What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Karácsony Artúr - Arthur Christmas (2011)

2011.11.28. 11:43 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

The ultimate, perfect, superb Christmas movie.

Mikulásék egy négy generációs család: GrandSanta, Santa, Steve Santa és Arthur, az aranyszívű, de tök ügyetlen legkisebb fiú. Manapság már az ajándékkihordás se olyan, mint régen: ma már hi-tech űrhajóval és kommandós manókkal dolgozik a nagyszakállú. Ám idén még egy ilyen profi gépezetbe is hiba csúszik: egy kislány kimarad az ajándékozásból. Miután a család vezető tagjai erre nem nagyon adnak, Arthur a nagyapjával nekivág a klasszikus, szarvasokkal működő szánon, hogy még napfelkelte előtt kiszállítsa amit kell...

"Operation Santa Claus is coming to town!"

Mindenek előtt essünk túl a technikai kivitelezés értékelésén - és itt igen kínosan érzem magam, hiszen ebből jóllehet az lesz majd a tanulság, hogy nem érdemes adni a szavamra, mert azt pár hetente úgyis változtatom. A hónap elején Steven Spielberg Tintinje kapcsán írtam, hogy a film a "valaha volt legszebb CG-t vonultatja fel" - most, kábé három hét után ezt sürgősen vissza kell vonnom, mert az Aardman nagyon durván rácáfolt erre az Arthurral. Erről a stúdióról egyébként azt érdemes tudni, hogy amellett, hogy be vannak oltva a százmilliós bevételek ellen (annak ellenére, hogy zseniális filmeket készítenek), a fő profiljuk annak idején a gyurma és stop-motion volt (Wallace és Gromit összes), ám néha napján egy-egy pénzeszsák (a Flushed Away-nél a DreamWorks, esetünkben a Sony) beáll melléjük, és Aardmanék ilyenkor minden tudásukat és stílusukat CG-re varázsolják. Ez történt most is, a végeredmény pedig olyan lett, hogy szinte nem hittem a szememnek, pedig láttam már egyet s mást. Az Arthur Christmas látványában valami csodaszép, hatalmas terei ámulatba ejtőek, részletessége embertelen, karakterei élethűsége pedig simán lemossa Cameron bármelyik kék szamáremberét. Ha nem hiszed, nézd meg az old-school szánt, címszereplőnk haját, vagy GrandSanta mimikáját - egyszerűen hihetetlen. Ez a film jelenleg a csúcs ezen a téren (ha jövő héten ezt megint felül kell bírálnom Kandúr kapcsán, akkor száműzetésbe vonulok). Gyönyörűséges.

Ám az Aardman filmjei másról híresek, mégpedig a történetekről, és a zseniális ötletekről. Az Arthur itt se vall kudarcot, sőt. Egyrészt szinte percenként hangosan felröhöghetsz, annyi jópofa poént és kreatívságot kínál a film (a kedvencem a manók lelki terrorja), másrészt egy tényleg remek sztorit sikerült a fiúknak összehozniuk. Főhőseink jelleme nagyon kidolgozott, minden motiváció teljesen érthető, így pedig hibátlanul működik a dráma is - igen, itt az is van, méghozzá olyan hihetően és emberien ábrázolva, hogy az kész. Jó, egy, vagy talán két helyen kicsit ügyetlen az egész (mint Arthur revelációja, what?), de ezt minden gond nélkül el lehet nézni, sőt, el is lehet felejteni. Mert amikor a körmödet lerágod azért, hogy hősünk célba érjen, és a legeslegvégén, az év filmtermésének egyik legszebb pillanatánál egyszerre mosolyogsz és szorul össze a szíved, akkor egyszerűen semmi se számít.

Az Arthur Christmas elvarázsol. Ez van. Vannak hibái, de a végső élményből ez semmit se von le. Az Aardman talán a legjobb ünnepi mozit hozta össze ever, tele humorral és érzelemmel, mindezt egy hihetetlen animációba csomagolva. De hogy egyszerűbbet mondjak: a Love Actually mellett ez a tökéletes karácsonyi mozi. 9,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7tk-WZSqIGQ

illetve jelezném, hogy ide is egy atom eredeti-hang stábot szedtek össze: James McAvoy, Bill Nighy, Jim Broadbent és Hugh Laurie a felhozatal, egyszer mindenki nézze meg angolul.

Címkék: kritika comedy animation hugh laurie adventure james mcavoy jim broadbent bill nighy 9.5/10 arthur christmas aardman

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr273416270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása