What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Nincs bocsánat - Unforgiven (1992)

2009.10.01. 11:30 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

William Munny (Clint Eastwood), az egykori tömeggyilkos cowboy már a hatvanas éveit tapossa, neveli a gyerekeit, és nem törődik a múltjával. Ám egy nap kopogtat hozzá a Schofield kölyök, és arra kéri, pattanjon még egyszer a nyeregbe, hogy levadásszanak pár pasast, akik összevagdostak egy szajhát. A jutalom magas, és a szabadság szelei is hív - Munny még egyszer, utoljára lóra ül.

A Nincs bocsánat Clint Eastwood egyik, ha nem a legjobb filmje. Merészen fogta a western tetszhalott műfaját, és újraélesztette - a maga lassú, oldschool stílusában. Ehhez összehívott egy olyan bandát, hogy a nyála is elcsordul az embernek. Clint mellet itt van Morgan Freeman, mint Ned, a főhős haverja, aki betársul harmadiknak a vadászatba. Itt van Gene Hackman, mint a központi szerepet játszó Big Whiskey nevű város brutális sheriffje, Little Bill, aki minden rosszarcút agyonver. Végül pedig Richard Harris, az Angol Bob akinek a múltja legalább olyan sötét, mint William Munny-é, és ő is a pénzre hajt.

"- Szóval te vagy William Munny, aki nőket és gyerekeket ölt.

- Így van."

Eastwood, aki ugyebár rendezte is a filmet (és bezsebelt egy rakat Oscar-t ezért), nagyon elegánsan, kissé szokatlanul mesél. Váltogat a dráma és az akciófilm, a lírai fotók és a brutális felvételek, a jó és a rossz kérdése között. Mert itt most ki is a jó? Gene Hackman őrült sheriffje nem, a gyilkos Munny nem, a még gyilkosabb Angol Bob nem, a nagyszájú Schofield kölyök nem, a buliban résztvevő Morgan Freeman nem.... Ha jobban belegondolunk, ebben a filmben nincs is "jó". Illetve realtív, Clint a választ a nézőre bízza.

És persze van képe a legjobb figurát magának lenyúlni - William Munny fix, hogy az egyik legellentmondásosabb "főhős". Akit megismerünk, egy még mindig kemény, de már öreg fazon, aki retteg a múltjától és annak túlvilági következményeitől. Jó útra tért, hála Claudia nevű feleségének - nem iszik, nem öl, családot alapított, és rendíthetetlenül hűséges a már három éve elhunyt, fiatal nejéhez, aki mindenhogyan megmentett őt, és akinek igazi életét köszönheti. Munny régi énjéről végig csak legenda-töredékeket hallunk, és inkább sajnáljuk érte, mint megvetjük - sőt, megszeretjük őt, és szurkolunk neki. És itt jön Eastwood nagy csavarja. A film végére betelik a pohár, és előjön az igazi William Munny, a kegyetlen szörnyeteg, és nem lesz bocsánat: 10 perces játékidejében mindenkinek az agyába beleégeti magát - Clint egyszerűen zseniális, mind alakításban, mind rendezőként. És akkor ott ül az ember a stáblista közben, és köpni-nyelni nem tud.

Ebben a filmben minden fő karakter bűnös és így-úgy gonosz is valahol. Hogy első ránézésre jónak tűnik, csak azért van, mert a többiek rosszabbak nála. De ha megnézzük, hogy milyen világban mozognak, talán kicsit érthetőbb és elnézhetőbb lesz az egész. Talán az egész film arról szól, hogy az ember saját maga dönt - erre lehet példa Munny is: melyik énemnek engedek?

Akárhogyis, a Nincs bocsánat-ról szerintem könyveket lehetne írni. Ez most nem lett a legjobb írás (talán majd lesz még egy), de attól még ez az egyik kedvenc filmem, és 10/10. Ha definiálnom kéne azt, hogy "baromi jó film", akkor Nincs bocsánat.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FybS1XFPZ20&feature=related

Címkék: kritika western clint eastwood 10/10 morgan freeman unforgiven gene hackman richard harris

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr341420264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása