What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Cowboyok és űrlények - Cowboys And Aliens (2011)

2011.08.29. 16:37 | Adam Van Helsing | 3 komment

Újabb bizonyíték arra, hogy Jon Favreau rendezői munkásságában az Iron Man egy szerencsés véletlen volt.

1873-ban Daniel Craig amnéziásan felébred a préri közepén, csuklóján hi-tech kütyüvel. Miután egy kis ölés árán lovat és ruhát szerez magának, betér a legközelebbi faluba, ahol Harrison Ford a mindenek felett álló badguy - és ami nemsokára ufó invázió alá kerül. Ahhoz, hogy a nép elkerülje a teljes kipusztítást, hősünknek muszáj beavatkoznia - kis karperece ugyanis egy mindenttudó ion ágyú...

"Ne cibáld, ez nem a pöcsöd, fiam"

Egy graphic novelből készült a Cowboys and Aliens, de amennyire én tudom, nem sok közük van egymáshoz, így nézzük a filmet önmagában, ami csak a roppant cool alapötletet nyúlja le. Mert a tehenészfiúk és földönkívüliek összeeresztése tényleg állat ötlet. Főleg, ha úgy csinálja az ember mint Jon Favreau, vagyis a legmocskosabb és legkeményebb westernhősöket ugrasztja össze a hi-tech kegyetlen ragadozó ufókkal. A film első felvonása zseniális - remekül hozza a bűnös élvezet/mocskos móka feelinget, Daniel Craig büntető egysorosaival kezdve Harrison Ford klasszikusan kemény megjelenésén át egészen az atom férfias bunyókig. Nem túlzás azt állítani, hogy a filmtörténet egyik legjobb western közösségéhez van szerencsénk.És emellé az idegenek se semmik - sokáig a világon semmit nem látunk belőlük, csak azt, hogy a semmiből végeznek hatalmas pusztítást. Mondanom se kell, ez így jó. De amikor megjelennek, akkor se okoznak csalódást, hiszen nagyon királyra alkották meg őket, olyan coolan ocsmányok, és a játékszereik is ott vannak. Mindent összevetve a Cowboys and Aliens egy rohadt jó alappal rendelkezik, és minden megvan neki ahhoz, hogy egy király/agyatlan/kemény/világbajnok film legyen.

Viszont a Cowboys and Aliens egy ritka szar film. Hiába vannak hihetetlen jó gyökerei, végeredményben egy unalmas szenvedéshalmaz (mármint a néző részéről) lesz belőle. A törés a játékidő felénél következik be, bár addig is fel-fel ütik a fejüket kínos momentumok, de azokat még elmossa a lendület és az egész dolog coolsága. Aztán elérkezünk ama bizonyos tüzes fordulathoz, és minden dől. Ennek oka az, hogy a Cowboys and Aliens ezen a ponton kilép saját világából - olyan esemény üti fel a fejét, amit nem bír el a matéria, ami önmagához képest vérciki. Ez valószínűleg betudható annak, hogy az írók/producerek/stúdiók sora több focicsapatot is kitenne, nyilvánvaló, hogy mindenki mást akar. Igazából ez a film nagy buktatója: egyáltalán nem egységes attól az ominózus pillanattól kezdve, hanem zavart, csapongó, sőt, összecsapott. Ráadásul rendezői hibaként még halál unalmas is (vagy inkább csak érdektelen), így ne csodálkozzunk, ha többen az óráikat kezdik el nézegetni a vászon helyett.

Szóval filmünk - nincs jobb szó - összetörik. Ami addig menő volt, hirtelen gagyi lesz, fáj hallgatni a dialógokat, agysorvadást okoznak a végső harc beli "fordulatok", a logika szépen lassan mindenhol elhal, és még a klisé tenger is (western és alien zsáner felől egyaránt) elárasztja az egészet. Lassan pedig már én érzem kínosan magamat azért, amiért ott ülök a nézőtéren, és nézem ezt az égést. Nincs mit szépíteni: a Cowboys and Aliens az év egyik legrosszabb filmje - és talán érte a legnagyobb kár, hiszen tényleg remekül indul. Csakis ezért 4/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oXHhnT1tHNM

 

Címkék: kritika harrison ford scifi western daniel craig 4/10 jon favreau cowboys and aliens

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr613185116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samoo 2011.09.07. 18:42:58

Látatlanba valami hasonlóra gondoltam. Jó kis akció és tötál érthetetlenség :D

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.09.08. 16:51:18

Milyen akcióról beszélsz? XD Ha volt is, az is totál unalmasra sikerült. Ezért se adj pénzt még véletlenül se.

Amúgy örülök, hogy betértél ide, és olvasod szerény agymenéseimet :-)

Samoo 2011.09.08. 18:05:23

pont azért olvasom ezeket el, hogy pénzt és időt spóroljak :D
süti beállítások módosítása