What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Prometheus (2012)

2012.06.11. 10:38 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Masterpiece vagy melléfogás - ez lenne az alapkérdés. Ennek ellenére én sokáig azt se tudtam eldönteni, hogy a Prometheus jó film-e vagy nem? A választ mindenki keresse meg maga a moziteremben.

2093-ban, egy hosszú kutatás eredményeképpen a Prometheus nevű űrhajó megérkezik az LV-223-ra (ami nem egyenlő az LV-426-al). Legénysége tizenhét fő, részben tudósok, akik az emberiség eredetét kutatják a távoli bolygón. Ám amit találnak, az nem éppen szívderítő.

"A king has his reign, and then he dies"

Amióta csak hivatalossá tették azt a hírt, hogy előzményfilm készül a kult-klasszikus Alien-hez (ráadásul Ridley Scott rendezésében), hatalmas a buzz a project körül. Hiszen mégiscsak maga a xenomoprh kerül sok-sok év után újra értő kezekbe, és hát Scott is visszatér három évtized után ahhoz a zsánerhez, amit két mesterművel részben ő formált a mai képére. Két éven át jöttek a hírek szépen lassan, és nem egy változáson esett át a dolog (pl. először két filmről volt szó) - végül már mindenhol azt hangoztatták a készítők, hogy ez nem is Alien prequel lesz, hanem valami más, komolyabb, nagyobb, mélyebb. Aztán jöttek az első képek, majd az előzetesek, és minden magát komolyan vevő sci-fi (illetve film) rajongó beállított a visszaszámlálást az óráján - hiszen minden egyes jel arra mutatott, hogy végre megkapjuk azt a bizonyos világmegváltást a műfajban, amire sok-sok éve várunk.

Most, hogy a Prometheus leszállt (és egy pillanat alatt hatalmas vitákat kavart, mellyel megosztotta a jónépet), kétség sem fér ahhoz, hogy Scott valóban nagyban gondolkodott. Filmjének világa, alapfelvetései és méretei szétfeszítik a vásznat - ilyen alkotás valóban nem volt még. A vén róka képes volt arra, hogy harmadjára is vérfrissítést hajtson végre a témában, kitágítsa a mozi eddigi ismereteit, és a nexusok történetéhez hasonlóan mozgásra kényszerítse az agy fogaskerekeit. A Prometheus ugyanis egy agyalós film, aminek eszébe sincs tálcán kínálni a megoldást, csupán elhint ezt azt, amiket aztán a néző továbbgondolhat (én például javaslok egy kis fejszámolást az évszámokkal). Emiatt is gondolom azt, hogy ez a film sokkal nagyobb rokonságot mutat a Blade Runner-el, mint az Aliennel. Scott újra a sci-fi mélyére ás, újra olyan gondolatsorokra mutat rá, aminek nem feltétlenül szeretnéd látni a végét. Előhúzza az egyszer már tökélyre vitt teremtés-kártyáját is, ám nem ismétli, inkább lerombolja, majd újjáépíti azt. De nehogy azt hidd, hogy itt megáll: Ridley felrúgja a történelmet, átírja az evolúciót és a vallást, ütközteti a tudományt a hittel, valamint az ember telhetetlen természetének is bepancsol egy nagyot. Egyszerűbben fogalmazva vérbeli sci-fit csinál.

Éppen ezért szinte már felháborító, hogy milyen alapvető rendezői hibákon bukik el a film. Olyanokon, mint a feszültség keltés teljes hiánya. A Prometheuson nem csak félni nem lehet, de a legalapabb izgatottságot vagy bizsergést se váltja ki az emberből, mégpedig azért, mert Scott a szereplőiből se hozza elő ezt - annak fényében ez különösen fájó, hogy Ridley amúgy nagyon ért a hangulathoz. És a negatívumok még nem értek véget: logikai baklövések egész hadseregével állunk szemben, akár karakterekről, cselekedetekről, térbeli elhelyezésekről vagy magáról a történetről beszélünk. Persze, lehet azt mondani, hogy az utóbbi lyukak (amikből több van, mint egy ementáli sajton) Scott és az író, Damon 'Lost' Lindelof nagy tervének a részei, de ezt sajnos nem lehet elfogadni. Rendben van, ha egy filmben nincs ott az összes válasz, de amikor több a kérdőjel mint a pont, akkor kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy az alkotók fejében se tiszta minden. Amikor egy ilyen forradalminak szánt filmről beszélünk, akkor ez elfogadhatatlan - és senki ne bújjon nekem a folytatás árnyékába.

A Prometheus így nagyon kettős érzést hagy az emberben. Ott rejlik benne egy mestermű, egy magasabb szintű valami: egy olyan sci-fi alap, amit nemcsak Scott korábbi munkáival, de akár Kubrick 2001-ével is egy lapon lehet említeni. Ugyanakkor hemzseg a hibáktól, akár az apró részleteket, akár a nagy egészet nézzük. Az, hogy annyira megosztja a közönséget, mint évek óta semmi, itt gyökeredzik: valaki az egyik felét látja, valaki a másikat. Bennem az elégedettség és a csalódás viaskodik egymással - de ez akkor se több 7/10-nél. Szomorú vagyok. De legalább a látványtól ujjongva dobtam el az agyamat.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DaShguzgBAg

Címkék: kritika scifi horror alien charlize theron ridley scott 7/10 guy pearce idris elba michael fassbender noomi rapace prometheus

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr634578560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása