What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Az éhezők viadala - The Hunger Games (2012)

2012.04.08. 09:45 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Bevallom, iszonyat kíváncsi vagyok a következő részre.

Hogy húgát megmentse, Katniss (Jennifer Lawrence) önként vállalkozik az Éhezők viadalára, egy öngyilkossággal felérő valóság-túlélőshowra, ahol csak egy maradhat életben. Huszonnégy profi és fiatal vadász kerül egymással szembe, eme furcsa világnak mind a 12 kerületéből. Kezdődik a vadászat.

"Welcome, and happy Hunger Games"

Suzanne Collins regénysorozatát és az abból most útjára indult filmszériát nem egyszer hallottam úgy említeni, mint az új Twilight-ot - hiszen szintén ifjúsági regény, és eléggé vaskos rajongótábora (a film a nyitóhétvégéjén 153 milliót kaszált, ami a harmadik legjobb kezdés ever, wow!) ugyanabból a korosztályból kerül ki. Ha ez valóban így lesz, illetve már van is, akkor egy hatalmas kő esett le a szívemről: az újabb generációk nincsenek teljesen elveszve. Mert a vámpír ratyiság zéró IQ-jával, manipulatív és gyomorforgató világnézetével, illetve a belőle készült filmek vállalhatatlanságával szemben a Hunger Games (egyelőre) nemcsak szellemesnek, kellően kalandosnak és okosnak tűnik, de a belőle készült mozgókép is igazi, minőségi szórakoztatásra sikerült. Szóval ha ezek után ez lesz a world wide hit, akkor egy rossz szavam se lesz.

Filmünk persze korántsem tökéletes, de érződik rajta az akarás és a hozzáértés - a szkriptet maga az írónő és a rendező, Gary Ross körmölte (plusz egy fő), aminél jobb kombó talán nem is létezik egy irodalmi mű filmre vitelénél. Katniss Everdeen (nyomtatott formában általam ismeretlen) kalandjai remekül működnek a vásznon, ehhez nem fér kétség. Ha a Hunger Games mozinak van hibája (az elfuserált romantikájától eltekintve), az maga a sajátos világa. Eme világ, melynek végpontjain rongyos pékek, illetve Lady Gaga imitátorok helyezkednek el, bár egyáltalán nem érdektelen, de a film által nagyon minimálisan van felvezetve, elmagyarázva, stb. Egyáltalán hol vagyunk? Vagy mikor vagyunk? Mik ezek a körzetek? Egész pontosan miért is jó nekünk ez a viadal? Ehhez hasonló kérdések egész sora marad megválaszolatlanul (bár írott formában biztos ott a válasz) - mondhatni, filmünk mindenféle körbetekintés nélkül ugrik bele a lecsóba, nézőjének kiadva az egyszerű parancsot: élvezd. Élvezem is, de attól még nem tudom, hogy mit is látok.

Mindezek ellenére a Hunger Games piszok szórakoztató mozi. Bár az első órája a fentebb említett hiányosság miatt eléggé nyögvenyelős, de amint elkezdődik a vadászat, a film életre kel. Onnantól minden izgalmas és pörgős, ráadásul tartalmas is: mind Collins, mind Ross láthatóan itt kezd eleven lenni. Az akciók és a hétköznapi vadonjárások egyaránt jól sikerültek, és végig ott lebeg a kellő feszültség a levegőben. Viszont mindez nem működne ilyen jól Katniss figurája nélkül, aki több ember munkája: Collins remekül megírta, Jennifer Lawrence pazarul játssza el, Ross pedig mesterien vezeti karakterét. Ez a csaj elviszi a hátán mind a két és fél órát - egyszerűen baromi jó. Mintapéldája annak, hogyan kell nőt írni (aki könnyen lehet az új feminista szimbólum).

Vannak itt hibák szép számmal, de a Hunger Games mégis teljesen működőképes film. Nem egy kiemelkedő valami, de első lépésnek jó (hiszen jönnek a folytatások), és mint az elején mondtam, minőségi szórakoztatás. Legyen csak ez az új trend. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4S9a5V9ODuY

 

Címkék: kritika drama lenny kravitz woody harrelson 7/10 adventure elizabeth banks donald sutherland stanley tucci josh hutcherson liam hemsworth jennifer lawrence the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr504370956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása