What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Doboztrollok - The Boxtrolls (2014)

2014.10.21. 08:12 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Igenis számít a külső.

boxtrolls_movie.jpg

Eggs-t, a tízéves fiút doboztrollok nevelték fel. A doboztrollok gonosz, gyerekzabáló lények - legalábbis ezt mondja a propaganda, de ez nem így van. Igaz, hogy rondák és a csatornában élnek, de ritka barátságosak és jópofák. Ettől függetlenül az emberek vadásznak rájuk, és ennek a trendnek csak hősünk vethet véget.

"We exterminate justice!"

A Laika munkája elképesztő, egyben tiszteletreméltó is: az animációs fősodorban gyakorlatilag egyedüliként foglalkoznak kizárólag stop-motion "műfajjal", ami egy hatalmas meló, ráadásul vannak annyira tökösek is, hogy mind témában, mind megvalósításban feszegessék a gyerekfilm határait. A nagyszerű Coraline és a remek Paranorman után tehát joggal ül le egyrészt izgatottan, másrészt magas elvárásokkal az ember a Boxtrolls elé, s a stúdió harmadik filmje az alapokat tekintve nem is vall szégyent. Felvetett témái, mint az identitás megtalálása/elfogadása, a kitaszítás (vagy esetünkben inkább a fajgyűlölet), a tömegmanipuláció, illetve a már védjeggyé vált "fura, másképpen gondolkodó gyerek" és az erős szülő-kritika egytől egyig működnek, s bár a cselekmény és a karakterek jócskán döcögnek, filmünk azért tisztességesen összeáll. 

Viszont van itt egy nagyon-nagyon nagy probléma, s ennek kimondásáért sokan nem fognak engem szeretni.

A Boxtrolls technikai minősége elsőrangú, süt róla a belefektetett irdatlan munka és hozzáértés, művészi kvalitásai fantasztikusak -  de ilyen ocsmány filmet nem tudom mikor láttam utoljára. A figurák (főleg a szimpatikusnak szántak) rém rondák, hovatovább elég gyakran undorítóak is, s ez igaz a színvilágra meg úgy általában a környezetre, ezek együttes ereje pedig gond nélkül eléri azt, hogy a filmet nem hogy nem jó, egyenesen kellemetlen nézni - ez pedig nem csökkenti az élményt, hanem egyenesen megsemmisíti azt. Ez a léc már a Paranormannél is rezgett egy-két helyen, ám a Laika most tényleg túl messzire ment, és saját csapdájába esett. Kár érte, mert a belső ugyanakkor több, mint korrekt - csak ilyen tálalással emészthetetlen. 5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cDr_ZY37RFg

Címkék: comedy animation laika 5/10 adventure the boxtrolls

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr816812875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása