What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Hobbit 1.0 - Extended Edition

2014.08.10. 09:44 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Tavaly novemberben már rögtön a megjelenése napján bezsákoltam, aztán egészen december végéig szenvedtem vele - a Hobbit első részének bővített BD-jére talán az a legjobb kifejezés, hogy vegyes.

hobbit_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com-ról származik)

Maga a film csak egy vargszőrszállal lett jobb, ám azt nem a tizennégy percnyi bővítéseknek köszönheti (melyek nagyja szerintem Völgyzugolyra koncentrálódik, de igazából meg nem mondom, hol volt hosszabb ez a dollárgyár), sokkal inkább az elvárások megszűnésének, és ultra-borzalmas mozis emléknek - hát igen, az  idő szépít. Peter Jackson második, immáron erősen dohányszagú Középföldés túrájának bevezetője továbbra is értelmetlen és lelketlen, egy bazi nagy időhúzás, semmi több.

Tálalás

A tíz évvel ezelőtti bővített LOTR-okhoz képest ma már más idők járnak: a széthajtós digipackok ideje lejárt (bár tudtommal a DVD-hez most is az dukált), de azért a Warner jobban is megerőltethette volna magát. Kiadványunk egy slipcase-el indul, egy "ablakos" fajtával - ennek lényege, hogy a doboz fedőlapjának közepén vagy egy kis bemélyesztés (mint ablak), és ott foglal helyet a kép, kvázi egy keretben. Mind a kép (a szereplők nagyja, ízlésesen elrendezve) mind a keret (ezúttal aranybarna, de továbbra is régi könyveket idézően míves) nagyon pofás, akár csak a tok a többi része: a gerincén arany betűkkel díszeleg az angol cím, szintén könyves dizájnnal, a hátoldalán pedig csak egy makkot láthatunk, ami igencsak feelinges. A baj ott kezdődik, mikor beljebb hatolunk: eme igényesség ugyanis egy mezei (bár fekete) BD tokot rejt. A külső borítója magyarosított, elől a már megismert kép, hátul a tudnivalók a filmből szedett fotókkal, belül viszont tök üres, ami a fekete, kissé átlátszó műanyaggal egy kicsit undorítóan is fest. A lemezek legalább szépek, folytatják a trilógia stílusát.

A film lemeze egy nagyon király menüt kapott: Zsáklakot járjuk be töviről hegyire, miközben a filmből kiszedett mondatok, illetve a score szól a háttérben. A pop-up menü Warneres, szóval nem a legjobb (az a Paramount), de nem is a legrosszabb (az a Fox). Az extra lemezek menüje más: egy kis "belapozás" után a "könyv" egyik "lapján" találjuk a választékot, miközben különböző concept art-ok váltják egymást a kép oldalán. Ez is ötletes, sőt, az egyes bónuszokról kis tartalomismertető is megjelenik, mielőtt elindítjuk őket - viszont a betűk élvezhetetlenül kicsik, hacsak nem két méteres tévéd van, nem tudod elolvasni az infót. A tálalás összességében tehát vegyes - néha nagyon igényes, néha nagyon nem.

Kép/hang

A kifogástalanul elképesztően gyönyörű minőség természetesen alapelvárás volt a film lemezénél, és nem is ad ennél alább. A 2.40:1-es kép csodaszép, végig hibátlan és tűéles - Gandalf szakállának minden szála kiszúrja a szemed, és lehet akármilyen sötét, minden apró részlet remekül látszik. A demonstráláshoz igazából a film bármely kockáját ajánlani tudom (a szikla fight vagy Gollam barlangja például nagyon fincsi), de leginkább a bevezetőre, Erebor elfoglalására szavaznék. Mégpedig azért, mert akkor egyben a hangot is kipróbálhatjuk, ami nagyon, de nagyon bivaly lett. Az angol DTS-HD MA 7.1 leviszi a falat, az biztos (főleg, ha Smaug betámad), de a nyugisabb részeknél is kifogástalan munkát végez: a dialógok, a háttérzajok, meg persze a zene mind-mind fantasztikusan szólnak. A magyar DD 5-1 se rossz, sőt, viszont nagy hátránya, hogy az akcióknál túlságosan is megugrik a hang (vagy a nyuginál esik nagyon vissza, nézőpont kérdése), az egész film alatt állítgathatjuk a volumét az ideálisra. Ezen kívül még lengyel hanggal is élvezhetjük a kalandokat, illetve arab, dán, finn, héber, izlandi, lengyel, norvég, portugál, román és svéd felirattal.

Extrák

Na, a megpróbáltatások itt kezdődnek. A kiadvány három lemeze közül kettő csak az extrákra van szentelve, amik összesen 9 (KILENC!!!!) órát tesznek ki.

Az film lemezén találhatunk egy audiokommentárt, Peter Jackson és Philippa Boyens író közreműködésével (aki erről tud nyilatkozni, ne fogja vissza magát), illetve egy kis hat perces Új-Zélandi promót, hogy milyen nagyszerű hely az. Ez utóbbi a moziváltozat lemezein is rajta volt.

Az első extra lemezen (ami Függelékek 7 címre hallgat, folytatva a hagyományt) lényegében egy rohadt nagy werket találunk az előkészületekről és a forgatásról, éppen csak a film jeleneteire bontva, ráadásul a forgatás sorrendjében - kicsit egy visszatekintős naplóra hasonlít a dolog. Ez a három és fél óra nagyon is érdekes, sőt, a megszokottnál sokkal őszintébb is (benne van például a del Toro-féle sztori, vagy Ian McKellen összeomlása). Amit sajnálok, hogy nem esik szó benne a Warner döntéséről, miszerint a két filmből trilógia lesz, ami rendesen megkavarta a dolgokat  - talán majd a Smaug lemezén hallunk erről. Mindenesetre ez a lemez bár kimerítő, nagyon jó, filmrajongóknak kötelező.

A második extra lemez (Függelékek 8) ezzel szemben maga a pokol. Az ember azt hinné, hogy a forgatás után itt majd az utómunkálatokról lesz szó, és már előre dörzsöli a tenyerét, hiszen a LOTR trilógia bónuszai közt is ezen részek voltak messze a legjobbak. Hát, a csalódás elkerülhetetlen: az még hagyján, hogy nem erről szól, de egy büdös szó sem esik vágásról, effektekről vagy hangolásról a majdnem öt óra alatt. Ehelyett nagyon fárasztó doksikat kapunk: kétszer egy órán át foglalkoznak a törpökkel (az egyikben a színészekkel, a másikban a dizájnjukkal), egy-egy órát kapnak Középfölde egyéb lakói illetve a Manó vár, fél órát beszélnek a zenéről (melyben nagyon meg akarnak győzni arról, hogy Howard Shore egy dallamnál többet is kitalált ehhez a műhöz), végül pedig azért Bilbó is kap tizenöt percet. Aki ezt a lemezt végigüli, az a szememben egy hős, és jelentkezzen virtuális pacsira - ennyi megpróbáltatást egy bónusz lemezzel még nem éltem át. Másfél hónapot szenvedtem a végignézésével, a végére már attól elment az életkedvem, hogy csak ránéztem a tokra. Brutális, agyrohasztó, unalmas és érdektelen. Soha többé nem járja meg a lejátszót.

Mi hiányzik

A kérdés inkább az, hogy mi nem hiányzik. A második bónusz lemezt vagy ki kéne dobni, vagy értelmes dolgokkal megtölteni, úgy mint utómunkák, előzetesek meg ilyesmik. A belső műanyag tokot is le kéne váltani, illetve a magyar hangnak se ártott volna egy jobb keverés.

Ítélet 

Mint mondtam, az egész kiadványra a 'vegyes' a legjobb szó. A slipcase és a menü gyönyörű, de a belső tok nem. A film gyenge, a minősége észvesztően jó. Az első extra lemez egy igazi, kihagyhatatlan csemege, a második egy kínzóeszköz. Ugyanakkor ha Középfölde, Peter Jackson vagy filmrajongó vagy, a Hobbit 1.0 bővített BD-nek a polcodon helye, mert ami jó benne, az nagyon jó, a többit meg átugorhatod - meg különben is, az első trilógia már úgyis megvan, nem kell megbontani az egységet.

Film: 5/10; Kép/Hang: 9,5/10; Tálalás: 8/10; Extrák: 6,5/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=T90Holdcrps

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2012/12/15/film_a_hobbit_varatlan_utazas_the_hobbit_an_unexpected_journey

megrendelés és infók: http://xpress.hu/XP/prod.asp?PID=22443&VID=066-494316368-896276680433159

 

 

Címkék: lord of the rings peter jackson review the hobbit bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr136591683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása