What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: X-Men: First Class

2014.05.21. 08:20 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Holnap megérkezik az új, és minden jel szerint az eddigi legnagyobb X-Men film, amiben aztán minden és mindenki benne lesz, aki számít. Ennek örömére megvizsgáljuk a mutánsok első osztályának kissé kacifántosan összeszedett BD kiadványát.

x_men_first_class_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Nagy általánosságban ki vagyok békülve az X-mozikkal: az első Wolverine kivételével mind a jó és tök jó körül mozog a szememben. A First Class viszont messze kiemelkedik közölük: 2011 egyik legjobbját nagyon, de nagyon szeretem. Nem mondom, lenne mit rajta csiszolni, de remek karaktereinek, sztorijának és nem egy felemelő pillanatának köszönhetően még így is műfajának legfelsőbb rétegében foglal helyet.

Tálalás

A helyzet az, hogy ez a BD már évek óta totálisan kihalt kis hazánkban (hacsak nem 45 ezres karomban utazol), így kénytelen voltam a neten vadászni egy megfelelő darabot. Nos, két ország van, amelyek változatain található magyar vonatkozás (szinkron és felirat), így most gyűjteményen első olasz darabjával ismerkedünk.

Az X-Men: L'inizio névre hallgató lemez egy pofás, ám kissé szokatlan slipcase-el kezdődik (sarkai le vannak kerekítve): Mr. McAvoy és Mr. Fassbender feje foglal helyet egy bazi nagy X két oldalán, fényes kivitelezésben. A gerinc kifejezetten szép (annak ellenére, hogy a belső kék tok végei kikandikálnak), a fekete alapon lévő sárga betűk nagyon menők, és a L'inizio se zavar annyira, mint elsőre hittem. A hátoldalon pár szereplő profilképe, illetve a kötelező körök díszelegnek (tartalom, extrák, specifikciók, stb), de mivel egy büdös szót se értek belőlük, lépjünk is tovább. A belső, mezei BD tok borítója ugyanaz, mint a slipcase-é, csak ezúttal nem fénylik. A tokot kinyitva találunk belső borítót: az egyik felén borzasztó színösszeállításban díszeleg a DC kód, és minden, amit tudni kell róla; a másikon viszont valami hirdetés van, egyéb Fox kiadványokkal és valami nyereményjátékkal (gondolom). Ezt az egészet sajna le kell majd takarnom valamivel. De maga a lemez legalább jól néz ki: szintén a két főszereplő pózol az X-szel, de immáron amerikai plánban, a kor divatjaként felöltözve.

A lemezt betéve, és a töltésen túljutva egy bazi jó menühöz jutunk: Magento főtémájára pörögnek a mozgóképek, jó válogatásban, lendületesen, és egyszerűen, ám stílusosan animálva. A menürendszer Fox, tehát mindent egyesével kell lapozgatni.

Kép/hang

A First Class abban az időben jelent meg, amikor a stúdiók már direkt lebutították a DVD-k képét - az ott látható, eléggé alja minőséghez képest a BD természetesen csodaszép, de fajtársaival való összevetésekben is megállná a helyét. A 2.39:1-es kép tűéles, ami ugyan egy-két félkész trükknél hátrány, de összességében hatalmas előny. Egyetlen gond van vele: a nagyon sötét részeket néha nehezen viseli, ezt már igazán megoldhatták volna, de annyi baj legyen. A hanggal viszont már tényleg semmi baj sincs: az angol DTS-HD MA 5.1 brutális, próbáld csak ki Kevin Bacon CIA-s tombolását, vagy a tengeralattjárós részt. A magyar sávnak se kell szégyenkezni, bár a mezei DD 5.1 nyilván más kategória - és a csapnivaló szinkron miatt ezt a filmet úgyis angolul érdemes nézegetni. A lemezen találunk még olasz és spanyol DTS 5.1-et, valamint pár feliratot a körzetből.

Extrák

Ugyan egylemezes kiadvánnyal állunk szemben, de ez nem jelenti azt, hogy ne kapnánk kielégítő extra tartalmat - ráadásul magyar felirattal.

Először is találunk egy különálló zenei hangsávot - akinek megvan az Oblivion, az tudja, mit jelent ez, de a leírás alapján is eléggé egyértelmű. Aki nem rendelkezik Henry Jackman remek muzsikájával egyéb formában, annak nagyon jó lesz.

Ezután bekapcsolhatjuk Cerebrót, hogy a film közben folyamatosan szállítsa nekünk az infókat a filmben feltűnő mutánsokról - legyen az főszereplő, vagy háttéralak. Az összes X mozi összes szereplőjét tartalmazó interkatív extra minden esetben egy rövid klip kíséretében tárja elénk a tudnivalókat.

A lényeg a Children Of The Atom doksi gyűjtemény, melyben hét kis feature foglal helyet, összesen hetven perc terjedelemben. Mindenről szó van, az előkészítés nehézségeitől kezdve, a színészeken át egészen a zenéig. A baj az, hogy minél beljebb megyünk, annál rövidebbek az anyagok, és hiába a több mint egy óra, az egész felületes kicsit. Szerencsére nem bullshit megy végig, mint a WWZ esetében - egyszerűen csak jó az anyag, de rövid az idő, sietni kell.

Végül kimaradt jeleneteket nézhetünk, tizenhármat tizennégy percben. Többségében érdekesek, érdemes végigülni.

Mi hiányzik

A találás csak egy szép belső borító után kiált, de ahhoz nagyon. A kép és hang teljesen rendben van, egyedül az extra tartalom hagy némi kívánnivalót maga után: egy többórás doksi, és egy trailer még jöhetett volna, akár bónuszlemezen is (illetve nem kellett volna lespórolni az amerikai változaton található X Marks The Spot-ot, ami további 20 percnyi werket jelent)

Ítélet

A film bazijó, a minősége szuper, a kiadvány szép, az extrák kielégítőek. X-Men, BD és filmrajongók számára egyaránt beszerzendő, de a többiek se hagyják ki!

 

Film: 8,5/10; Kép/hang: 9,5/10; Tálalás: 7/10; Extrák: 6,5/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=o8ccSiH4olo

Kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/06/07/film_x_men_az_elsok_x_men_first_class_2011

Megrendelés és infók: http://www.amazon.it

Lelőhelyek: http://www.ebay.it

Címkék: review x men matthew vaughn x men:first class bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr836189760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása