What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Hétköznapi pár - Perfect Sense (2011)

2011.10.07. 19:04 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

David Mackenzie sajátos módját választotta a végnek. Jól tette.

Michael (Ewan McGregor) és Susan (Eva Green), a séf és a tudós lassan elkezd randizgatni, majd összejönni. Ám ezt a legrosszabbkor, vagy talán éppen a legjobbkor teszik. Egy ismeretlen eredetű, a semmiből támadó vírus sújt négy hullámban az emberiségre, és nincs előle menekvés. Hőseink fokozatosan elveszítik az általuk ismert világot - nem marad más, csak az éppen létrejött szerelmük.

"A kedves fiú le van szarva, a nőknek a szemét kell"

A világvége feeling érezhetően rátelepedett a filmvilágra, hiszen az evidens megoldásnak tűnő blockbusterek mellett az art szekció is egyre több alkotással (és elmélettel) rukkol elő a témában. A Perfect Sense is ide tartozik, és talán ő bír mindezidáig a legnagyobb paranoia faktorral. David Mackenzie rendező nagyon ügyesen semmilyen okot nem ad az emberiség pusztulására - csak úgy megtörténik, és semmit nem lehet ellene tenni. Ráadásul a legegyszerűbb, ugyanakkor a valószínűleg legijesztőbb módját választotta mindennek. Hogy most mi miért történik, azt a fene se, de főleg szereplőink se tudják, elméleteket lehet majd gyártani a vetítés után. Bár igazából nem érdemes.

Mert a Perfect Sense (mint minden jó apokaliptikus art) a végítéletet csak háttérnek használja. Ami igazán fontos, az Michael és Susan, az ő kapcsolatuk, szerelmük, félelmük, utálatuk, miegyebük - ami gyönyörű. Jó könyv vagy rendezés ide vagy oda, ez biza Ewan McGregor és Eva Green érdeme, miattuk működik a film. Karaktereik kissé hideg és távolságtartó, leginkább a "csak egyedül ne legyek" elven alapuló  viszonyát valami hihetetlen zsenialitással prezentálják, szabályosan lenyúlják a filmet, és teszik azt jóvá, szerethetővé. Mackenzie kezet csókolhat nekik, mert még az ő hibáit is feledtetik.

Ugyanis nem egy, sajátosan rendezői gikszerrel rendelkezik a film. Mackenzie-nek a mániája, hogy a ködös, és a hangulathoz nagyon jól illő Glasgow-n kívül folyamatosan lássuk a világ minden tájáról a végnapokat, óramű pontossággal feltűnő mashup-ok képében, ami hát sajnos rombolja a feelinget rendesen (és nem csak azért, mert sejted, hogy egy ilyen kis produkció nem utazza körbe a világot, vagy csak szerez helyben egy stúdióba díszletek közé egy rakat statisztát egy-egy snittért, így valószínűleg stúdió vágóképeket ill. híradórészleteket látsz a vásznon). Ezen kívül, főleg a film első felében rendre találkozhatunk számos, a legrosszabb fajta művészkedésbe tartozó momentummal, amiken a közönség nem egyszer röhög - pedig elvileg nem kéne. Viszont úgy fair, ha rendezőnk igazán jó húzásairól is szó esik, mint a mesterien nyers, és ezáltal sokkoló vírus-tünetek, a csodaszépen felvett/összeállított szeretkezések, illetve a legfontosabb, a jó érzékkel betett humoros részek, amiknek hála néha kapunk levegőt is ebben a feneketlen depresszió tengerben.

Csodálatos színészi játék, izgalmas és ijesztő forgatókönyv, néhol nagyon profi, néhol meg nagyon amatőr, de összességében jó rendezői munka - lehet sorolni a Perfect Sense tényeit napestig, ám ez a film összképben igazán jó. Egy húsba vágó, és egy ideig nagyon is elgondolkodtató film, úgy az egész életről, sötéten és komoran, de valahogy mégis szépen. Nehéz az ilyen filmekről - amiket inkább kell érezni, mint látni - tárgyszerű véleményt mondani, így azt javaslom, a végső eredményt mindenki vonja le maga. Nálam egy 8/10-et érdemel.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iexMJrBzZtA

A film ismeretében egyébként az eredeti cím iszonyat jó, amit megint sikerült jól leferdíteni.

Címkék: kritika drama ewan mcgregor eva green 8/10 perfect sense david mackenzie

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr793286018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása