What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Holnapután - The Day After Tomorrow (2004)

2009.11.10. 19:39 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Még mindig ezerrel várjuk a 2012-t, addig is nézzünk Emmerich úr legutóbbi világméretű pusztítását, a Holnaputánt. Sztori: Globális felmelegedés in your face. Olvadnak a jégsapkák, ezért a Golf-áramlat bekrepál, jöhetnek a tornádók, szökőárak és a havazás, szóval a legnagyobb vihar ever. A vihar elvonultával egy új jégkorszak köszönt reánk.

Eszméletlen látványmozi a Holnapután, ezt gondolom mindenki tudja. Se több, se kevesebb, bár kicsit több akar lenni, ilyen "ne szennyezzük már annyira a környezetet", de nem lesz az. Viszont a rendező rombolda-karrierjében kicsit új utat nyit. A humor (mely az ufós és a bazinagygyíkos kalandnak is létfontosságú eleme volt) ezúttal a fiók aljára kerül, valamint aktuális/valós problémából indul ki. Szóval Roland Emmerich megpróbál ijesztgetni. Vagyis inkább pénzt csinálni az alap-félelemből. Fogja az alap gondot, és addig csűri, csavarja meg torzítja, míg az teljesen kifordul, és megafilm meg kasszasiker lesz belőle. Pedig hát a globális felmelegedés egy nagyon égető probléma - ő pedig pénzre váltja.

"A hőmérséklet másodpercenként tíz fokot csökken"

Persze, ez bocsánatos bűn, hiszen ő is csak a showbizniszben dolgozik, és legalább tuti szórakoztatást nyújt. De a Függetlenség napjával és a Godzillával ellentétben a Holnapután elvileg már nem csak egy szombat esti zúzás kellene, hogy legyen, mert témájából adódóan valamilyen szintű felelősség hárul rá. És valószínűleg a 2012-vel is hasonló a helyzet. Megfogja az emberek gondját/félelmét, és pénzre váltja, és még ijesztő is hozzá. Lehet, hogy Emmerich következő filmje egy világméretű új és pusztító vírusról fog szólni, amitől a fél világ kihal, és persze az emberek lesznek érte a hibásak. De hát ez a kis morális cucc igazából kit érdekel? Főleg, ha a film közben úgy hozza a pénzt, mint az állat.

Na, de vissza a fagyhalálhoz. Ha a fentiektől eltekintünk, a Holnapután akicó-kalandfilmként egészen jól teljesít. Ez az "egészen" azért van ott, mert a film a csúcspontjait (tornádók, árvizek, stb.) az ötvenedik perc előtt ellövi. És onnatól kezdve, hogy láttuk, amint a Szabadság szobrot elmossa egy bazi hullám, minden elfogy, már ami a látványt illeti. Meg végül is minden. Mert hát hiába a két szálon futó történet meg a viszonylag sok karakter akiket megpróbálnak érdekessé tenni, ebben a filmben a katasztrófa és a CG a sztár. És hát ez így olyan, mintha egy Pókember filmben a Pókembert csak a film első felében látnánk, aztán szevasz. Amúgy a szereplőkkel igazából nincsen sok gond, Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal és a gyönyörű Emmy Rossum élvezhetővé teszik azt a bizonyos "második félidőt".

Azért a Holnapután egyáltalán nem olyan rossz. Leginkább azt lehetne rá mondani, hogy korrekt, sőt, annál kicsit több is, persze csak a látvány miatt. És nagy előnye, hogy akárcsak a többi Emmerich-rombolda, ez is a "bármikor elővehető" kategória. Sokszor nagyon jó ötletekkel és képekkel rendelkező, néhol hatásos, jó arányban tudományos és akciódús, laza kalandfilm, aminek nem kéne annak lennie, mert a témája ennél komolyabb, csak hát a pénz az úr. Egy 7/10-et így is kap.

trailer:https://www.youtube.com/watch?v=SnvqsWVluCE

Címkék: kritika jake gyllenhaal drama dennis quaid roland emmerich 7/10 adventure disaster emmy rossum the day after tomorrow

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr771516253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása