What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Transformers 2 - Big Screen Edition

2013.02.20. 12:47 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Még mielőtt beköszöntött nálam a kék korszak, elhatároztam, hogy a következő filmek lesznek meg legelőször, mint örök alapok: a három Matrix, az akkor még csak kettő Nolan-féle Batman, illetve a három Transformers mozi. Természetesen ez nem így (bár a korszakot a DOTM nyitotta meg), viszont az átállást követő tizedik hónapban kijelenthetem, hogy már csak egy valaki hiányzik az alapnak tervezett nyolc, vagyis már kilenc tagú gyűjteményből. 
Nem facsarom tovább szót: sikerült beszerezni a Transformers második részét is, és ezzel nem is akármilyen kiadvánnyal bővült a banda.

transformers_2_bd_review.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Nos, a film továbbra se a szívem csücske (enyhén szólva), nincs az a képminőség, ami elfedné égbekiáltó baromságait és debil pillanatait. Viszont ez az első eset, hogy kihasználtam a BD formátum egyik sajátosságát, a Bookmarks menüpontot (kvázi te állítod be, hol legyen a fejezetváltás), és ennek segítségével könnyen "kivághattam" a fájdalmasan ciki jelenetek nagy részét. A film így kábé fél órával rövidebb lett, de 2-3 ponttal jobb is, és a végére egy egészen nézhető darab lett belőle. A Blu-ray csodája.

Tálalás

Amivel szemben állunk, az nem a mezei Blu-ray, hanem a Wall-Mart exklúzív Big Screen Edition, mely csak az USA híres bolthálózatában volt anno kapható (viszont Region Free, bárhol lejátszható). Hogy mi ebben a pláne, azon kívül, hogy más a borító? Nos az, hogy ez a változat tartalmazza az IMAX jeleneteket, ugyanúgy, mint az eme tulajdonságáról elhíresült Dark Knight BD. Ráadásul a film is hosszabb kábé tíz másodperccel, viszont az az erdős balhé kibővítése (magyarul még egy kis Optimus harc), amit se a moziban (csak az IMAX-ben), se semmilyen egyéb kiadványon nem találhattál meg - max a youtube-on, retek minőségben.

A buli egy pofás slipcover-el kezdődik: Optimus Prime fél arca szemez velünk (ez ugyanaz a kép, mint a nálunk is megjelent fémdobozon volt, csak a háttér nem fehér, hanem fekete), mellette a dombornyomott cím, a fekete háttéren néhány cybertron-i szimbólum. A gerinc szintén fekete, csak a címet tartalmazza, illetve felül egy kék csík jelzi, hogy BD a darab. A hátsó borító ugyanaz, mint megannyi más változaton: középen piramis, felette pár kép (nem a legjobb válogatásban), alul a specifikációk. A slipcover egy szokásos, kék műanyag tokot rejt, amin az artwork már merőben más: az elülső borítón Bumblebee köszön ránk, a hátsón meg egy jó kis képmontázs van - egyre szebb a darab. Van belső borító is, bár nem biztos, hogy elsőre feltűnik: egyszínű szürke az egész, de ha jobban megnézed, itt is felfedezheted a már említett szimbólumokat (mondjuk jobban örültem volna a Fallen-nek, de ez is jó). A lemezek a tok két szárnyára vannak elhelyezve, mindkettő ezüst, rajtuk fehérrel a cím.

Amint betesszük a film lemezét, és túljutunk a Paramount logón (ami még mindig a legötletesebb, BD-re készült logó), jön a betöltés, amit az Autobot illetve Álca jel váltakozása kísér (azért ez állat!). A főmenü szintén ugyanaz, mint a többi kiadványon: folyamatosan kirajzolódik egy hipermodern Álca-jel, de addig még lepörög néhány filmklip. Ezt régen is szerettem, és ez azóta nem változott. Mondanom se kell, az almenük eltűntek, mert lévén, hogy BD, már pop-up menük vannak - ezek is ritka jól néznek ki, menüben továbbra is a Paramount viszi a prímet. 

Kép/hang

Negyedszáz BD fordult már meg a lejátszómban, voltak büntetően csodaszépek is, de ez a lemez volt az, amitől konkrétan tátva maradt szám. A megtekintés közben többször adtam hangot annak, hogy én ezt a minőséget nem hiszem el - valami überállat az egész. És nem csak a kép, hanem a hang is, de először maradjunk az előbbinél. A gyönyörű enyhe kifejezés, a k*rva szép már közelít, de a B******ZDMEG talán a legmegfelelőbb jelző. A shanghai-i nyitány, az Álca invázió, vagy bármely olyan kép, ahol címszereplőt látsz, legyen jármű vagy robot formában, tök mindegy - hihetetlen a minőség. És akkor még nem beszéltünk az IMAX felvételekről, amikor a 2.40:1-es kép kitágul 1.78:1-re - na, az rátesz még vagy tíz lapáttal az egészre. Két ilyen pont van a filmben, az egyik az erdős bunyó, a másik pedig Devastator összes feltűnése, de ez utóbbi még brutálisabb is - megkockáztatom, ilyen jó képet én még az életben nem láttam. A hang a másik, az angol 5.1 DTS HD-MA le bírná vinni a falat, de annál sokkal jobb - csodálatosan van szétosztva, és mikor felfelé tekered a volumét, nem azt érzed, hogy reped szét a fejed és torzul az egész. Igényes, dinamikus, és minden apró részlet kijön rajta - az egyik legjobb BD hang. Természetesen mindenféle magyarosítást hiába keresnénk: a lemez angol, spanyol és francia nyelven működik, legyen szó hangról vagy feliratról (az utóbbiban van portugál is).

Extrák
(Az extrákon természetesen nincs magyar felirat, de megegyeznek a nálunk is megjelent BD kínálatával.)

Az első lemezen találunk egy audiokommentárt Bay és az írók közreműködésével. Ebbe annak idején belehallgattam, és az alapján jónak tűnik (még akkor is, ha nem egymással beszélgetnek, hanem két külön kommentár van összevágva), jókat sztorizgatnak emlékeim szerint. Ha valaki többet tud erről mondani, ne tartsa vissza magát.

A második lemezen (melynek menüje ugyanolyan, mint az első lemezé, csak itt autobotokkal, vagyis mégis tök más, és az baromi jó) három és fél órányi extrát találunk, plusz a finomságok. Mivel a nagy részük megegyezik a nálunk is megjelent, és szintén letesztelt kétlemezes DVD kínálatával, remélem nem haragusztok, ha az azonos pontokat csak bemásolom a régi cikkből.
(ami BD exklúzív, azt csillaggal jelölöm)

Először is van egy Human Factor elnevezésű menüpont, amiben egy sok részből álló, átfogó dokumentumfilmet láthatunk, ami onnan kezdődik, hogy milyen sikeres volt az első rész, és odáig tart, hogy a második londoni premierje. Érdekes és informatív, valami mégse stimmel az egésszel. Egyrészt a robotokról alig esik szó, a színészek se vannak annyira jelen. Az egész Michael Bay-re van kihegyezve, akiről most nem tudom eldönteni, hogy egy keménykezű direktor, vagy egy totál seggfej. Egyébként nagyon igényes werkfilm, csak hol vannak a címszereplők? 

Következik a Day with Bay, amiben szintén Bay-t követhetjük nyomon, mégpedig a film japán premierjének a napját. Ez elég jópofa, a fickó először elmegy még egy kicsit vágni a filmet meg egyeztet még a CG-s fiúkkal (este bemutató!), aztán interjúkat ad, majd végül kiáll a vörös szőnyegre. Egynek jó.

Jön a 25 years of Transformers. Az ember azt hinné, hogy egy tök jó kis összeállítást lát magáról a Transformers jelenségről meg a történetéről, erre kábé annyi az egész, hogy a Hasbro élteti magát, hogy milyen jó figurákat gyártanak. Mondjuk vannak képek az évente megrendezett Transformer-fesztiválról (ahova egyszer el kell menni), és az tök poén.

* NEST: Transformer Data Hub. A DVD-n ez volt a felhozatal legnagyobb csalódása, ugyanis nem volt benne más, mint néhány kép a tizenkét robotról és ennyi. Na, ez a BD-n gyökeresen másképpen néz ki: ez egy interaktív adatbázis, ahol ugyanazt a tizenkét robot szerepel, de mindent, ismétlem MINDENT megtudhatsz róluk, a rengeteg szöveges infónak hála.  És nemcsak a filmes változataikról, ugyanis a 84-es rajzfilm, a régi Marvel képregények, az IDW képregények is helyet kaptak, ezen felül találhatunk még concept artokat, valamint CG és játékfigura galériákat is (nem minden robotnál található meg az összes pont, de ez nem lustaság, egyszerűen nem szerepel mindenki az összes "univerzumban"). Eszméletlen ez az adatmennyiség, elsőre el se akartam hinni! Egy valamibe tudok belekötni, ezek pedig a méretek: a képek, de főleg a szövegek nagyon aprók a lehetőségekhez képest. Ezt leszámítva szájtátósan jó extra!

* The All-Spark Experiment. Ez igazából egy interaktív játék: válogathatsz négy jármű közül, változtathatsz rajtuk pár ponton, aztán megnézheted, hogy ha az All-Spark rájuk szabadulna, akkor milyen robotok születnének. A gyerekek biztosan élveznék öt percig, látványos is, viszont bazi sokat tölt, és igazából semmi értelme.

A következő állomás, a Deconstructing Visual Bayhem egy elsőre uncsi, de valójában tök érdekes dolog: ez ilyen pre-visual scenes, amik a filmben látott effekteknek kvázi a vázlatai. Külsőre nem lényegesek, de közben az egészet egy effektes faszi kommentálja, és ő mond nagyon érdekes dolgokat. Ez még mindig kiváló anyag.

A Deleted Scenes három, teljesen érdektelen jelenetet tartalmaz.

*Giant Effing Movie: ez egy jópofa, 24 perces összeállítás a forgatásról, kifejezetten azt mutatva be, hogy a készítők miként hülyültek a forgatási szünetekben. Nekik biztosan érdekesebb mint nekem, de így is szórakoztató.

Ezután megtekinthetjük a film betétdalának (Linkin Park - New Divide) videoklipjét, ami a DVD-vel ellentétben nincs begyorsítva, és még mindig egészen jó.

The Matrix Of Marketing. Itt a reklámanyagokat találjuk: két mozielőzetest, hat tévéreklámot (ezek lehetnének változatosabbak), valamint gelériákat poszterekről és egyéb marketing cuccokról. Ez tök jó, de tényleg (ezerszer jobb, mint a DOTM-é).

Mi hiányzik

A film lehetne jobb, a werkekben pedig beszélhetnének többet a Transformerekről, és a TV Spotok is lehetnének többen, de ez már csak undorító szőrözés. Egyébként semmi.

Ítélet

Ha rajongó vagy (házimozi és/vagy Transformer), akkor ki ne hagyd ezt a gyönyörűséget: világbajnok kép és hang, tonnányi extra, igényes csomagolás - kell még valamit mondanom?

 

Film: 3/10 (de bookmarkokkal 5-6 is lehet);

Kép/hang: 10/10; Tálalás: 8/10; Extrák: 8,5/10;

 

https://www.youtube.com/watch?v=mqcwLnBbky4

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2009/06/28/film_transformers_a_bukottak_bosszuja_transformers_revenge_of_the_fallen_2009

 

Címkék: transformers michael bay review transformers:revenge of the fallen bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr645093750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása