What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Dínó tesó - The Good Dinosaur (2015)

2015.12.08. 08:18 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A Pixar egyik leggyengébb és legjobb filmje.

gooddinosaur02.jpg

Egy olyan világban, ahol a dínókat kipusztító meteor elkerülte a Földet, Arlo, az ifjú apatosaurus egy tragédia hatására messze sodródik otthonától. Hogy hazaérjen, át kell vágnia a nem éppen veszélytelen vadonon, mely tele van fura szerzetekkel... Még szerencse, hogy nincs egyedül.

"A félelem olyan, mint a természet"

A Good Dinosaur a Pixar valószínűleg leghányattatottabb sorsú filmje. Létrejöttét problémák egész hada, rendezőcsere és folyamatos premier módosítások szegélyezték, s most, hogy végre elkészült, a stúdió első igazi anyagi bukása válik belőle. Ezen a projecten úgy tűnik, átok ül, pedig egyáltalán nem érdemli meg.

Az efféle színfalak mögötti háttértudás evidens módon arra készteti az embert, hogy lejjebb tekerje az elvárásait, de visszanézve úgy gondolom, hogy filmünk enélkül is simán megállja a helyét, még nem éppen jelentéktelen hibái mellett is. Mert azok vannak. A cselekményünk elképesztően szögegyenes, bármiféle meglepetés nélkül halad előre a pontosan belőhető végkifejlethez, és a Pixar-féle, sorok közötti többrétegűség, összetettség, vagy ha úgy tetszik, intelligencia is legfeljebb félgőzzel pörög. És sokkal többször idézi meg az Oroszlánykirályt, akár konkrét beállításokkal is, mint kellene. Tudom, ez így nagyon rosszul hangzik, de ne félj, van az éremnek egy másik oldala is, s az nem merül ki a megszokott, elképesztő ötletességben, a western műfajának frenetikus újrahasznosításában, illetve a valaha volt leggyönyörűségesebb látványvilágban, amit animációs film fel tud mutatni.

Mert ugyan joggal mondhatjuk, hogy a Good Dinosaur az asztalilámpások (egyik) legcsiszolatlanabb filmje, de ez a tény szinte eltörpül amellett, hogy egyben a család (egyik) legnagyobb lélekkel, legszebb érzelemvilágával felvértezett darabja is. S ha már megemlítettük az oroszlánokat a külsőségeknél, tegyük gyorsan hozzá, hogy van itt még egy példakép, méghozzá az örök klasszikus Őslények országa, annak enyhe humorral megszórt melankóliája, és csodaszép, édes-bús lelke. Így lehet belsejét tekintve filmünk világverő, zseniális, csodálatos, fantasztikus (képzelj még ide pár jelzőt), s leginkább okos, legyen szó fő vagy mellék karakterekről, a közöttük levő interakciókról vagy érzelmi kapcsolatokról. És hát ez az, ami igazán számít, nem?  8,5/10 - igazi, Pixarosan gyönyörű mű. 

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=daFnEiLEx70

Címkék: kritika animation pixar adventure 8.5/10 the good dinosaur

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr388147846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása