What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

BD: Dredd

2015.01.21. 08:21 | Adam Van Helsing | 2 komment

A 2012-es Dredd azon kevés független filmek közé tartozik, melyek nálunk is megtalálták az utat a BD-hez - ennek ellenére én angol barátainktól zsákoltam be a darabot. Lássuk, mennyire voltam okos.

dredd_bd_review.jpg(A kép a Blu-ray.com -ról származik)

Manapság már ritka az az igazi kultfilm, ami szinte fű alatt terjed, s lényegében csak minősége és rajongói tartják fenn a vízen. A kis költségvetésű, ám még így hatalmas bukta Dredd viszont ilyen - anyagi csőd ide vagy oda, a film még áll, sőt, egyfolytában suttognak a folytatásról. Őszintén szólva én remélem, hogy lesz - nem csak ezt a pazar akcióorgiát nézném tovább, hanem magát a jövőbeli víziót is, ezt a mocskos világot, melyben még rengeteg a felfedeznivaló. Remélhetőleg egyszer eljutunk oda is, de addig is nézzük a BD-t.

 

Tálalás

Az angolokra jellemző, otrombán nagy, illetve vastag tokkal találkozunk. A borító inkább ronda, mint szép (a jól megszokott poszter kicsit szét photoshoppolva), a gerincen is inkább a korhatárkarikák a feltűnőek, a hátoldalnak meg kissé piaci házibarkács feelingje van. Belül persze minden üres, de a lemezen legalább van kép (na vajon melyik?). Ez utóbbit betéve rögtön elindul a főmenü. Na, ez már jól néz ki, mozgó és zenés, eléggé hangulatos, meghozza a kedvet a filmhez. Az egyetlen baj vele, hogy hosszú az intrója, és mindig végig kell nézni, ahányszor csal visszatérünk hozzá (jó, kábé 5 másodperc, de huszadjára már marha idegesítő). A film független, szóval a menürendszer se bír semmilyen stúdió dizájnjával - bár szerintem leginkább a régi Disneykre hasonlít.

 

Kép/hang

(A lemezen a film 2D-s és 3D-s változata is megtekinthető)

Ebben a rovatban szerintem még nem mondtam ilyet, de ennek a lemeznek a képe enyhén szólva is vegyes. 2.40:1-es, s ha olyan van, tényleg gyönyörű: a slo-mo részek elképesztőek, ahogy Dredd legtöbb feltűnése is, Mega City látképei egyszerűen elképesztőek, s a feketék is feketék. Igen ám, de néha, sőt, elég gyakran ez a minőség meginog, és nem túlzok, ha azt állítom, hogy egy régi VHS minőségére süllyed. Nem akartam hinni a szememnek, hogy ilyen létezik - szemcsés, elmosódott, életlen... mintha egy mosogatórongyot néznék. Szerencsére a hangra legalább nincsen panasz: az angol DTS-HD MA 5.1 brutálisan szól, és ez nem is a romboldáknál tűnik igazán föl (de azért ott is, jócskán), hanem Paul Leonrad-Morgan fantasztikus zenéjénél. Ez utóbbi úgy, és olyan erővel tölti be a szobát, hogy elélvezel tőle. Emellett egyetlen feliratot találunk, egy hallássérültes angolt.

 

Extrák

A rémálom folytatódik. Az amerikai (A-régiós) verzióval ellentétben eme lemez eléggé szegényesen áll extrák tekintetében.

A legjobb rész még mindig a hat, össz-vissz kábé tizenöt percnyi kis feature szekció, de ne érts félre, ez se jó. A leginkább iTunes Trailers cuccokra hasonlító anyagok (szerintem tényleg azok) érintik a képregény eredetét, a slo-mo technikát, Peachtrees-t, a 3D-t, Dredd fegyvereit és magát Dredd-et, de mindezt olyan felületesen, hogy olyat még nem is láttam. Hihetetlenül semmitmondó anyagok, melyek nagy részét a filmklipek teszik ki.

Ezután interjúkat nézhetünk a stáb legfontosabb tagjaival (Urban, Heady, a rendező, az operatőr stb.), összesen kilenccel, huszonhat percen át. A hosszuk hat perctől 48 másodpercig (!) terjed, s ha nem alszol be rajtuk, te vagy az én hősöm - ugyanis az interjúalanyok se állnak távol ettől az állapottól.

Végül néhány egyéb film előzetesét sasolhatjuk meg.

 

Mi hiányzik

Minden. Csomagolás, kép, extrák.... Ezt a kiadványt elölről kéne kezdeni.

 

Ítélet

Annak ellenére, hogy a magyar változaton nincs extra, én mégis inkább azt ajánlom, mert a tárgyalt változatnál rosszabb nem lehet. Egyetlen dolog szól az angol mellett, az pedig az ára, de szerintem még így se éri meg. Ezt a lemezt messziről kerüld el, akármennyire is tetszett a film. 

Film: 7/10; Kép/hang: 6,5/10; Tálalás: 3/10; Extrák: 2/10

 

https://www.youtube.com/watch?v=WZvfAYdn4DA

kritika a filmről: http://helsing.blog.hu/2013/01/14/film_dredd

magyar változat megrendelése: http://xpress.hu/xp/prod.asp?PID=21821&VID=066-435981190-88689690559069677

Címkék: review dredd bd/dvd

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr157093633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.22. 08:58:49

szomorúan olvasom, hogy nem sikerült minőségi kiadványt csinálni ebből. :S

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.01.22. 09:09:21

@doggfather: az amerikai elvileg rendben van, de hát ott az a kiszabott régió kód.
süti beállítások módosítása