What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Toy Story 3 (2010)

2010.06.28. 12:29 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ezek után kinek van szíve kidobnia a játékait? 

Woody, Buzz és a többiek élete már korántsem annyira fenékig tejfel, mint annak idején. Persze ez érthető, hiszen gazdájuk, Andy főiskolára készül, és nemigen játszik már velük. Jövőjük így kétesélyes lesz: vagy a padlás, vagy használt játékokként az óvoda. A kettő közül az utóbbi valósul meg, és a helyzet elsőre nem is olyan szörnyű. Az ottaniak kedvesek, a főnök, egy nagy lila Macó nevű mackó pedig igazán segítőkész. Ám kiderül, mindez csak látszat: a Macó diktatúrája alá került óvoda híresen borzalmas hely egy játék számára, és csak egyetlen esély van: a szökés.

"Donda esta senorita?!"

Pixar-ék 11 év szünetet tartottak a Toy Story 2 és 3 között. Mit lehet tenni 11 év alatt? Hát, mondjuk a DreamWorks három folytatással teljesen leégette, megszegyenítette és viszonylag antipatikussá tette legszentebb kincsét, a kezdetekben méltán nagynevű és elismert Shrek-et. A Pixar pedig mindenféle folytatásokat mellőzve, hét önálló filmmel az animáció egyértelmű és utolérhetetlen királya lett. Ennyit erről, meg arról, hogy DW meg Pixar, hiszen mindenki, aki jártas a témában, kívülről fújja ezt az anyagot.

Nade a Pixar-ra sose volt jellemző a folytatás, mire most ez a harmadik rész? Hát kérem, ez kőkemény üzlet. Pár éve volt ugye a Disney és a Pixar között egy szétválunk-nem válunk hercehurca, aminek az lett a vége, hogy marad minden úgy mint eddig. Viszont valamilyen úton-módon belekerült a szerződésbe az, hogy a Diseny akar egy Toy Story 3-at. Így a film akár egy kényszermozinak is tekinthető, és eme kényszer folytatódni fog, hiszen jövőre jön a Verdák 2, aztán pedig a Szörny Rt. 2. Íme itt áll hát a kérdés, hogy az erdeti történeteiről híres Pixar mit tud ebből a helyzetből kihozni most, és a jövőben. A válasz magától értetődő: természetesen egetverően zseniális alkotásokat, ha a Toy Story 3-ból indulunk ki. Mert hát ez bizony az.

Én úgy gondolom, hogy két féle Pixar film van. Az egyik az, amelyik szórakoztat, a szó legjobb értelmében, és természetesen fantasztikusan jó - mint az Incredibles, a Cars vagy a Ratatouille. A másik pedig az, amelyik pontosan olyan, mint az az előbbiek, csak az egész meg van töltve mély érzelmekkel, gondolatokkal, amik meg is ríkatják a nézőt - mint a Wall-E és az Up. Hogy ebben a Toy Story 3 hová esik, az biza érdekes: ő ötvözi ezeket. A film szimpla szórakoztatásnak indul, jópofa, ötletes, de érzem, hogy hiányzik valami, na nem baj, ez most ilyen lesz. Ilyen is marad, egészen az utolsó negyed óráig, ahol aztán a készítők jól "kitolnak" az emberrel, mert abba a tizenöt percbe annyi érzelmet pakolnak, mint az Up-ba összesen. Innen persze egyértelmű lenne, hogy a Toy Story 3 egyenletlen, rossz elosztású, de egy fenét. Ezek helyett inkább a tökéletes a jó szó. A történet mélysége az egész film alatt felfelé ível, és a végére hagyja a tűzijátékot. Meg egy másik érdekes dolgot is, miszerint Pixar-ék úgy oldják meg a happy end-kérdést, hogy hőseinket olyan helyzetbe hozzák, hogy a végén már a néző könyörög magában érte - így lesz nyálas és kiszámítható helyett megnyugatót és szép valami. Hát mit érdemel ez, ha nem tapsot? Még akkor is, ha két éve ezt már eljátszották.

 A technikai színvonalról szólni tök fölösleges, hiszen Pixar-ról beszélünk. A sztori bravúros, főleg úgy, hogy közben a börtönös-szökéses kalandfilmek vázára van az egész ráépítve, meg hát emellett az egész egy székalá-röhögős vígjáték is egyben. Külön ki kell emelni a nyitójelenetet, ami egy az egyben visszaadja a játszás fantáziavilágát. Egyszerűen elképesztő. A tartalmi témák/kérdések ezúttal az összetartozás, természtesen a barátság, de az asztali lámpás-cég megint felmutat valami újat. Tavaly az Up-nak ugye az egyik témája a halál volt, az azután való újrakezdés. A fiúk ezt most új szintre emelik: itt a halálal való szembenézésről van szó, a vég elfogadásáról - hát ez nagyon kemény.  Mert Te mit tennél, ha tudod, biztosan eljött a vég? Küzdenél az utolsó lehelletedig, hogy hátha mégis, pedig tudod, hogy nem... vagy inkább megfognád a másik kezét, a szemébe néznél, és szavak nélkül beszélnétek meg, hogy ennek itt a vége - de legalább együtt vagyunk. Nem tudom, legközelebbre mit találnak ki a srácok, hova lehet még tovább menni. Mondjuk én már a Wall-E -nál is azt mondtam, hogy innen már csak lefelé van, szóval biztosan megoldják majd valahogy.

Bár a már említett ötvözés miatt a film nálam nem érte utól a Wall-E -t, a Toy Story 3-nak nincs semmi szégyenkezni valója, hiszen egyetlen hibája az, hogy "csak" tökéletes. Eddig úgy tűnik, hogy ez a nyár (sőt, az év) a Toy Story-é. És ha eddig nem lett volna egyértelmű, akkor azért leírom: 10/10. Az Inception felkötheti a gatyáját, ha az év bajnoka akar lenni.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TNMpa5yBf5o

Címkék: kritika comedy animation drama 10/10 pixar adventure toy story

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr942115706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása