What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: The Social Network (2010)

2010.11.16. 11:37 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Mint a nagy dolgok általában, a Facebook is egy lány miatt lett.

2003 őszén Markkal szakít a barátnője. Ezért hazamegy, iszik pár sört, elkezd blogolni, majd létrehoz egy oldalt, ahol az egyetemi csajokat lehet pontozni. Az oldalnak egyetlen éjszaka alatt hatalmas nézettsége lesz, de aztán persze letörlik. Pár héttel később Mark egy mások által hallott ötlettől vezérelve most valami igazán nagy dologba vág. Összeül a szobatársaival és a legjobb barátjával, hogy létrehozzanak egy közösségi oldalt. Úgy nevezeik el, hogy Facebook.

"If you guys were the inventors of Facebook, you'd have invented Facebook"

A Social Network megtekintése után kijelenthető, hogy Fincher mester nem hazudtolta meg magát. Csak hogy tisztázzuk az elején: ez a film minden valószínűség szerint egy időtlen klasszikus lesz egyszer. Mert ahogy a Zodiac tökéletesen leírta a 70-es éveket, úgy a Social Network is megteszi ezt a kétezresekkel. Bár szűkíti a kört, értelemszerűen a fiatal, max. 27 éves korosztályra, és ettől talán még érdekesebb is lesz. Hiszen ők fogják építeni a jövőt, ők hoznak majd fontos döntéseket - ők, akik a Facebook-on lógnak egyfolytában, amit egy féltékeny részeg hozott össze. Nem kizárt, hogy pár évtized múlva ez a film egy lehetséges válasz lesz valamire.

Ám Fincher-t ez most annyira nem érdekli, hiszen lázadni kell, fenegyerkenk lenni, mint eddig is. Őt az érdekli, hogy nem két, hanem egyetlen emberre hogyan tudná ezt rávetíteni. Az igazság az, hogy itt nem a Facebookról van szó. Itt egy magányos ember rossz döntései vannak terítéken, ezen van a hangsúly. Fincher úgy szemléli Mark (akit egyébként Jesse Eisenberg valami zseniálisan formál meg) tetteit, mint az állatkerti látogató a tigrist - a nagy rács másik oldaláról. Rendezőnk nem tesz mást, csak megmutat - legalábbis a film utolsó két percéig. Addig nem mond kifejezett ítéletet, inkább ráhagyja a nézőre, hogyan ítéli meg Markot. Ezt a szociálisan analfabéta srácot, aki csak azért akart létrehozni valamit, hogy ezáltal ő maga is valaki legyen. Létrejön a Facebook, dől a lé, Mark egyre bunkóbb, jönnek a nagy cégek, aztán a perek,és Mark azt a keveset is elveszíti, ami eddig volt neki. De ő a világ legfiatalabb milliárdosa. Ezen a ponton Fincher megmondja a véleményét, és Tim Burton filmeket megszágyenítő módon sajnáltatja meg egy pillanat alatt a "gonoszt". A film végi váratlan, de igazából csillagos ötös elvágás, és Eisenberg előtte való alig pár perces arcjátéka egy olyan csúcspont, ami mindent visz. Erre futott ki a több mint két órányi folyamatos beszélgetés, a karakterek bemutatása, a drámai szituációk, a Trent Rezor zene, a feszült pillanatok és a nagyszerű alakítások - minden az Eisenberg által alakított Mark utolsó tekintetét szolgálja, mert abban van benne minden, ám nélkülük semmi értelme nem lenne. Fincher mindent feltett egyetlen színész egyetlen percére - és nyert.

Visszagondolva, a Social Network egy végtelen szomorú film. A mai fiatalság magányosságáról, és az ellen való sikeres vagy sikertelen küzdésről - amolyan Fincher módra. Semmi kétség: mind az életmű, mind az év egyik legjobbja. 10/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4&feature=channel

Címkék: kritika drama 10/10 david fincher jesse eisenberg the social network andrew garfield

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr872449767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása