What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Géppisztolyos Prédikátor - Machine Gun Preacher (2011)

2011.12.30. 12:07 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Sam Childers hosszú évek óta segít Afrika egyik legdurvább részén az ottani árváknak, bármi áron. Hogy ettől ő most jó ember-e vagy nem, azt döntsd el te.

Sam Childers (Gerard Butler) egy elzüllött motoros paraszt, aki iszik, rabol, öl és drogozik. Mikor éppen kiengedik éppen aktuális börtönéből, egy-két megszokott balhé után rájön, hogy ez így nem fog menni. Felesége (Michelle Monaghan) segítségével megtalálja Istent és rendbe szedi életét - és mikor már minden jól megy, elugrik Afrikába, hogy segítsen a nehéz sorsú gyerekeken. Itt megtalálja élete értelmét - de múltbeli agresszió, ha más formában is, de azért mindig előjön.

"Help me"

Az első, ami eszembe jutott Marc Forster (Monsters Ball; Quantum Of Solace) új filmje kapcsán, az volt, hogy ami működik az életben, az nem feltétlenül működik a filmvásznon. Forster az első fél órában elmesél egy kvázi teljes filmet, vagyis Gerard Butler megjavulását - kész egy történet, de Afrika meg még sehol, így amikor bekerül a képbe, eléggé furcsán hat. Én tudom, hogy ez a film Sam Childers igaz története, és elhiszem, hogy ez így történt, de egy kis átírás a film javára sosem árt. Mint ahogy az is jó lett volna, ha Butler nem ingázik öt percenként a fekete kontinens és papír szerinti hazája között (az nem jutott eszébe egyébként, hogy repjegyeken mennyit spórolhatna?), így az első másfél órában nem kellene mindig visszatalálnia a filmnek az adott hely hangulatába, karaktereibe és miegyebekbe - az utolsó fél órára azért ezt is meg lehet szokni. A Machine Gun így hiába bír jó alapanyaggal és remek színészekkel (a csodaszép Monaghan is, de még inkább Butler hatalmasat játszik), sajnos szerkezete eléggé szétesős. Meg ez a túlzott szentfazeksság is sokszor rontott a helyzeten, de lehet, hogy erre csak én vagyok allergiás.

Viszont meg kell említeni Forster filmjének egyik legnagyobb erényét, miszerint szigorúan, realistán csak megmutat. Nem foglal állást Childers személyét és átalakulását illetően, nagyon elegánsan, főleg a stáblista alatti eredeti felvételekkel hagyja, hogy a néző mondjon majd ítéletet felette - esetleg kezdeményezzen egy jó beszélgetést a teremből kilépve.

Durva film a Machine Gun Preacher, van jópár hibája, viszont az arra fogékony nézőt képes végig gondolkodásban tartani. Érdekes. Igaz, nagy valószínűséggel az egyszer nézhető fajta, de akkor egyszer érdemes megnézni. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eddnloOFjwY

Címkék: kritika drama action gerard butler michelle monaghan 7/10 marc forster machine gun preacher

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr553506660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása