What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Captain Phillips - Steelbook Edition

2014.03.17. 08:28 | Adam Van Helsing | 2 komment

Múlt héten került fel a boltok polcaira a tavalyi év egyik legjobb filmje, a Captain Phillips - méghozzá háromféle változatban. A DVD, a BD és fémdobozos BD közül nekem az utóbbihoz volt szerencsém.

captain_phillips_bd_review.jpg
(a kép a Blu-ray.com-ról származik)

Nem hittem, hogy ez lehetséges, de Paul Greengrass alapjáraton is veszett jó filmje másodjára még jobb tudott lenni - 2013 (szerintem) negyedik legjobbján tehát nem fog múlni a kiadvány megítélése. Kötelező mestermű, nincs mit szépíteni.

Tálalás

Nem egyszer említettem már, hogy ha BD-ről van szó, akkor a Sony a téma koronázatlan királya. Ezt még mindig tartom, még úgy is, hogy szóban forgó kiadványuk sajna csalódást okozott. Kezdjük rögtön a fémdobozzal: az elméletben irtó elegáns darab (fedőlapján a tenger, aminek jobb felső sarkában a Maersk Alabama fara, a bal alsóban pedig a kalózok ladikjának orra látható, hátoldalán pedig ez utóbbiak másznak felfelé a nagy hajón) a gyakorlatban... hát, bocsi, de csúnya. Maga a tenger (ami a teljes belső borítót is kiteszi) inkább hasonlít valami kék habszivacsra, mint vízre, a hátsó mászós kép meg totál idiótán van nyomtatva - azt az érzést kelti, mintha a kép minden egyes eleme egy külön layer lenne, amik csak egymásra vannak ragasztva. Csúnya, nincs mit tenni. A kék gerinc rendben van, és az sem zavaró, hogy a két oldalról két különböző szín fogja körül (a fémek oldalai, ugyebár). Kinyitva a tokot megint szembesülünk a "tengerrel", illetve most már a lemezzel is, ami önmagában jó (fekete az egész, fehér betűkkel - egyszerű, de működik), de ehhez a nagy kékséghez nagyon nem passzol.

A lemezt betéve, és a töltéseken átjutva (ami roppantul semmilyen, pedig a Sony mindig kitalált valami jót még ehhez is) megkapjuk a végső döfést, az állóképes menüt. A film standard posztere alatt szól ugyan némi zene, de ettől még roppant kiábrándító - főleg annak tudatában, hogy a stúdió milyen igényes dolgokat szokott összehozni.

Kép/hang

Nem baj, a film minősége mindezt feledteti, hiszen kép és hang terén majdnem a maximumot nyújtja. A Captain Phillips lemezéről tudni kell, hogy beleesik a Sony 4K programjába, tehát az eredeti forrásból igyekszik dolgozni. Az én tévém ugyan nem erre van kitalálva, de még így is látszik némi különbség a "mezei" lemezekhez képest - filmünk képe tökéletes, a legtöbb esetben tűéles és gyönyörű. Bár hozzá kell tenni, hogy sajnos nem mindig - a nagyon-nagyon sötét helyeken (az Alabama gépházában) nem tudom, miért, de "hangyás" lesz a kép, és sokkal inkább barna, mint fekete az összhatás - ez baromira zavaró. A többi rész tényleg szemkápráztatóan csodaszép - de sajna van némi keserű szájíz.

Viszont amire egy rossz szavam sincs, az a hang. Az angol DTS-HD 5.1 hangsáv überbrutál: hajókürtök, fegyverropogás, a hadsereg játékai vagy Henry Jackman zenéje, tökmindegy - ez a cucc büntet. Olyan pöpecül van összerakva ez a sáv, hogy esküszöm, elementáris élményt ad, tökéletes moziminőséget. Ezek után semmi kedvem nem volt belehallgatni a magyarba, de azért az is van 5.1-ben, pár használhatatlan nyelvvel együtt. Feliratból is egy szekrényi van, de rájuk is illik az előbbi jelző.

Extrák

A lemezen két extrát találhatunk, ám mindegyiknél angol tudásunkra kell hagyatkoznunk, ugyanis magyar felirat nem jár hozzájuk (nem is tudom, mikor láttam ilyet utoljára hazai, vadiúj kiadványnál).

Először meghallgathatjuk Paul Greengrass audikommentárját - aki erről be tud számolni, az ne tartsa vissza magát.

Emellé kapunk egy 50 perces, három részre bontott doksit a forgatásról (1: a valódi sztori, felkészülés, színészi próbák; 2: forgatás a hajón illetve a tengeren, és beköszönnek a szomálok is; 3: mentőcsónakos rész, hadsereg, és ismét a valódi sztori), de ember legyen a talpán, aki mindezt örömmel végignézi. Ennyire unalmas, vontatott és száraz werket marha régen láttam már - ezt csak végigszenvedni lehet, pedig nem hosszú. 

Mi hiányzik

A tálalás és a werkfilm elméletben jó, ám mindkettőt tataroztatni kellene. Extrából (a minőségtől függetlenül) szerintem nem kell több, viszont a trailert még elbírta volna a lemez, nem beszélve a magyar feliratról. Illetve a képet is lehetne tökéletesíteni az említett helyeken - szóval egyedül a hang az, amivel nincsen problémám (meg maga a film).

Ítélet

A film megéri a nagy felbontást és a csúcsminőséget, szóval a BD egyértelműen beszerzendő darab - viszont ne a fémet vedd meg, mert csak csalódni fogsz. A sima változat ára úgyis több, mint kedvező.

Film: 9,5/10; Kép/hang: 9,5/10; Tálalás: 4/10; Extrák: 4/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=_3ASoBrFGlc

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/11/13/film_phillips_kapitany_captain_phillips

megrendelés és infók: http://xpress.hu/XP/prod.asp?PID=81558&VID=066-949487907-35719660408413360

Címkék: review paul greengrass bd/dvd captain phillips

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr495865507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KaPé 2014.03.17. 15:45:05

Megérdemelt volna pár Oscart a film.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.17. 19:14:31

Milyen sokra vitte a rákász hajó kapitány!
Amúgy szuper film!
süti beállítások módosítása