What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Adaptáció - Adaptation (2002)

2011.03.15. 12:17 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Az Adaptationt Charlie Kauffman írta arról, hogy Charlie Kaufman írói válságban van.

Charlie (Nicolas Cage) befutott író, most fejezte be a John Malkovich menetet. Következő melójában adaptálni kéne, Susan Orlean (Meryl Streep) The Orchid Thief című könyvét. Charlie úgy tervezi, hogy a film a virágok szépségéről fog szólni, de akármennyire küszködik, nem jut vele előre. Bezzeg ikertestvére, Donald (Nicolas Cage) teljes gőzzel halad előre egy idióta thrillerrel. Charlie teljesen szétesik, depressziós lesz, és az írói válság legmélyebb bugyraiba zuhan.

"Azt szeretek, akit akarok"

Charlie Kauffmantól megszokhattuk, hogy a legzseniálisabban őrült ötletekkel rukkol elő, akár a Malkovichra, vagy az Eternal Sunshinera gondolunk (még a Synecdoche is jó ötlettel bír, ott a film nem jó). Az Adaptationben önmagát írja meg, egy hatalmas, gúnyos görbetükörrel, melyben ő csak egy hájas szerencsétlenség - és ott az ellenpont is, a tesója, aki tele van élettel. Ennek mind a kidolgozottsága, mind a megvalósítása frenetikus, annyi jópofa ötlettel és poénnal, hogy az ember csak kapkodja a fejét. A dupla Nicolas Cage pedig nem túlzás, hogy élete (egyik) legjobb alakítását nyújtja.

Ám a filmnek pont ez lesz a veszte is. Van ugyanis egy másik szálunk, Meryl Streep és Chris Cooper párosával, ami az adaptálni kívánt könyv története. Ez, hiába nagyszerű színésznő Streep, egészen egyszerűen valami halál unalmasra sikerült - szó szerint eltörpül a másik szál mellett, melyben Cage önmagával beszélget, vagy csak egyedül szenved. Ez a hatalmas minőségbeli szakadék akkor érződik igazán, mikor a film végén a két szál találkozik, és közösen fut tovább - szinte a vágásokon érezhető a zsenialitás és a tömény unalom párharca. Túl jó Kauffman története ahhoz, hogy bármi versenybe szálljon vele.

Így az Adaptation maximum "jó" filmként vizsgázik. Az igazi egy vágott verzió lenne, és nem lenne baj, ha csak hatvan percre nyúlna a hossza. 6,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=0HtZ2M4e_AM

Címkék: kritika nicolas cage drama meryl streep spike jonze chris cooper 6.5/10 charlie kauffman

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr82741251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása