What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A Bourne-hagyaték - The Bourne Legacy (2012)

2012.09.13. 10:37 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Kár ezért a filmért.

bourne02.JPG

Jason Bourne rendesen kiborította a bilit, ezért a CIA fejesei úgy döntenek, hogy a Treadstone programot porig égetik, és az utolsó emberig mindenkit megölnek, akinek köze van hozzá. Egy ügynök (Jeremy Renner) azonban kifog rajtuk, és menekülőre fogja a dolgot.

"What's your name?"

Miután Paul Greengrass és Matt Damon elért a csúcsra az Ultimatummal, teljesen érthető okokból elhatárolták magukat bármiféle folytatástól, melynek létrejöttét a Universal a végsőkig erőltette - szintén érthető okokból. Amit végül a stúdió és az előző részeket körmölő Tony Gilroy-al kiötlött, arra joggal lehetnek büszkék: nem remake-elték vagy rebootolták az anyagot, hanem egyszerűen csak egy másik irányból szőtték tovább a fonalat, megtartva és beépítve a trilógia eseményeit (TF4 stáb, jegyzetelni!), melynek utolsó fejezetével még átfedésben is állunk. A Legacy-t ezért mindenképpen dicséret illeti, mert ezzel nem csupán önmaga helyzetét könnyíti meg, hanem egy jólesően sejtelmes feelinget is kreál magának - mert hát amikor Jeremy Renner járja a gleccsereket, nem tudok nem arra gondolni, hogy Matt Damon éppen akkor szedi szét Manhattant, és ez jó.

A pozitívumok sora itt nem ér véget. Számomra több, mint kellemes meglepetés volt az, hogy Gilroy-ék (akiknek ez valami családi mozi, hiszen a stáblista több pontján is feltűnik a név, különböző keresztnevekkel) szándékosan kerülik a másolást, és igyekeznek minél távolabb állni a Greengrass-féle Bourne-tól - és ez nem merül ki ott, hogy sutba vágták a kézikamerát és a negyed-pillanatos snitteket. Jeremy Renner önmagában érdekesebb karakterrel bír, mint Matt Damon az utóbbi két eresztésben együttvéve, és az előzményeket jellemző "akció-akció-akció, aztán majd ezeket összekötjük valahogy" hozzáállás ment a kukába: talán két-három mozgalmasabb jelenet van a műben, és érezhetően mindenki a sztorira figyelt inkább. Ami mellékesen egész jó alapokkal bír, gyógyszerek, szuperkatonák, tisztitótűz, egytől egyig remek gondolat - főleg úgy, hogy anyagi indíttatásból készült filmről beszélünk.

Igen ám, viszont a remek ötleteknél messzebb nem jutunk. A "kevesebb akció - több történet" felállás teljesen átbukik a ló túloldalára - az új Bourne-mozi kifejezetten unalmasra sikerült, amiben mindenki annyira pofázik, hogy elfelejtenek cselekedni. Ráadásul a film megfelelő háttér nélkül akarja túlmagyarázni magát, vagyis a sok beszédnek semmi alja nincs, és szereplőink nem egyszer vígan ismételgetik ugyanazt a mondatot öt percig. Emellett Gilroy-nak lövése sincs arról, hogy akciót hogy rendez az ember, egyik álmosítóbb mint a másik (a final fight motoros résznél én majdnem elaludtam), de ugyanígy bukik az atmoszféra teremtéssel: mindenféle feszültségnek, izgalomnak, vagy esetleg az Identity-t idéző líraiságnak híján vagyunk. Ja, és ha várod Edward Nortont, inkább ne tedd - a fickó kábé tíz percet tölt a vásznon, és akkor se csinál semmit.

De van ezeknél egy sokkal nagyobb baj is, ami nélkül a fentiek felett talán még szemet is lehetne hunyni. A szomorú tény az, hogy a sztori valami borzalmasan tét nélkülire sikerült (Renner gyógyszert akar szerezni és kész). A Legacy gyakorlatilag a semmibe fut, és mikor vége, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy ebben most mi volt a lényeg? Ettől a filmtől nemhogy okosabbak, gazdagabbak se lettünk, és ezért nagyon nagy kár, mert mint mondtam, az alapok jók - csak a kivitelezés pocsék. Viszont Jeremy Renneren semmi se múlt: jelenléte erős, figurája szerethető, és igazából ő menti meg az egész hóbelevancot a teljes csődtől. 6/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=bnsAU3iH6Sk

Címkék: kritika bourne drama action edward norton rachel weisz 6/10 jeremy renner tony gilroy

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr384774278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása