What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: TRON - Örökség - TRON - Legacy (2010)

2010.12.26. 09:53 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Adjunk egy special effect Oscart, és felejtsük el egymást.

Kevin Flynn jól megszedte magát a nyolcvanas években a Tron játékból, így megteheti, hogy tovább kutatja a virtuális valóságot. Emellett persze kisfiát, Sam-et is neveli, nagy szeretetben, harmóniában. Aztán Kevin egy nap nem jön haza. Sam így apa nélkül nő fel. Huszonhét évesen már a fater gigacégét kellene vezetnie, de ő inkább csapong, sörözik, motorozik - pedig van agya, rendesen. Egy nap hívást kap apja régi játékterméből, ahova el is megy... aztán őt is beszippantja a játék, és Sam egy digitális világba kerül, ami annyira kemény, hogy csak egyet tehet: próbálja túlélni.

"Mi az a wifi?"

Mit is ígért előzetesen a Tron? Miután alapból Disney film, az ember nem várhatja el, hogy Wachowski szintű mélységekkel találkozzon a virtualitásról, hogy kegyetlen de nagyon menő harcokkal szembesüljön, meg hogy a történet bármilyen súllyal is rendelkezzen. Viszont ezt a filmet már lassan egy éve kikiáltották a 2010-es téli szezon csúcspontjának, grandiózussága és látványa miatt, és egy olyan ígéretet sugalltak, hogy ez egy non-stop CG zúzás lesz, persze csak PG-13 -as szinten. Így az ember úgy ül be a Tronra, hogy eléggé gyengus lesz, de a látványtól leesik majd az álla. A film ezt nagyjából teljesíti is, csak mindenre rádob pár lapáttal. Iszonyat gyenge, unalmas és érthetetlen sztori, de a látványtól leszakad az állam, percenként legalább kétszer.

Jeff Bridges azt nyilatkozta, hogy szerinte a Tron a következő lépés a digitális fotózásban az Avatar után. A helyzet az, hogy nem tudom azt mondani, hogy nem. A Tron látványvilága egyszerűen észbontóan gyönyörű. Sötétkék alap, kissé füstös minden, mindenkin világító neon csík - igazi eye-candy az egész film, ezt kár vitatni (ha nem hiszed, várd ki a vonatos részt). Hozzá kell tennem, hogy én IMAX-ben láttam a filmet, ami biztos dob a dolgon egy-kettőt, szóval nem kizárt, hogy áradozásom a sima 3D-hez képest alaptalan, de ez van. A Tron engem megvett kilóra, illetve levett a lábamról, úgy, ahogy azt kell - hihetetlenül szépen néz ki. De a helyzet az, hogy miként egy gyönyörű, de aggyal nem rendelkező lányért sem lehet igazán rajongani, úgy a Tron is elvérzik, hiába az atom CG.

Ami tavaly gond volt az Avatarral, miszerint kábé fél oldalban leírható a története, most pont a másik fele jutott a Tronnak: nagyon bonyolultnak látszóan, feleslegesen túl van magyarázva. Annyi infó üti fel a fejét a nem egész két óra alatt, hogy abból akár még egy trilógiát is ki lehetne hozni, és még mindig lenne szufla a cuccban. Jó és érdekes ötlet morzsák kerülnek elő egymás után, de miután egyik sincs kibontva, az eredmény zagyva lesz, egy idő után pedig már édektelen is. Ez a film néha nagyon-nagyon hosszúnak tűnik, pedig igazából nem az. Sehol egy rendes karakter, egy megalapozott bonyoldalom, vagy egy kifejtett végkifejlet. A Tron az égvilágon semmit se tud felmutatni sztori szinten, ami igazából nem lenne baj - a baj az, hogy fel akar mutatni, csak nem megy. Ha ez egy felvállaltan teljesen agyatlan vizuális orgia lenne, azt mondom, oké, merthát szeretjük az ilyet. De a készítők valami nagyon mélyet akartak, annyira, hogy még a lopkodást se vetették meg, de hatalmas pofára esés lett belőle. És a helyzet az, hogy nem kár érte, mert őszintén szólva nem érezni benne az elszalasztott lehetőséget. Ez csak szimplán nagyon nem jó.

Így lesz a Tron egy érdekes keveréke a hihetetlen jónak és a nagyon gáznak. Látvány a köbön vs. fárasztó és néhol szenvedősen hosszú "sztori". Persze a pozitívumokhoz muszáj hozzátenni a Daft Punk zenét és Olivia Wilde-ot, de a mérleg így sincs a kiegyenlítés közelébe se. A filmet a már egekig magasztalt "csomagolása" menti meg a teljes kudarctól, ami annyira jó, hogy még így is kap egy 6/10-et.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=X4Jg-i00t5Q

Címkék: kritika scifi action tron 6/10 jeff bridges joseph kosinski garrett hedlund

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr652539524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása