What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Hős6os - Big Hero 6 (2014)

2015.01.19. 08:55 | Adam Van Helsing | 8 komment

A Disney is tud, ha akar.

big_hero_6_movie.jpg

Hiro, az ifjú zseni eddig se nagyon tudta, mit akar az életével, ám egy családi tragédia hatására még inkább a padlóra kerül. A bajból a bátyja által kifejlesztett orvos robot, Baymax igyekszik őt kihúzni...

"Diagnózis: pubertás."

Az új évtizedben az időközben megújult Disney Animation Studios nagyon, de nagyon talpra állt, már ami a bevételeket és elismeréseket illeti. Viszont minőség tekintetében számomra a kép a legjobb esetben is vegyes: a Tangled alatt rezgett a léc, de azért kellemes csalódás volt; a zseniális felállással büszkélkedő Wreck-It Ralph húsz perc után kifújt, tipikus kihagyott ziccerré vált; a Frozen simán csak borzalmas, útközben pedig volt egy új Micimackó is, amiről inkább ne is beszéljünk. Ahogy nézem, ez a kép nem is vegyes, inkább siralmas. Ám most eljött a fordulópont.

Mikor Tarantinot plagizálással vádolják, azt szoktam mondani, hogy felőlem aztán szétlopkodhatja a fél világot, amíg valami királyságosat rak össze a darabokból. Nos, a Big Hero 6-szel nagyon hasonló a helyzet. Kész olvasztótégely a Disney új produkciója: saját múltjából (komolyan vett halálesetek, árva gyerek szindróma) és jövőjéből (Marvel-behatás) ugyanúgy táplálkozik, mint a kor trendjeiből (robotok! hi-tech! japán kultúra, ha már az alapanyag onnan származik) és a konkurens cégek nagy húzásaiból (ha kissé nagyon is DreamWorks-féle Dragon érzeted van a film alatt, ne csodálkozz). De akárcsak QT-nél, engem itt se zavar a mixelés, hiszen a végeredmény valami veszett jó.

Egérkéék nem csak a rendkívül jó látványvilágban végeznek fúziót (ahogy a nyugati és a távol-keleti kultúrákat összekeverik, az valami elképesztő), hanem a beltartalomban is - régi, időtlen értékeket tálalnak modern köntösben, átgondoltan, a jelen világhoz igazodva. Ez a karakterekkel, motivációkkal való törődés pedig meghálálja magát, nem is akárhogyan: nehéz elhinni, de a Disney bizony Pixar minőséget szállít nekünk ezzel a 'fiú meg a robotja' sztorival. És ebbe most minden pozitívumot bele lehet látni, a zseniális kivitelezéstől kezdve (azért a standard Disney-embereken lassan variálhatnának már), az irdatlan mennyiségű, és jó poénok át (amik néha lehetnének változatosabbak), egészen a legfontosabbig, a 'szív és lélek' témakörig, ami átjárja az egész projectet, s nem egyszer okoz igazán varázslatos pillanatokat. 

A Big Hero 6 egy kisebbfajta csoda, s ha még egy kicsit foglalkoznak vele (a rejtély lehetne nem annyira egyértelmű, és az érzelmi katarzis is kissé elsietett), nagyobbfajta is lehetne. De ettől függetlenül is egy kimagasló teljesítmény, élményszámba menő, tiszta mozivarázs. Ha kérhetem, maradjunk ezen az úton. 9/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8IdMPpKMdcc

Címkék: kritika scifi disney fantasy animation 9/10 adventure big hero 6

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr127087697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.20. 09:01:11

Számomra az Aranyhaj volt a fordulópont, a Rontó Ralphot imádtam és a Frozen nagyon tetszett. Viszont a BH6 első nézésre inkább csak közepesre sikerült. Az alap felállás és a világ amit megalkottak hozzá nagyon jó lett, de a sztori a tragédia után kezd szétesni, a főellenség pedig egyáltalán nem érdekes vagy félelmetes (főleg ha megtudjuk kicsoda). Valószínűleg végül is az húzta le nálam legjobban a filmet a maradandó alkotások közül, hogy a címe az, hogy Hős6os és mégis - ahogy említetted - gyakorlatilag az Így neveld a sárkányodat követi. A barátok csak díszletek, csapatépítés nincs, önálló vélemények nincsenek, csak Hiro és a gyagya állatkája. Kár.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.01.20. 09:06:25

@Exide: Abban egyetértek, hogy a cím nagyon, de nagyon mellé ment, egyáltalán nem fedi le a filmet.

Esetleg 'San Fransocio-i hajsza'?
Vagy 'Tony Stark Begins?' :-))

2015.01.20. 09:35:39

@Adam Van Helsing:
San Fransokyo City: A Dame to Kill for
Sparked
Big Hiro
stb.

vanRob 2015.01.20. 10:12:28

A Frozenra adott jelződdel egyáltalán nem értek egyet. Lányom van, anno karácsonykor közösen néztük meg, napokig el volt bűvölve tőle. Hasonlóan az ismerősök kb azonos koru lányaihoz. A célközönségnek mindenképpen bejött.
A Frozen egy lánymese, miért baj, ha fiúknak nem tetszik? Miért lenne "elvárandó", hogy egy fiús mese automatikusan tetsszen egy lánynak...? Csak kérdezem.
Amúgy meg a Pixar féle "egyszerbejöttcsináljunkelőzményt" vonal rohadtul nem tetszik. A sok olyan poénnal és utalással, amit egy 6-8 éves gyerek nem ért. Mert még nem látta mondjuk a Szárnyas fejvadászt. Nem véletlen, hogy a Szörny egyetemen a felnőttek nevettek a gyerekek meg zavartan pislogtak.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.01.20. 11:06:07

@vanRob: nem szoktam szétválasztani a dolgokat úgy, mint például lány vagy fiú mese, vagy egyebek, vagy egyebek, korosztály, célközönség stb. Jó-e, működik-e, vagy nem.
Én például ugyanúgy imádom a Bűbájt, mint az Ember gyermekét.

A Frozen szerintem egy nagyon buta, sablonos és időhúzó film volt, amit egyébként kifejezetten sajnáltam, mert Elza karaktere és sztorija nagyon rendben volt, sokkal jobbat érdemelt volna ennél.

Az, hogy a Pixar érett filmeket csinál, tök igaz, és hálát is adok érte. 12-14 alattinak nem is mutatnám a többségét.

terran 2015.01.20. 13:01:18

Én az Aranyhajat nem láttam. Brave-et nemrég néztem meg, szerintem gyenge volt. Te mit gondolsz róla?

A Wreck-it Ralphot viszont imádtam.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.01.20. 13:03:10

@terran: A Brave az egyetlen szar Pixar film.
Iszonyatos volt.

vanRob 2015.01.20. 17:19:47

@Adam Van Helsing: Majd a folytatásban reméljük jobban elmélyítik a karaktereket. Bár ha jobban meggondolom, szerintem nem...
A Frozen. Hmmm. Nos, ami nem jött be a Pixarnak (nem folytatása vagy előzménye egy régen sikeres sztorinak), az úgy tűnik, hogy Disneyéknél működhet. Nem minden a pazar grafika meg a kikacsintós humor. Ha nincs ötlet, akkor nem lesz több, mint egy 20-ik folytatás.
A Frozennel az történt, hogy beűlt rá egy csomó gyerek, és élvezték. Talán (de csak halkan mondom) kevesebb poén jobb lett volna. A "klasszikus" Disney mesékben sem volt, a sztori elég volt.
süti beállítások módosítása