What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Looper (2012)

2012.10.04. 19:32 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Egy olyan világban, ahol a jó sci-fi ritka, mint a fehér holló, Rian Johnson egyszerre két filmmel is meglep minket, egybecsomagolva. Jól hangzik?

looper14.JPG

2044-ben az időutazás még nem létezik - de harminc évvel később már fog, és nagyon illegális lesz. Csak a maffia használja, méghozzá ahhoz, hogy a múltba küldve végezzen a nem kívánatos személyekkel, ahol az úgynevezett looperek várnak mindenkit egy bazi puskával. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is ilyen ölőlegény, ám egy nap komoly bajba kerül: megjelenik jövőbeli énje (Bruce Willis), és el is szökik...

"A Jen csak három betű"

A Looper történetének alapja, abból adódó bonyodalma, valamint ahhoz megkreált világa és szerzett stílusa egyszerűen zseniális. Ahogy Rian Johnson megteremti saját kis futurisztikus gengszter univerzumát, megtartva benne a jelenlegi világ minden mocskát, azt jó nézni. Legyen szó a nagy egészről vagy a kis részletekről, víziója egyedi és érdekes, és elég tökös ahhoz, hogy annak minden szegletével tökösen és ügyesen bánjon - még az ezredjére előrántott társadalmi modellel is. 

Ugyanazon karakter két véglete indul hát brutális fogócskába ebben a profin kicentizett környezetben - gondolod Te, és gondoltam anno én is. Ugyanis Johnson meséjének csak a kiindulópontja a trailerben felvázolt konfliktus: rendezőnk (miután felfestette világa paramétereit és szabályait, valamint lenyomott egy fantasztikus első órát) amilyen gyorsan csak tud, más vizekre evez, mondhatni új filmbe kezd, amiben megváltozik a cél, a szándék és a perspektíva, a kurvajól induló macska-egér szitu pedig megy a levesbe, és viszi magával a már többször említett tökösséget is. A Looper teljesen más filmként fejeződik be indulásához képest, és ez a húzás rengeteg rendezőnek nem jönne be. Johnsonnak se jön. Filmjének két fele nem mondd ellent, nem oltja ki egymást, sőt, igazából csak egy negyedet fordul az egyik a másikhoz képest - de sajnos nem sikerül átcsusszanni a léc alatt. Történetünk egyik fele se kapja meg a neki járó dicsőséget, hiszen az üldözés gyorsan elévül (onnantól, hogy Joseph "becampel"), az Othomo-klón pedig olyan hirtelen jön és megy, hogy csak felhúzott szemöldökkel lehet rá reagálni (hogy teljesen stílusidegen szentimentalizmusról ne is beszéljek). De talán ezeket még el is nézném, ha ezt a két felet nem egy olyan húsz perces szünet választaná el egymástól, ami erősen ásításra sarkallja az embert.

Keserű szájíz marad hát a Looper után, és nem kevés bánat is: minden benne van, ami kell, olyan első órát vág le, hogy az állam a földön, és olyan színészek virítanak benne, hogy csak na (kivéve Emily Blunt, aki most először az életben mindenféle szempontból lohasztó jelenség). De még se sikerült. Az év  legszomorúbb 7/10-e - pedig ez a világ filmje lehetett volna.

De lehet, hogy csak újra kéne néznem.

https://www.youtube.com/watch?v=0uIWGOKW5OM

Címkék: kritika scifi bruce willis action 7/10 emily blunt jeff daniels joseph gordon levitt looper paul dano rian johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr384819682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása