What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Super 8

2013.05.03. 10:58 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Az egyik legfrissebb örök kedvencem végre kékben is polcon pihen - lássuk, milyen belülről.

super_8_bd_review.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Fiatal kora ellenére J.J. Abrams filmje fénysebességgel lőtte be magát kedvenc filmjeim elit táborába (ha minden jól megy, hamarosan láthatjátok, hogy pontosan hova), ami nem meglepő - a Super 8 egy kisebb fajta csoda.

Tálalás

A Paramount nem erőltette meg magát a csomagolás terén: bár kívülről tetszetős a dolog (a borító és a hátlap egyformán igényes), a tokba pillantva csak a nagy ürességet kapjuk - vagyis fehér belső borítót, és egy hófehér lemezt, rajta a film címével. Mivel ezt már a Hugo-nál is tapasztaltam, annyira nem lepődtem meg, de azért így is fájó pont. Szerencsére a lemez tartalma javít a dolgon: remek a mozgóképes menü (egy Super 8-as kamera használati utasításának lapjain pörög), akárcsak a hozzá összevágott kis klip. És persze még mindig a Paramount a legjobb a pop-up menükben - egyszerű, gyors, átlátható.

Kép/hang

Büntet. Ez a lemez audiovizuális szempontból egy nonpluszultra - ennél jobb csak akkor lehetne, ha végig IMAX-ben forgott volna. A 2.40:1-es kép csodaszép és részletes, még úgy is, hogy a film nagy része sötétben játszódik - a BD simán megbirkózik ezzel, nincs olyan apró részlet, amit elszalaszthatnánk. Viszont az igazi ínyencség az Abrams védjegyévé vált lens flare demonstrálása - itt ütközik ki úgy igazán, hogy mit is tud ez a formátum. A hangról is csak nyáladzani tudok: az angol Dolby True HD 7.1 szétszedi a házat, ha arról van szó (vonat, szörny, háborús övezet), de a csendesebb részek is élményszámba mennek - Giacchino zenéjéről nem is beszélve. A filmet természetesen magyarul is élvezhetjük ("mezei" 5.1-ben), de a cseh, lengyel, orosz, thai és török nyelvek rajongói is örülhetnek. Használhatatlan feliratból (értsd: nem német, francia, vagy hasonló) egy kiló van.

Extrák

A lemez az extrák terén se vall szégyent, bár vitathatatlan, hogy lehetne rajta több.

Elsőként egy audikommentárt találunk Abrams, valamint a producer és az operatőr közreműködésével. Ha valaki jártas itt, akkor tudja, hogy ez nem az én műfajom - ha valaki be tud róla számolni, ne fogja vissza magát.

A felhozatal legérdekesebb pontja a (stílusosan) nyolc kis werkfilm, amik tisztességesen körbejárják a film készítését. Szó van Abrams filmszeretetéről és fiatal éveiről (ez a legjobb), a gyerekek kiválasztásáról, a főszereplő srácról, a helyszínül szolgáló kisvárosról, az idegen létrehozásáról, a zenéről, a Super 8-as filmekről, valamint Larry Fong operatőr bűvészmutatványairól (!). Ezek így együtt kábé másfél órát tesznek ki - egyetlen bajuk, hogy a vége felé az átlag 15 perces hossz 5 perce csökken, és az érdekesség is alábbhagy. Gondolkodtam azon, hogy mit lehetett volna még berakni, de a film intim természetétől fogva szerintem ez elég. (magyar felirattal)

A Deconstructing The Train Crash a vonatbalesettel foglalkozik, de ilyen borzalmas extrát nem tudom mikor láttam utoljára. Ez egy interaktív cucc (vagyis még több töltést igényel), ami által egy vonattréképhez jutunk, amin van egy rakás állomás, és azokra kattintva láthatunk olyan 5-10 másodperc hosszúságú anyagokat, három témakörben (előkészítés, forgatás, utómunka). Ez nem hangzik olyan rosszul, de: ezeket nem lehet egyben megnézni, a videókon nincs felirat, és mindegyikhez végig kell nézni ugyanazt az animációt (egy katonai kapu kinyílását), ami a legtöbb esetben hosszabb, mint maga az elérendő anyag - amik egyébként nem nagyon érdekesek. Mivel ezekből az "állomásokból" iszonyat sok van, nekem nem volt hozzá türelmem - férfiasan bevallom, hogy nem néztem őket végig, mert már az első néhány feltolta bennem a pumpát. Iszonyatos.

Az agyfasz enyhítésére szerencsére kapunk tizennégy kimaradt jelenetet (összesen tizenkét percben), amik általában jópofák (magyar felirattal). Ezen kívül még megnézhetjük a lemez készítőinek stáblistáját.

Mi hiányzik

Belső borító, lemez kép, egy jó werkanyag a vonatról, esetleg egy trailer archívum - ehhez a filmhez nem nagyon kell több.

Ítélet

Mivel a film zseniális, a minősége eget verő, és az extra felhozatal is teljesen korrekt (csak az a rohadt vonat ne lenne), nem kérdés, hogy vásárlásra buzdítalak - feltéve, hogy szeretted a filmet, mert ez azért nagyon személyfüggő.

 Film: 10/10; Tálalás: 4,5/10; Kép/hang: 10/10; Extrák: 6,5/10  

https://www.youtube.com/watch?v=GyHwbv9mwLA

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/06/21/film_super_8_2011

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=14166&VID=066-365223825-81926628719769630

Címkék: review j.j. abrams super 8 bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr105263510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása