What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Dolog - The Thing (2011)

2011.10.30. 18:56 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Csaknem harminc év kellett ahhoz, hogy John Carpenter saját korában hatalmasat bukott, azóta viszont igazi kult-klasszikussá váló szörnyes akciófilmjét újra elővegyék Hollywoodban.

Kate Llyod (a meglepően visszafogottan dögös Mary Elizabeth Winstead), a paleontológus egy nap kivételes lehetőséget kap: egy szupertitkos leletet csodálhat meg az Antarktiszon. Hamarosan kiderül: az emberiség felfedezte az első ufót a Földön, ami jégbe fagyva nyugszik egy ideje. A svéd kutatóállomáson megpihent csoport persze azonnal bulizni kezd, ám ez nem tart sokáig: a dolog elszabadul, és kezdődik a mészárlás.

"That's no dog!"

Egy ekkora rajongótáborral rendelkező matériához hozzányúlni bizony nagy feladat: tiszteletben kell tartani az eredetit, nem szabad megbántai a fanokat (hiszen azok ölnek), ugyanakkor nem árt újdonságot is felvonultatni (technikai és történet fronton egyaránt). Látva az elsőfilmes Matthij van Heijningen Jr. (wow) kész alkotását, a végeredmény felemás, de egyáltalán nem rossz.

Mindenképpen a Thing javára írható, hogy hű Carpenter 82-es filmjéhez, sőt, sugárzik róla, hogy a készítők fanok is egyben - láthatóan nagyon a szívükön viselték a projectet, és nagy szeretettel állhattak hozzá. Ez már a poszteren is átjött, de a film közben is megnyilvánul a kulcsmomentumokon át egészen a jóleső apró kis finomságokig. A stáb valószínűleg a Thingen nőtt fel, kívülről fújják minden jelenetét, és ez dicséretes. A baj ott kezdődik, mikor ez az egész átesik a ló túloldalára, és ott tartunk, hogy a 2011-es film szinte a 82-es másolata. Egy fura keveréke a prequelnek - sztori terén - és remakenek - minden egyéb terén - , ami hol működik, hol meg nem. Összességében sajnos az utóbbi felé dől a mérleg: mivel filmünk, mint egy igazi Dolog, szinte csak imitálja elődjét, nem igen tud új dolgokkal szolgálni, nem mélyíti a legendát, nem talál fel semmit. Egy egyszerű mészárlás, de hát ezt már láttuk. A Thing sajnos nem képes túllépni saját tucathorror mivoltján, de annak azért eléggé szórakoztató. Kár, hogy belső, fanoknak szánt utalásain és ötletes technikai megvalósításain (a roppant kreatív mutációk, és a meglepően jó CG, ami azért néha nagyon gáz, de többségében tényleg jó) kívül a világon semmit nem tud felmutatni - még egy tisztességes ijesztgetést sem - és így teljesen fölösleges filmmé válik. Aki nem ismeri az előzőt, annak új lehet, aki meg igen, annak nem lesz több egy jó poénnál. A vége meg csak tovább húzza egészet, és a nézőből egy hangos "pffff" törhet elő, miután elsötétül a kép, és kezdődik a vége főcím.

Ám ekkor történik valami. A nevek közötti szünetekben összeálló jelenet elhozza az akkorra már lehetetlennek tűnőt: megkapjuk az igazi, klasszikus Thing feelinget. Amikor nem történik igazán semmi, se egy üvöltés, átalakulás, vagy robbanás, csak elkezdődik az a rész, ami közvetlen átvezet Kurt Russell-hez. És akkor az ember végre megborzong, és végre valami igazán kurvajót lát - létrejön az a furán jóleső, paranoid félelem, és közben vigyorogsz, hogy "srácok, ezt eltaláltátok".  A végső felvonás jobb lett, mint az egész film, és láss csodát: hirtelen felértékelődik az egész, egyszerre minden egy minimális értelmet nyer, és 1-2 ponttal a végső ítélet is megnő. A Thing ekkor szó szerint megszépül, és minden hibája ellenére furcsa mód kellemes emlékként marad meg - egyszer még a polcra is felkerülhet az igazi mellé.

Fura dolog lett hát a Thing (hö-hö), ami valahogy a vetítés vége után kezd egészen jó lenni. Továbbra is felesleges, de be kell vallani, hogy tényleg jó poén. Egy jópofa "fanmade". 6/10. Jó ez.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=UKjErC2JLQc

Címkék: kritika horror 6/10 the thing mary elizabeth winstead

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr43340801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása