What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Tolvajok Városa - The Town (2010)

2010.10.26. 00:09 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Ben Affleck első rendezése, a Gone Baby Gone saját évének egyik legjobb filmje volt (nálam talán a nyolcadik helyen végzett). A Town-ról ezt nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, de a szándék és az irány itt is megvan.

Doug (Ben Affleck), a bostoni srác saját városának leghírhedtebb "foglalkozását" űzi a haverokkal: időről időre bankot rabol. Az egyik akció során váratlanul túszuk is lesz, a csinos banki alkalmazott Claire (Rebecca Hall) személyében, akit később elengednek, hiszen nem látott semmi lényegeset (arcot vagy ilyesmit). Ám a banda egyik tagja (Jeremy Renner) úgy gondolja, hogy még egy ideig szemmel kellene tartani a csajt. Ez a feladat Doug-ra hárul, aminek a vége kölcsönös szerelem lesz. Persze hősünk mocskos múltja titokban marad Claire előtt - az meg főleg, hogy ő ejtette túszol a lányt. Ha ez még nem lenne elég, az FBI is a fiúk nyomában van, a bandában is egyre erősebb a széthúzás a románc miatt... és közeledik az következő meló.

"Close the fuckin' bridge!"

A Town egy jó film. Egészen izgalmas sztori, egészen jó karakterekkel elmesélve (akiket marhajó színészek formálnak meg). Affleck jó érzékkel váltogatja a feszültséggel teli jeleneteket és az érzelmes pillanatokat, az akciókat (a három rablást) pedig irigylésre méltóan mesterien vezényli le. Az apácás szcéna pedig - ami egy rablást, egy lövöldözést és egy autós üldözést foglal magába - egyértelműen a film legjobbja, kellemesen idézi Michael Mann alkotását, a Heat-et, vegyítve azt a Bourne Ultimátum pörgésével, és még néhány meglepetést is tartogat a nézőnek. A Town kivitelezése olyan, mint a rablásai: egyszerűen vérprofi. Jó nézni. De a film mégse képes jól összeállni.

A legnagyobb rákfene itt az, hogy két dolgot akarnak elmeséni. A szerelmet áldozat és bűnöző között, illetve a bűnözést mint olyat, és a belőle kitörni akarást. Belegondolva ez nem is lenne olyan nagy ördöngősség, de hát mégse sikerül. Mondjuk a második szál, az Affleck alakította Doug drámája, változtatni akarása, valamint az akció részek túl sok kívánni valót nem hagynak maguk után. A baj az érzelmekkel van. Konkrétan Rebecca Hall karakterével, aki az egész film során totál közömbös marad mindenkinek. Ez a nő egy centit nem kerül közelebb a nézők szívéhez, innen meg egyenesen következik, hogy az Affleck-el való állítólagos nagy szerelme kábé a nullával egyenlő. A két színész között egyáltalán nem működik a kémia, karaktereik meg ezen a téren teljesen kidolgozatlanok. Ez oda vezet, hogy fogalmam sincs, hogy mikor, hogyan és egyáltalán miért habarodtak ezek egymásba, és hogy miért lesz Doug-nak hirtelen mindennél fontosabb ez a lány. Ha ezt az írók vagy Affleck rendsebben kidolgozza, a Town akár egy gyöngyszem is lehetne a bankrablós filmek körében. De nem lesz az, "csak" átlagon felüli rablós film válik belőle.

De azért ez egyáltalán nem lebecsülendő eredmény. Hiszen a már említett másik oldal baromi erős - köszönhetően Jeremy Renner-nek és az akcióknak -, annyira, hogy önmagában menti az egész filmet. És ez már a rendezői tehetséget dícséri. Ben Affleck igenis tehetséges rendező, csak még van mit tanulnia érzelem fronton. Ha jobban visszagondolok, ez a párkapcsolatosdi már a Gone Baby Gone-ban se volt az igazi, de ott nem az volt a lényeg - ellentétben a Town-al, aminek ez lehetne a legnagyobb ziccere. Csak sajna kihagyja.

Ettől függetlenül igazán szórakoztató, és a jól kidolgozott helyeken okos filmmel állunk szemben, ami mind a rablást/bűnözést, mind a lepattant bostoni környék milliőjét remekül mutatja be. Ahogy mondtam, a Town jó film.7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bWxEKnf3Krk

 

(és ha minden igaz, ez a blog századik filmkritikája)

Címkék: kritika ben affleck drama crime 7/10 the town rebecca hall jeremy renner

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr982394973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása