What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Így neveld a sárkányodat - How To Train Your Dragon (2010)

2010.04.04. 23:50 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A How To Train Your Dragon pontosan egy olyan film, amiért annyira imádom a mozit.

A nagy vikingek nagy időszakában egy kis falunak van egy nagy gondja. Rendszeresen újjá kell építeni a házakat - ugyanis elég gyakran égnek le. Ennek oka pedig az, hogy időről időre felbukkanak a helyi kártevők, akik nem mások, mint sárkányok. Van belőlük ezer féle, bazinagy meg nagyon kicsi, sovány és kövér, kétfejű és miegyéb. Meg hát a titokzatos laserblasta' sárkány, amit még senki se látott. És akkor egy szép napon Hablaty, a viking főnök egyáltalán nem vikinges fia, aki egy csődtömeg (persze azért, mert arany szíve van), rabul ejt egy ilyen példányt. De ahelyett, hogy megölné és igazi viking lenne, inkább barátságot köt az amúgy nem is olyan vérszomjas sárkánnyal. Persze, ebből még baj lesz...

"Ne akarj az lenni ami nem vagy"

Első Shrek ide vagy oda, azért azt mindig is tudtuk, hogy a DreamWorks az nem egy Pixar, bár nekik is vannak jópofa dolgaik (Kung Fu Panda), de inkább a "kevébbé ötletes" jelzőt szokás rájuk használni. Mert hát hol van mondjuk egy Madagascar a Wall-E -tól, vagy egy Monsters vs. Aliens az Incredibles-től? Pontosan. Sehol.  És akkor hopp...! Hirtelen lesz itt egy How To Train Your Dragon, ami nem szárnyalja túl pixarékat, de eléri az amúgy is lehetetlennek tűnőt: felkapaszkodik melléjük.

Mert mit is csinál a Dragon? Úgy járja végig a nyilvánvaló kliséket (nem ölöm meg a sárkányt, ki vagyok taszítva a népemből stb.), hogy nem is akarja őket megkerülni, hanem inkább felhasználja őket, és a segítségükkel egy szép mesét fabrikál magából. Meg meri azt tenni, hogy egyszerű marad, és ez az egyszerűség lesz az, ami végül nagyszerűvé teszi őt. Nem keres új utakat, hanem a régit járja be sokkal alaposabban és jobban, mint eddig bármikor. Nem akarja magát nagy tanokkal felturbózni, vagy túl sok mindet elmondani (még a romantikát is nagyon okosan csak minimális szinten működteti), csak szórakoztató és szerethető akar lenni. És ez maximálisan sikerül is.

Meg hát a körítés se semmi. A sárkányok iszonyú jópofák, meg a vikingek is, technikailag meg elképesztő az egész. Visszaköszön a jól bevált DreamWorks-módszer is, vagyis az ász szinkronhagok összeszedése. Jay Baruchel-től Gerard Butler-en kerszetül egészen Jonah Hill-ig van itt mindenki, még Fogell is itt van a Superbad-ből, szóval egy minimum egyszeri angol nyelvű megnézést mindenképpen ajánlok mindenkinek. De nyugi, a magyar szinron is több mint jó.

De legjobb húzás a karakterekben rejlik. Hablaty önmagában is elviszi a hátán a műsort, és akkor hozzá csapódik még a tök jópofa viking társadalom is... De az igazi ász (a bárányokon kívül XD), hát az persze Fogatlan, a Éjfúria, a fekete főszereplő sárkány. Fogatlan nem más, mint a DreamWorks Wall-E -ja. És itt van az a pont, hogy a DW elérte a Pixar-t. Egy beszédképtelen animált figurát ennyi érzelemmel megtölteni nem kis dolog, ráadásul ilyen finoman és szépen... Ezt eddig csak egy stúdió tudta.

És akkor a How To Train Your Dragon egyszer csak moziélménnyé vált. Egy olyan filmmé, ami lelket-önt, ami feldob, ami kicsit elszomorít, ami megnevettet, de a lényeg, hogy úgy állsz fel utána, hogy átölelnéd a világot (meg Fogatlant). Ez film kihozza a moziból azt, amit nem sokan tudnak. A varázst. És a mozi igazából erre van kitalálva. Azt hiszem, a 10/10 így már elég egyértelmű.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=88x08ePynt0

Címkék: kritika animation 10/10 gerard butler adventure dreamworks how to train your dragon jay baruchel jonah hill christopher mintz plasse

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr241895085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása