan film, ami nézésről-nézésre javul. Az ember szépen lassan megállapítja, hogy az alapanyagot nem nagyon lehet jobban elmesélni egy filmben. Valamikor biztosan kikáltják "meg nem értett klasszikusnak", a film beszerzése mindenképpen ajánlott, filmrajongóknak különösen. És a kiadvány? Nem szívesen mondom ki, de a hatezer forintba kerülő fémdoboz egyáltalán nem éri meg az árát. Az elsőosztályú minőséggel rendelkező film (gondolok itt a képre és a hangra) a sima lemezen is megtalálható, és az fele annyiba kerül. Vígaszt talán maga a (tényleg szép) doboz nyújthat, de ez nagyon kevés. Ítélet: nem érdemes megvenni, maradj csak a háromezres szimpla kiadásnál.

Film: 8/10 (javul); Kép/hang: 10/10; Tálalás: 8/10; Extrák: 5/10

https://www.youtube.com/watch?v=Hg0pxL8AUl8

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2009/03/10/film_watchmen_2008

képek a dvd-ről: http://www.dvdzoom.hu/w/watchmen_steel.php

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/dvd/film.asp?FILMAZ=11140&VID=066-21321562-36562440796411960

U.I.: Nemsokára kiadják (persze nem nálunk) az 5 lemezes változatát a filmnek. Erről bővebben itt: http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2009/09/23/a_vegso_watchmen/

Címkék: watchmen zack snyder review superhero bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr641409229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása