What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Hunger Games

2013.11.19. 09:53 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Katniss Everdeen csütörtökön visszatér az arénába, és izgatottan várjuk, ezúttal hogyan fog teljesíteni - de addig nézzük, hogy első kalandjának BD-je hogy sikerült.

hunger_games_bd_review.jpg

(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Lehet, hogy csak az éveken át agyhalált szállító, szellemileg sötét vámpírok miatt, de nekem a Hunger Games másfél éve kész felüdülés volt: egy olyan ifjúsági film, ami a látvány és izgalmak mellett szívvel-lélekkel, de leginkább aggyal rendelkezett. Nem tökéletes film, de mindenképpen érdekes vállalkozás, egy megtekintést (esetleg egy vásárlást) még a laikusoknak is mindenképpen megér.

Tálalás

Független(ke) mivolta révén magyar terméket vehetünk kezünkbe, a ProVideo jóvoltából. Egy mezei BD tokban kapjuk ezt a duplalemezes változatot (BD + DVD, ez utóbbin vannak az extrák): a borító egészen pofás lett (még úgy is, hogy Jennifer Lawrence eléggé előnytelen poszterképe szemez velünk), a hátoldal és a gerinc is teljesen korrekt (a fekete és az aranyszín dominál), előbbi még elegáns is egyetlen, erdőjárós fotójával. A tokot kinyitva sajna láthatjuk, hogy belső borító nincs (úgy látszik, erre tényleg csak a Sony figyel), de a lemezek egy-oldal-egy-korong elrendezésének hála ez annyira nem zavaró. A szitázásuk jó, a lángoló mockingjay kitűző virít...öhm.... mindkettőn, így a hirtelen összekeverés eléggé valószínű lehet, főleg, hogy az "extrák" felirat tökéletesen beleolvad a háttérbe.

A lemezeket betéve mindkét esetben ugyanaz az állóképes menü fogad minket (Lawrence borítóról ismert képe, csak még nagyobban), csak a háttérben szóló betétdal változik. Eléggé fapados, de a szűkös kínálat (lejátszás, kétféle nyelv, jelenetek) miatt legalább egyszerűen kezelhető. Mondanom se kell, egy ekkora sikerfilm messze többet érdemelne.

Kép/hang

Az előbbi mondat ide is remekül passzol, hiszen enyhén szólva is hagy kívánni valót maga után a film minősége. A 2.40:1-es kép igencsak ellentmondásosra sikerült: minden, ami nappal történik iszonyat szép, részletes, egyszerűen gyönyörű... ám mikor eljő az éjszaka (és van pár ilyen rész), na, az felér egy pofán hányással. Lemezünk képtelen megbirkózni a sötétséggel, a tiszta feketék maszatosak és rondák lesznek, ez pedig gyilkolja az élményt. Nem is értem, hogy ezt hogy lehetett így... Igazi felmentőseregként érkezik így a hang, ami viszont bazi jóra sikerült. Mind az angol, mind a magyar sáv DTS-HD MA 5.1 keverést kapott, és mindkettő igazi kánaán. Nem túl hangos, nem falrepesztő, hanem dinamikus és nagyon szépen elosztott - betelíti a szobát. Ha nem hiszed, várd ki a viadalt! Az említett két hang mellé egyetlen felirat jár, mégpedig a magyar.

Extrák

Na, ez meg aztán végképp megmenti a becsületet. A második lemezen (ami már dvd) található extrák majd' három órát tesznek ki, mindezt magyar felirattal.

A játékmester: Először, kis bevezetésnek az írónőről és könyvsorozatról beszélnek nekünk tizenöt percen át, kellőképpen meghozva a kedvet az olvasáshoz.

Az egész világ erre  figyel: Ez egy nagyon, de nagyon masszív doksi, ami nyolc részben, illetve két órában követi végig a film készítését, az egyszerű tervektől egészen a brutális bevételekig. Ez az egész eléggé Gary Ross rendezőre van kihegyezve (kis túlzással ő a műsorvezető), de ez nem baj, hiszen egy nagyon okos, és nagyon profi fickóval állunk szemben. Akit egy kicsit is érdekel a filmkészítés, annak ezt nagyon ajánlom, mert érdekes, informatív, és bullshit-mentes - rengeteget lehet belőle tanulni.

Levelek a rózsakertből: Donald Sutherlandet annyira meghatotta ez a film meg ez a szerep, hogy külön kisfilmet kaptak az erre vonatkozó gondolatai, illetve az a levél, amiben mindezeket kifejtette Ross-nak. Nem egy rossz tíz perc ez, de azért meg lehet nélküle lenni.

A viadal irányítása: Itt a filmben látható irányítóközpontról mesélnek nekünk öt percben, ami azért érdekes, mert ez a helyszín a könyvben nem szerepelt, így a semmiből kellett megalkotni.

Beszélgetés Gary Ross-al és Elvis Mitchell-el: Ez egy egyszerű interjú a rendezővel, szűk negyed órában. Emlékeim szerint nincs benne olyan, amit már ne hallottunk volna.

Felkészülés a viadalra: Na, itt már kicsit kezdtem unni Ross-t, hiszen itt már sokadjára darálja le a rendezés előkészületének fontosságát - szerencsére most már csak három percben.

Propagandafilm: Végül a filmben (egészen pontosan az aratás előtt) látható propagandafilmet nézhetjük ezúttal zavartalanul végig, úgy másfél percben.

Mi hiányzik

Inkább azt mondanám, hogy miből van sok. A nagy werk, annak ellenére, hogy néhol kicsit fapados, tökéletesen kimeríti a témát, így a mellék anyagok többsége feleslegesnek érződik. Ezen felül még igazán ráférhetett volna a külhoni kiadványokon egyébként megtalálható marketing galéria az extra lemezre. A találás kívül korrekt, belül viszont erős tunningolásra (különböző lemezek, mozgó menük, belső borító) szorul. Illetve nem ártana egy emberi képminőség se.

Ítélet

A film rajongóinak és kedvelőinek a sokszor hányadék kép ellenére is kötelező, de akik csak a filmkészítés rejtelmeibe szeretnének egy egészen jó alkotáson keresztül alámerülni, azok is nagyon jól járnak ezzel a kiadvánnyal. Ha ezek közül Te valamelyik vagy, akkor hajrá. A csak simán BD fanok viszont szerintem kihagyhatják, mert csak a falra másznának tőle.

Film: 7/10; Kép/hang: 6,5/10; Tálalás: 3/10; Extrák: 8,5/10

https://www.youtube.com/watch?v=08kQQCpIkZk

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/04/08/film_az_ehezok_viadala_the_hunger_games_2012

megrendelés és infók: http://www.xpress.hu/xp/prod.asp?PID=20311&VID=066-21321562-36562440796411960

Címkék: review gary ross jennifer lawrence bd/dvd the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr665643454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása