What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Harry Brown (2009)

2011.10.13. 11:04 | Adam Van Helsing | 1 komment

Nem létezik olyan színész, aki mindenre jó.

Harry Brown (Michael Caine), a frissen megözvegyült angol kisnyugdíjas már csak abban leli az élet örömét, mikor lemegy a helyi kocsmába sakkozni a barátjával. Az egyik legdurvább lakótelepen járunk amúgy, ahol a gengszter kölykök az urak, és ahova ép eszű ember nem teszi be a lábát. Mikor Harry barátja is a gettó áldozatául esik, betelik nála a pohár: vesz egy pisztolyt, és saját kezébe veszi a dolgokat.

"I want to shoot the pigeons... off my roof"

Michael Caine egy színészóriás. Hihetetlen, zseniális, mesteri - vérprofi. Ám a Harry Brown mégis rajta csúszik el egy embereset. Caine-nek, akit elegáns angol öregúrnak ismerünk, ez nem áll jól. Főleg úgy, hogy végig az angol elegáns öregurat játssza, aki egyszer csak mészárolni kezd. Onnantól kezdve, hogy hősünk totyog a rosszfiúk után, a levegőt is alig veszi, és alapból sokkal inkább emlékeztet egykori, eléggé lestrapált főbérlőmre, mint egy öreg, ám profi ex-katonára... hát, onnantól dől az egész. Értem én, hogy ez valószínűleg a koncepció része, hogy egy valóban hétköznapi ember tegyen rendet - Harry Brown viszont annyira hétköznapi, hogy nem hiszem el, hogy ő rendet tud tenni. Eastwoodnak elhittem (egyébként végig erős a Gran Torino beütés), sőt, talán még Bill Nighy-nak is elhinném. Sajnos, ez nem Michael Cain-nek való, és ezzel egyáltalán nem akarom leszólni a játékát, sőt, amikor tényleg színésznek kell lenni, akkor hatalmasat alakít - csakhát na. A hiba inkább a castingosban meg a rendezőben keresendő.

Egyébként az utóbbival sincs ám minden rendben. Daniel Barber valahogy úgy rakta össze éjsötét filmjét (ami azért rendelkezik pár atom jelenettel, mint a kezdő videó vagy leszámolás az aluljáróban, meg maga a téma bemutatása egyáltalán nem rossz)  hogy az egy ponton egyszerre két dologról akar elkezdeni beszélni, és hát a másod számú szál, vagyis az Anglia élhetetlenségének felszámolására való kemény próbálkozás valami egészen unalmasra sikerült - tiszta Machete szindróma, csak most bevándorlók nélkül. A Harry Brown így már szerkezetében is több helyen megroggyan, és ez talán nagyobb gond, mint a főhős probléma. Mert ha maga a film jó lenne, akkor még az is el lenne nézve. Így sajna nem. 5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=OVOSfHFNlcI

 

Címkék: kritika drama michael caine 5/10 harry brown

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr403299488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.06.09. 15:01:15

Az első óra zseniális hangulatfokozás, építkezés, mikor azt várod folyamatosan, hogy most, na mostmár elszakad a cérna, és elkezd rendet tenni Michael Caine, de nem. Visszafogja magát újra és újra, és aztán...
Jó film!
süti beállítások módosítása