What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Hetedik - Se7en (1995)

2010.10.27. 11:49 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Hm-hm, mit is csináljak igazi első filmnek, ha az Alien 3-at szétbarmolta a stúdió - gondolkodhatott David Fincher. Hm, asszem megvan. Újraírom a bűnügyi film műfaját.

 William Sommerset (Morgan Freeman) az utolsó napjait tölti nyomozóként. Hamarosan visszavonul. Az utolsó hétre kap egy társat, egy kiképzendő utódot, David Mills-t (Brad Pitt), aki egy kicsit meggondolatlan. A két zsaru nem bírja egymást, viszont kénytelenek lesznek együtt dolgozni. Egy titokzatos sorozatgyilkos üti fel a fejét a város utcáin, akinek mániája a hét főbűn és a válogatott kínzások. Akármennyire is probálják, hőseink nem tudják elkapni a gyilkost, egyszerűen tehetetlenek. Lassan rájönnek, hogy az van, amit a gyilkos akar. A bűnök pedig erősen fogynak...

"What's in the box?"

Hogy is néz ki egy bűnügyi film? Először is van egy fő szál (mint a filmknél általában), miszerint elkapjuk a tettest. Másodszor tudjuk, ki a gyilkos - vagy már azz elején látjuk, hogy igen, ő tette, vagy a végén poénként a sok szereplő közül az egyikről kiderül, hogy ő az. Ehhez képest hogy néz Fincher filmje, a Se7en? Először is a fő szál abszolút nem működik, ugyanis nyomozóink nem haladnak a nyomozással, a világon semmit nem tudnak tenni. Így a hangsúly a mellékszálakra kerül, a szereplők közti viszonyokra, az érzelmekre - mint kiderül, nem véletelnül. Másodszor halvány lila gőzünk nincs, hogy ki a gyilkos, sőt, kb. a századik percig nem is látjuk őt. Ha bárki megkérdezné, hogy mitől olyan nagy szám a Se7en, hogy mitől formabontó, és miért írta át zsánerének alapvető szabályait, akkor ezt mondd. Majd tedd hozzá, hogy David Fincher második filmje egy zseniális, örök klasszikus. Fuckin' masterpiece.

A kőbe vésett szabályok felrúgása kényes terület, hiszen nem véletlenül vannak azok ott. A film jó eséllyel nem működik nélkülük. Fincher mégis egy végig feszült, izgalmas filmet képes így letenni az asztalra, és tudja, hogy másra kell ilyenkor ráfeküdni. A Freeman-Pitt-Paltrow hármas, egymáshoz való viszonyaik és önmaguk jelleme egyaránt tökéletesen kidolgozottak, és ez mind egy nagyobb terv része. Ha ilyen jó karakterek vannak, a végén a dráma ezerszer megrázóbb lesz, mint amúgy lenne. Maga a földi pokol az a névtelen város, amelybe Fincher a filmjét teszi. A légkör, a mendemondák és a gyilkosságok mind-mind olyanok, hogy azt hiszed, ennél meglepőbbet, sokkolóbbat nem láthatsz. És hol van még akkor a vége? Rendezőnk folyamatosan új és új kihívások elé teszi a nézőket, aztán beviszi a gyomrost (vagy éppen a fejest). És akkor az ember köpni nyelni nem tud. Ezért van az, hogy a Se7en után "egyszerűen nem tudsz felállni a székről" - mint sokan mondják. Nem tudod, hogy min szörnyülködj jobban: a végkifejleten, vagy azon, hogy azon töprengsz, hogy John Doe azért nem mond színtiszta hülyeséget.

A Se7en olyan magasan van, hogy Fincher (Fight Club ide vagy oda) ezt nem, vagy nagyon nehezen fogja már valaha is megugrani. De az esetek többségében mindig megközelíti a Se7en zsenijét. Erre mondják, hogy zseniális rendező. A Se7en-re meg azt mondom, hogy 10/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=GsTUFuj4qwY

 

Címkék: kritika thriller brad pitt 10/10 morgan freeman se7en crime david fincher

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr152397075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása