What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: American Pie 1-3

2012.04.20. 10:52 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Hazánkban javában ég a Pite-láz, és lassan én is eljutok a negyedik (és minden bizonnyal záró) rész megtekintéséig - de addig is lássuk, milyen volt az első három rész, vagy hülyén fogalmazva, az American Pie Trilogy.

Amerikai pite - American Pie (1999)

Az elmúlt tizenhárom évben kialakult egy mondás, ami a színvonalas tinivígjátékok kritikáiban szokott előfordulni: "minden korosztálynak szüksége van a maga pitéjére". Az American Pie nemcsak saját évtizedének egyik legnagyobb sleeper hitje volt, de rendkívül ügyesen szólította meg célközönségét: nem volt rest a kamaszkor legégetőbb problémájáról hitelesen beszélni. Négy srác a gimi végeztéig el akarja veszíteni a szüzességét, ám a kivitelezésről fogalmuk sincs - a legtöbb ilyen témájú vígjáték rövid úton a süllyesztőben köt ki, javarészt az igénytelenség és az erőltetett dorky humor miatt. Ám az American Pie se önmagát se a nézőit nem nézi hülyének, s egészen jól kitalált, szerethető karaktereit nagyon jó szituációkba hozza, és ezekkel szépen lassan lépked a megoldás felé. Igazából ennél a filmnél nem is kell jobb szexuális felvilágosítás, hiszen úgy nyúl a témához, hogy az közben senkinek se kínos, igyekszik több oldalról (négyen négyféleképpen próbálkoznak) közelíteni, és mindennek a tetejében még egy jó vígjáték is egyben. Bár a néhol fájóan buta kamasz mentalitás erős idegrendszert igényel, összességében ez egy jó film - és annyira nem is szállt el vele az idő. Valamint muszáj megemlíteni Jim apjának a tanácsait, hiszen az a fickó zseniális paródiája a közoktatásban 'felvilágosításnak' hívott agyrémnek. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Sithad108Og

 

Amerikai Pite 2 - American Pie 2 (2001)

Miután az első iszonyat nagy siker lett, egy pillanatig se volt kérdés a folytatás - ám az kérdés volt, hogy most mi legyen, hiszen a szex problematikája meg lett oldva. El kell ismernem, az alkotók dicséretre méltóan jól találtak új körbejárandó témát, sőt, nem is egyet: mind a négy főhősünknek jut egy-egy. Van itt párkapcsolati nehézség, exhez való viszony, megszerelmesedés, illetve Finch perverz víziói - de ami ezeket összeköti, az maga a tovább lépés, a felnőtt korba való belépés, melyhez be kell látni, hogy a giminek, és minden ahhoz kapcsolód jónak, bár szép volt, de vége (ez Kevin banda-összetartási ötletén gyönyörűen átjön). Soha rosszabb folytatást: a poénok extrémebbek, a karakterek fejlődnek, a romantika működik, és a sztori is jobb.  Amibe bele lehet kötni, az az, hogy sajnos a négy tanulság kicsit kioltja egymást, mind ahogy a szálak se egyforma erősek, de annyi baj legyen. Hiszen a matéria önmagához képest erős, és egy ilyen, haverokkal töltött nyárból én akár egy négy órás verziót is szívesen megnéznék. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=muWOKpfT2Sc

 

Amerikai Pite: Az esküvő - American Pie: The Wedding (2003)

Másodjára is nagy pénz jött, kellet hát egy harmadik eresztés - de inkább ne lett volna. Hiszed vagy sem, az első két Pitének volt agya (nem is akármilyen), de ehhez képest a harmadikban teljes a sötétség. Amit eddig az alkotók a szívükön viseltek, az most magasról le van szarva. Karaktereink kábé a nullára visszafejlődtek, a poénok nagy része nem működik, és gyakorlatilag semmi történetünk nincsen. Illetve van egy alap, miszerint Jim és Michelle összeházasodik, és az esküvőjük előkészítése nem zajlik éppen simán - aztán erre van felfűzve tessék-lássék módon minden. Az előző részek szereplőiből nem egy hiányzik, a maradékból a legtöbb meg teljesen háttérbe van szorítva. Ezalól kivétel Stifler, akit meggondolatlanul megtettek a film főhősének, hogy megmutassák megjavulását - viszont így az elején teljesen görénynek ábrázolják, amit egyrészt rossz nézni, másrészt nem stimmel, hiszen az előző rész végére már egészen megkedvelte őt mindenki. Ez a film egy totális csőd, aminek csak néha jutnak eszébe elődjei, és akkor pár pillanatra megpróbálja görcsösen másolni őket. Jó, nem tagadom, meg lehet nézni, és legalább 4/10-es szintjét emberesen végigtartja - de ez azért nagyon gáz.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Wxk0b07KrbE&feature=related

Címkék: kritika comedy 7/10 4/10 jason biggs alyson hannigan sean william scott american pie

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr294462663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása