What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Becstelen Brigantyk - Inglorious Basterds (2009)

2009.09.02. 12:29 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Egyszer volt, hol nem volt, egy náci lepte Franciaországban volt egy Brad Pitt, annak volt egy csapata, azoknak volt egy rakat fegyvere és zéró nyelvtudása, viszont a náciknak volt egy Christopher Waltz-uk, annak volt egy olyan stílusa, hogy beszarsz tőle, és mikor ezek mind találkoztak egymással, abból lett a bumm. 

És igen és végre és igen megtörtént: Tarantino kilépett a saját kis felépített világából. Mert azt még a hülye is érzékelheti, hogy a Reservoir Dogs, a Pulp Fiction, a Jackie Brown, a Kill Bill meg a Death Proof az mind egy világba tartozik, elég csak Earl-re, a sheriffre gondolni, vagy arra, hogy mindenki Red Apple cigit szív. Persze nem volt ezzel semmi baj, csak a Death Proof már igen felemás lett, és én azt éreztem, hogy Quentin már mindent elmondott ebben a témában, és csak kényszeresen önismétel (de a végén az autós üldözés azért mindent visz!). De most az Inglorious Basterds végre más, bár minden eddigi Quentin filmből magával hoz valamit, de nem baj.
 
 Mert itt van a Vincent-et és Jules-t egyben képviselő Brad Pitt, a bosszúszomjas szőke csaj, a fickó, akiről csak a végén derül ki, hogy kivel van és mit akar, az egész Jackie Brown ravaszsága (és néhol unalma), valamint Stuntman Mike kalandjainak a brutalitása. Nem beszélve a zenei áthallásról (egyszer feltűnik a Kill Bill egyik száma), valamint a kameramozgásokról (szintén a Kill Billből). Meg persze itt van Tarantino védjegye is, a „csomagtartóból való kifelé-filmezés”, igaz, csomagtartó nélkül, de ugyanaz. Persze a Becstelen Briganty-k nem egy egyszerű „best of” válogatás, hanem egy nagyon stabil lábakon álló külön valami, amin felfedezhetőek a nagy elődök vonásai de nem több. 
 
"Tudod, hogy jutsz be a zeneakadémiára? Gyakorlással"
 
A moziban ült mögöttünk néhány kölyök, és a film végén levonták a tanulságot, hogy „mekkora uncsi szar volt ez”. Felételezem, úgy jöttek be a terembe, hogy ez most egy fasza háborús akciófilm. NEM. Sőt, a filmben talán három olyan perc van, amikor akciósan lőnek. Viszont százszor annyi feszültség van ebben a filmben, mint bármelyik action movie-ban. Hogyan? Hát a beszélgetések miatt. Tíz percig beszél valaki egy másik valakivel normál hangon, de te mégis rágod a körmöd izgalmadban (remélem ezt majd valaki jobban elmagyarázza). Mert te se tudod, hogy az most tudja-e a másikról hogy ő tudja-e azt amit mindeketten vagy egyikük se tudnak.
 
És ha már ennyiszer említettem Brad Pitt-et, na, ő mindent visz, bár ahhoz képest kevés szerepe van, hogy vele adták el a filmet. De mikor vásznon van, az úristen. Az a tahó-amcsi játék, a beszédjével meg az arcjátékával hát az huh! Viszont az SS tiszt Waltz úr se semmi, talán még le is nyomja a Pitt fiút, ezért külön öröm őket egyszerre látni. Waltz úr kegyetlen jó, egyáltalán nem azt adja, amire az ember számít stb, stb, szóval nagyon ott van. És a többiek is baromi jók, talán csak Diane Kruger lóg ki egy kicsit a sorból (nem értem, hogy ő mitől olyan jócsaj), de az abszolút csúcspont a két keményfiú után az Mélanie Laurent. A Shosanna-t játszó színésznő valami olyan eszméletlenül szép hogy még, szerintem nincs az a férfi (és nő) a nézőtéren, aki ne kezdene el neki azonnal udvarolni – mármint a külső alapján. És nem mellékesen nagyon jól játszik is.
 
Tarantino legendás kijelentései („én vagyok a közönség”, „nem filmsuliba jártam, hanem moziba”) is megjelennek azért, mert hát van itt egy kis (nagy) szerelmi vallomás a részéről a mozi felé, és ez jó. A mozit azt szeretni kell, és az Inglorious Basterds pont egy olyan film, amivel szeretni lehet a mozit. Én ajánlom, hogy aki teheti, az ne multiplex-be nézze, hanem keressen egy kis szakadt filmszínházat, mert ott még jobb lehet az élmény, és a mostani 9/10 talán feljebb is mehet. Ja, és történelmi hűséget ne várjunk a filmtől, mert az nincs.
 

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dOMKloOEKcU

Címkék: kritika war comedy brad pitt action quentin tarantino 9/10 inglorious basterds christoph waltz

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr571355118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása