What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Star Trek Into Darkness

2013.10.18. 09:45 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Tegnapelőtt jelent meg az év egyik legjobb blockbustere, vagyis az Abrams-féle Trek széria második menete BD-n (erről lesz szó most), 3DBD-n és DVD-n, szóval valószínűleg a rovat történetében ez a leggyorsabban nagyító alá vett darab. 

star_trek_into_darkness_blu_ray.jpg
(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Nem vagyok egy nagy trekkie, az új filmeken kívül mást nem is láttam, viszont azokat nagyon szeretem - elsőosztályú popcorn kalandok a szó legjobb értelmében. Nem állítom, hogy az Into Darkness jobb az elődjénél, de hogy semmivel se rosszabb (főleg így második megtekintésre), az biztos. Remek mozi ez is, a lemez nem rajta áll vagy bukik majd.

Tálalás

A három BD verzió közül én a legegyszerűbbet szúrtam ki magamnak, de hozzátenném, hogy a rajongók és a 3D fanok számára létezik egy pofás fémdoboz, ami tartalmazza a mezei és a térhatású lemezt is - nekik érdemes arra beruházni (főleg, hogy ezzel ellentétben a 3D lemezen nincsenek extrák). Az én esetemben egy egyszerű kék tokkal állunk szemben, ami egy "oké" borítóval (nem rossz, de nem is jó), illetve egy egyszerű fekete gerinccel rendelkezik, plusz a sárga korhatár karika. Ha kinyitjuk a darabot, akkor a már sajnos jól megszokott, Paramount-féle igénytelenség köszön ránk: zéró belső borító, és egy fehér lemez, rajta a címmel. Igazán leszokhatnának már erről.

A lemezt betéve már azért találkozhatunk némi igényességgel: a nyelvválasztás után a töltést egy forgó Csillagflotta jel szimbolizálja, és ha ő végzett, akkor egy nagyon jópofa menübe érkezünk. Az egész a hajók közti átsiklásos jelenetre épül: miközben Harrison és Kirk száguld előre, a mellettük elsuhanó törmelékek felületein pörögnek a jól kiválasztott filmklipek - mindeközben pedig Giacchino harcias dallamai szólnak. Egy rossz szavunk nem lehet erre, ez a menü mindent megtesz, amit tud, és egy fél pillanat alatt beránt a filmbe. Így kell ezt csinálni!

Kép/hang

A film minőségére se lehet különösebb panasz. A 2.40:1-es kép eszméletlenül gyönyörű, szinte lemászik a tévéről - ez a kisebb csoda már rögtön a kezdő jelenetnél világossá válik (az őslakosok bőre, ÚRISTEN!!!), de később se hagy alább. Nincs mese, ezt látni kell. A hang már nem ennyire tiszta ügy (főleg a magyar sáv, ami eléggé tompa lett), mert bár az angol Dolby TrueHD 7.1 nagyon szépen szól, azért nem egy falszaggató élmény, lehetne egy fél fokkal jobb, főleg a vulkános résznél - de ez igazán csak szőrszálhasogatás. Az angol hang mellett magyar, cseh, lengyel, orosz, thai és török DD 5.1-et találunk, meg egy tonnányi, jobbára használhatatlan feliratot.

Ugyanakkor fájó pont, hogy az IMAX felvételek lemaradt a lemezről, és momentán nem is tudok olyan kiadásról, amin rajta lennének.

Extrák

Annak idején az "első" Trek BD-je se a tökéletes extráiról volt híres, de azért rendesen meg volt pakolva a bónusz lemeze mindenféle jóval. Nos, az Into Darkness-ről ez nem mondható el (már ott bukik a dolog, hogy egylemezes a kiadás), hiszen eléggé szegényes felhozatallal állunk szemben. 

Itt tenném hozzá, hogy filmünk állítólag minden idők egyik legmacerásabb kiadása, ami az extrákat illeti - az összes megtekintéséhez jópár úton be kell szerezni a kiadványt. Sajnos az amerikai változatok régió-kódosak, így a hardcore fanoknak az angol Sainsbury-változatot tudom ajánlani, ami tartalmaz egy exklúzív bónusz dvd lemezt. Hogy mi van rajta, az jó kérdés (a borítója nem nagyon beszédes), de legalább Region B a kódolása, így itthon is meg lehet tekinteni. De nézzük, hogy mit kap az, aki a hazai (és egyébként mindenhol elterjedt) változatot viszi haza.

Össz-vissz hat darab kisfilmet kínálnak nekünk (de azt legalább magyar felirattal), ami a film egy-egy nagyjelenetének készítésébe enged betekintést, mindezt időrendi sorrendben. Szó van a nyitányban látott Vörös bolygóról, a flotta elleni merényletről, a Klingonokról, John Harrison-ról (természetesen ez a legjobb), a siklásról, és film végi nagy bunyóról. Sajnos ezek átlagban 6-7 percesek, összesen kábé negyven percet tesznek ki, és többségük felületes, és/vagy túlságosan is a technikai részletekre fekszik rá. Nem mondanám, hogy kielégítő.

Illetve a világ egyik legnagyobb baromsága, hogy az ezekben szereplő filmrészletek (magával a filmmel ellentétben) néhol IMAX képarányban láthatóak. No comment.

Mi hiányzik

Az igényes csomagoláson kívül egy igényes extra tartalom. Nem mondom, hogy ami van, az nem jó, de nagyon kevés. Ahhoz képest, hogy mekkora hit-nek indult az Into Darkness, a Paramount nagyon mostohán bánt az otthoni forgalmazásával - igazán összerakhattak volna egy masszív werkfilmet, vagy legalább még kétszer ennyi kis feautre-t, trailereket meg mindent, amit lehet. Az pedig, hogy léteznek még extrák, de azokat úgy kell levadászni.... hát ez nagyon nem fair. Ja, és persze az IMAX felvételeket is kérnénk.

Ítélet

Őszinte leszek: amennyiben nem vagy trekkie, szerintem hagyd ki ezt a lemezt még egy ideig. Hiába nagyon jó a film, és hiába atom a minősége, a fapados csomagolás és a kiábrándító bónusz felhozatal megteszi a hatását, és ez a kiadvány egyáltalán nem ér meg hét rongyot (mondjuk ötöt, de annyiért ugyebár nincs). Nem értem a Paramountot, hogy miért ad ki ilyet a kezéből, főleg ennyiért. Ítélet: ha tényleg imádtad a filmet, akkor vedd meg, ha nem annyira, vagy csak simán "oké"-szinten áll nálad, akkor várj, amíg olcsóbb lesz - várhatsz egy darabig.

Film: 8,5/10; Tálalás: 4/10; Kép/hang: 9/10; Extrák: 5/10

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/05/18/film_sotetsegben_star_trek_star_trek_into_darkness

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=22288&VID=066-699900403-5356652442055599

Címkék: star trek review j.j. abrams bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr175583380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása