What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Rise Of The Planet Of The Apes

2014.07.16. 10:01 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Három év után holnap a makik újra belovagolnak a mozikba (már amelyikbe), így ideje kicsit feleleveníteni az újraindított széria első menetét, szóval lássuk a BD-t.

apes_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Meg kell mondjam, Rupert Wyatt filmje sokkal jobban működött újranézve, mint annak idején a moziban: a hibákat most nem éreztem olyan nagynak, s különösebben semmi gondom nem volt a filmmel. Egy jó kis darab, érdemes feltenni a polcra, főleg most, hogy ismét menők a majmok.

Tálalás

Akárcsak az X-Men: First Class, a Rise is egy kihalt állatfaj a magyar piacon, mármint ami a bekékült változatot illeti - viszont ugyanúgy található mindenféle magyarosítás az olasz verzión, mint az ifjú mutánsok esetében. Jelen írás tárgya tehát egyenesen Itáliából érkezett, se ebből egyenesen következik, hogy egy büdös szót nem értek abból, ami a borítóján van. Teszem hozzá, ez annyira nem zavaró, mint elsőre hinné az ember, sőt, egy idő után menő is lesz az érthetetlen idegen nyelv. A külcsín egyébként pofás: csillogó slipcase, elől Caesar fél arcával, hátul pedig három fotóval róla, egy rakás szöveg társaságában (ismertető, extrák, forradalmi effektekről való nyáladzás). A műanyag tok borítója ugyanez, sőt, belül se a nagy ürességgel találkozunk, bár esetünkben talál jobb lenne: a lemezek mögött hirdetések vannak valami BD klubról és a Fox egyéb filmjeriől, meg persze a DC kód. Két érdekesség: James Franco neve sehol se kerül szóba, illetve az ajándék DVD (mert ez egy Triple-Play), amin csak angol és olasz vonatkozás van, tálca helyett csak egy műanyag fóliában bele van vágva a tokba - azért ez nagyon fura. 

A lemez(ek) szitázása egyébként jó: célkeresztben levő majmok menetelnek a hídon - a BD-n letisztultan, a DVD-n egy tonna egyéb szöveg társaságában. A BD menüje méltó a Fox-hoz, hangulatos montázs a filmből, ami egyből meghozza a kedvet az indításhoz. A menü olyan, amilyen a stúdióé szokott lenni, tehát lapozgatós, almenükben egyszerre egy valamit látni, és ez még mindig zavaró.

Kép/hang

A film minőségére egy rossz szavunk se lehet, bár  az azért kijelenthető, hogy nem valami eget verő a cucc. A 2.39:1-es kép kristálytiszta és gyönyörű, de azért nem olyan szemkiégetően szép, mondjuk a Warner filmjei, vagy hogy a Fox-nál maradjunk, a Prometheus. De még egyszer mondom, a világon semmi baj nincs vele, a minőség mindig kiváló, még a legsötétebb részeknél is. Az angol DTS-HD MA 5.1-es hangra ugyanez áll: nagyon jó, de semmi különös. Azért itt már van, amit kiemelnék, például a háttérzajok veszett jók lettek, illetve a gorilla minden egyes megmozdulása is kellemes hangorkánt kavar. Mint mondtam, a lemezen található magyar vonatkozás, DD 5.1 szinkron illetve felirat képében - ezen kívül még az olasz, a cseh, az orosz és az ukrán nyelvtudásunkat edzhetjük a kiadvánnyal.

Extrák

Közel másfél órányi, kis feature-ökből álló, és szinte mindig magyar felirattal is ellátott bónuszt kapunk a Fox-tól, amik pont olyanok, mint a film minősége: jó, de semmi különös.

Elsőként két audiokommentár közül választhatunk, az egyikben a rendező, a másikban a két író dumálja végig az időt - ha valaki tud ezekről nyilatkozni, ne fogja vissza magát.

Ezután tizenkét kimaradt jelenetet nézhetünk végig, tizenkét percben, félkész animációkkal. Nem rossz anyag, de a legérdekesebb benne a befejezetlen trükkök, vagyis Andy Serkis mocap ruhában.

A Mythology Of The Apes-ben a készítők emlékeznek vissza a franchise eredeti részeire, azok hatásaira, és hogy miket emeltek át belőlük az új verzióba - mindezt hét percen át.

A Genius Of Andy Serkis természetesen Andy Serkis körberajongásáról szól, de meglepően ízlésesen, szintén hét percben.

Ezután pár technikai anyag következik: A New Generation Of Apes-nél a trükkök fejlesztésébe leshetünk be (10 perc), a Scene Breakdown-ban összehasonlíthatjuk az adott jelenet mocap részét, a kezdetleges animációt és a végterméket (1:34), a Breaking Motion Picture Boundaries pedig a Golden Gate finálé forgatásáról, és az ott bevetett trükkökről szól (8:43).

Közben valahol van egy Concept Gallery, ahol mindegyik majomról láthatunk egy-két tervet - Caser-ról hármat- négyet.

Ezután Petrcik Doyle zeneszerző veszi át a terepet, s mesél a score létrejöttéről. A fickó nagyon jó arc, ez a nyolc perc vele igazán felüdítő.

A Great Apes három, majmokról szóló rövid ismeretterjesztést tartalmaz, némi szöveggel és fejenként 7-8 percnyi videóval. Egyébként a csimpánz, az orángután és a gorilla van terítéken, érdekesen és informatívan, viszont ehhez nem jár felirat.

Végül megnézhetjük a film három előzetesét, amik közt szerencsére ott lapul a bazi jó teaser is.

Mi hiányzik

Egy rendes belső borító, a sok kisfilm helyett pedig jobban örültem volna egy nagy doksinak. Ami van, az jó, bár lehetne több, de igazából nem fáj a szívem azért, hogy nem az. 

Ítélet

A második rész hype-jában mindenképpen érdemes bezsákolni ezt a lemezt, ha szeretted a filmet vagy ezt a franchise-t. Nem a legjobb film, nem a legjobb kiadvány, de minden téren tisztességes, megéri a pénzét.

 

Film: 8/10; Kép/hang: 8,5/10; Tálalás: 6,5/10; Extrák: 6/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=28Z_D9Grh18

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2011/08/21/film_a_majmok_bolygoja_lazadas_rise_of_the_planet_of_the_apes_2011

megrendelés és infók: http://www.amazon.it

lelőhelyek: http://www.ebay.it

Címkék: review rupert wyatt planet of the apes bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr416512553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása