What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: A holnap határa - Edge Of Tomorrow (2014)

2014.06.04. 09:27 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Tom Cruise egyre közelebb van a megváltáshoz.

edge09.jpg

Cage (Tom Cruise) elesik abban az ufókkal vívott háborúban, amibe akarta ellenére kényszerítették - ám a mennybe jutás helyett halála napjának elejére kerül vissza, és a buli kezdődhet elölről. A helyzet fura, de nem egyedülálló: a sereg legjobb játékosa (Emily Blunt) is átélt hasonlókat, így gyorsan szövetségre is lép hősünkkel, hogy együtt mentsék meg a világot.

"Tíz perce van, aztán megölöm"

Szimpátiától függetlenül azért kijelenthető, hogy Tom Cruise a kevés, még életben levő igazi filmlegenda egyike, ám az utóbbi lassan tíz évben rendesen rájár a rúd, már ami a tetszési indexe, illetve a box office átlaga alakulását érinti. Ezt viszont kizárólag magánéleti baromságainak köszönheti, nem pedig munkájának: az a lendület és lelkesedés, amivel láthatóan minden egyes filmjébe beleveti magát, tanítani való (hallod, Johnny?), ráadásul nagyon kellene gondolkodnom, ha igazán szar Cruise mozit kellene megneveznem. Talán egyszer eljön a nap, mikor Tom teljesítményének értékelése végre megszabadul háttere szapulásának terhétől, és ha nem is újra szeretettel, de legalább előítéletektől mentesen viszonyul hozzá a nagyérdemű. Hogy ezt az áttörést az Edge Of Tomorrow fogja-e elhozni, abban nem vagyok biztos, de van rá esélye.

Filmünk ugyanis egy igencsak szórakoztató darab, ami kissé retro jelleggel vegyíti az akciót és a humort pofon egyszerű cselekményében, miközben főhőse jó nagy utat tesz meg a játékidő alatt saját jellemének fejlődése terén. Sokat elmond a mai akciómozikról, hogy milyen hihetetlenül jó és üdítő érzés volt látni, hogy Cruise nem Cruise-ként kezdi a menetet, hanem egy alja kisemberként, és alaposan meg kell dolgoznia azért, hogy Cruis-zá válhasson. Doug Liman (akinek filmográfiáját inkább ne bolygassuk) művének talán ez a legnagyobb húzása, és a legtöbbet itt is nyeri, hiszen egy igazi embert sokkal könnyebb megkedvelni, mint egy kezdettől fogva profi gyilkológépet (Emily Blunt-al nem is tudok mit kezdeni) - az Edge Of Tomorrow talán saját főszereplőjére kíván valahol rezonálni, s ha így van, remekül vizsgázik. Akárcsak egyéb területeken: a látvány és az akció (bár ismétlődő) kiváló, a poénok meglepően jól működnek, és maga a megváltás útja is szerethető. De sajnos ez a film se tökéletes.

Bár evidens, hogy mindenki a Groundhog Day-el és valamilyen háborús sci-fivel dobálózik a film a kapcsán (jogosan), nekem elsősorban mégse ezek, hanem egy fps videojáték jutott róla eszembe. Cruise, akárcsak egy kezdő játékos, belecsöppen a pácba, s tapasztalataiból okulva igyekszik egyre messzebb és messzebb jutni ezen a kőkemény pályán.  Namost ezen játékoknál én a legjobban azt utálom, hogy újra és újra végig kell mennem az adott távon, még akkor is, ha már marhára unom - itt is pontosan ez a helyzet, és mivel még menteni se lehet, nem csak az unalom üti fel a (kis) fejét rövid időn belül, de a cammogó tempó is, s ezen még a vágás se segít. Filmünk nagyon lassan jut egyről a kettőre, ezen felül pedig időugrásos elmélete is nyikorog (főleg, amikor megpróbálják direkt elmagyarázni), pedig ha valaminek, annak aztán a helyén kellene lennie. Illetve továbbra se hiszem, hogy Liman volt a legmegfelelőbb a rendezői posztra: hiba a jó anyag, nem tud hozzá közel férkőzni, s így csak felmondja azt, mint valami leckét.

Szerencsére ami jó az Edge Of Tomorrow-ban, az nagyon jó: érdekes, friss, látványos, kellően humoros és jól összerakott akciómozi, a nyár eddigi versenyzői közül abszolút kiemelkedik (mondjuk nincs nehéz dolga), Cruise pedig még mindig Cruise. Remek kis szombat esti szórakozás, aminél azért több lakott benne, de sose legyen nagyon bajunk. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vw61gCe2oqI

Címkék: kritika scifi tom cruise action 7/10 brendan gleeson emily blunt edge of tomorrow

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr326266724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása