What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: The Hunger Games - Catching Fire

2014.11.19. 16:05 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Katniss Everdeen holnap ismét bevonul a mozikba, immáron harmadjára, így ma, némi hangolódásként elővesszük a Hunger Games második részét, pontosabban annak BD-lemezét. 

hunager_games_2_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com -ról származik)

A film még mindig nagyon jó, annak ellenére is, hogy egyik legnagyobb erényét, a kiszámíthatatlanságot újranézve ugyebár már nem tudja kijátszani. Viszont minden más ugyanúgy működik mint anno: izgalmas, látványos, és nem kevés tartalom is szorult bele.

Tálalás

A mezei műanyag tok borítóján a jól ismert poszter köszön vissza, sőt, ez az első részhez hasonlóan a gerincen is megismétlődik (jól is néznek ki egymás mellett), s hátul is egységesség tapasztalható az előző rész kiadványával, tehát sok szöveg és egy kép. A borítóra általában jellemző, hogy ízléses, visszafogott, sőt, véleményem szerint elegáns is. Ez a belsőre már nem mondható el: a tokot kinyitva a nagy fehérség díszeleg a lemez mellett (mely a borítóról ismert képet hordozza magán), utóbbiból pedig csak egy van, de ne ijedj meg: a Spidey 2-höz hasonlóan itt is csak a lemezek száma csökkent, a tartalom nem.

A lemezt betéve először nyelvet kell választanunk (magyar, cseh vagy román), s ha ezt megtettük, és túlléptünk a ProVideo logón (biza, ez az ő saját gyártmányuk), rögtön ránk ijeszt a Divergent egyik promója. Ez a werket is tartalmazó kedvcsináló hat percet tesz ki, és az extra-menüből nem érthető el.

Ezután már tényleg a főmenü jön, amire csodák csodájára ezúttal sikerült a hivatalos, mozgóképes verziót beszerezni. Ez hangulatos ugyan, de egyrészt semmit se lehet felfogni belőle (legalább 10-12 klip pörög egyszerre a képernyőn), másrészt az egész a kapitoliumi tévé dizájnját használja, vagyis marha ronda a kékkel meg a lilákkal. Ám eme negatívumok ellenére is átjön a feeling, szóval igazból működik a cucc. 

Kép/hang

A 2012-es menethez képest hatalmas előrelépések történtek, konkrétan a képminőség ezúttal már kifogástalan. Igaz, a film első felében néhol kicsit életlen, de egyáltalán nem zavaróan, s mint a werkből később kiderül, ez koncepció volt. Viszont az igazi buli az arénában kezdődik, mikor a 2.40:1-es kép kitágul 1.78:1-re, s nem csak viccből: minden, ami viadal, az bizony IMAX-ben forgott, és a lemezen is így szerepel. Talán mondanom se kell, hogy itt überkirály minden, hihetetlenül gyönyörű és részletgazdag, legyen nappal vagy éjjel, víz vagy dzsungel, CG hullám vagy CG majomszőr  - egyszerűen öröm nézni. Illetve innen is szeretnék egy virtuális pacsit küldeni Francis Lawrence-nek, amiért ésszel használta ezt a technikát.

A majdnem tökéletes képet remekül kiegészíti a hang: az angol DTS-HD MA 7.1 bitang jól szól, természetesen főleg az arénában, de addig is vannak pillanatok rendesen. A keverés remek, minden kis vagy nagy neszt lehet hallani (a forgó medence meg a pofázó varjak különösen jók), és az egész nem az üvöltésre törekszik, hanem a dinamikára, ez pedig nagyon, de nagyon jó így. A magyar hangsáv (amihez nem tudok hosszászólni) is DTS-HD MA-t kapott, igaz, csak 5.1-ben. A lemezen találunk még cseh hangot, illetve pár feliratot, természetesen magyart is.

Extrák

Ezúttal nem bónusz dvd-n kapjuk az extrák, hanem a film BD-jén, de ettől még gazdag a kínálat (és többségében magyar feliratos).

Először meghallgathatjuk Francis Lawrence és a producer audiokommentárját eredeti nyelven. Ha valaki ennek milyenségéhez hozzá tud szólni, ne fogja vissza magát.

Ezután következik a főfogás, a Surviving The Game című, majd' két és fél órás doksi. Ez kilenc fejezetben taglalja a film elkészítését, minden területre kiterjedve. Nagyon informatív, de ami még jobb, hogy élvezhető is, iszonyat jól összerakták - nem fogok hazudni, az egyik legjobb werkfilm, amihez szerencsém volt. Minden és mindenki kellő időt kap, egyaránt vannak komoly dolgok és vicces anekdoták, nem takargatnak semmit, és egyik fázis se marad ki a buliból. Ráadásul ha nem tiszta, hogy igazából mi is az az IMAX, azt is remekül elmagyarázzák.

Zárásként hat, összesen négy és fél percnyi kimaradt jelenetet nézhetünk meg, amik bár nem osztanak vagy szoroznak, de némelyikük az átlagnál érdekesebb.

Mi hiányzik?

A film sikere indokolna egy igényesebb tálalást, illetve az a rohadt jó teaser trailer is felfért volna még, de egyébként nem tudok rosszat mondani.

Ítélet

Király kis film, remek minőségben, egy bazijó doksival ellátva. Ha fan vagy, ha nem, ez a kiadvány mindenképpen megérdemli, hogy előbb-utóbb feltedd a polcra.

Film: 8,5/10; Kép/hang: 9,5/10; Tálalás: 6/10; Extrák: 8,5/10 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OmsIrh-yO4I

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/11/25/film_az_ehezok_viadala_futotuz_the_hunger_games_catching_fire

megrendelés és infók: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=81751&VID=066-435981190-88689690559069677

Címkék: francis lawrence review bd/dvd the hunger games

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr346914939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása