What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Transformers 3 - Transformers - Dark Of The Moon (2011)

2011.07.04. 15:56 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Búcsú.

Optimus és a többiek továbbra se lehetnek nyugalomban: bár kézzel fogható nyoma még nincs, az Álcák érezhetően megint készülnek valamire. Sam segítségével összerakják, hogy a kulcs valószínűleg a Holdon lesz, és további titkok derülnek ki az űrversenyről is. Miután a Holdon meg is találják a választ, az Álcák durván bekeményítenek. A cél ismét a Föld leigázása, amihez azért Autobot barátainknak is lesz egy-két szava.

"We'll kill them all"

A Transformers széria harmadik része, a Dark Of The Moon, akárhonnan is nézzük, egy iszonyat teherrel vágott neki a moziknak - mégpedig elődjének, a Revenge Of The Fallen-nek a rossz emlékével. A második rész, bár a pénztáraknál tarolt, egyértelmű keserű szájízt hagyott maga után, köszönhetően a kb 14 oldalas forgatókönyvének (aminek a felét az tehette ki, hogy "FIRE!FIRE!FIRE!"), fejfájdítóan hosszú és értelmetlen sivatagos összecsapásainak, szégyellni való "humorának", és 90%-os lelketlenségének (mert azért Optimus mindig működik). A kiváló, és majdhogynem tökéletes, mindenesetre 100%-os igazi élményt nyújtó első után ez egy nagyon fájó zuhanás volt. Egy rakat lehúzó kritika és Arany Málna díj után maga a rendező, Michael Bay is elismerte, hogy a második rész nagyon nem sikerült - éppen ezért a harmadikat nagyon oda fogják tenni. Így a Dark Of The Moon-nak nemcsak az lett a feladata, hogy a nyár legnagyobb tarolása legyen, hogy bővítse az univerzumot és kielégítse a rajongókat - egy megtépázott legendát is rendbe kellett hoznia. Azért ez nem kevés.

És ezennel közlöm, hogy mindez sikerült is neki.

Ám mielőtt elkezdődne az ömlengés, nézzük a (pozitív és negatív) tényeket. Az egyből látszik, hogy Bay tanult előző hibáiból. A sztori most nagyon rendben van, a maga szintjén fordulatosra sikerült, jól kitalált karakterek tesznek jó kis dolgokat. A humor minimálisra lett tekerve, és ettől a másodikhoz képest a legnagyobb javulás, hogy a harmadik részben a egyetlen egy gáz momentum sincsen. Najó, talán egy fél, de igazából az se. További jó hír, hogy az új csaj, Rosie Huntington-Whitley az előjelekhez képest meglepően jó lett, bájos és szerethető, semmi gond nincs vele. Ugyanígy nagyon a helyén van Frances McDormand és Joh Malkovich karaktere, főleg az előbbi igen jól sikerült.

Nézzük a robotokat. Optimus (akit szinte kiírtak a másodikból) uralja a filmet, rengeteget látni, és mindig badass, és bölcs, és odavág, és cool - egyértelműen a legjobb. Egyébként a robotok úgy általában nagyobb szerepet kapnak, az Autobotok villogtatják a személyiségeiket, és bár az Álcák terén a legtöbb már megint csak névtelen és alaktalan gyilokgép, azért a fontosabbak egyáltalán nem szégyenkezhetnek. Kivétel ezalól szegény Shockwave, aki össz-vissz három percet töltött a vásznon, annak ellenére, hogy iszonyat jól megcsinálták, és vele reklámozták be a filmet (a'lá Fallen). Meg hát Megatron is lehetett volna többet, de logikus, hogy inkább miért nem. Akit viszont a marketingben (nagyon dícséretesen) titkoltak, mégis kiemelkedő szerepet kapott, és hihetetlen jó lett, az Sentinel Prime, akiről nem írok többet azon kívül, hogy "állat!" - nézd meg, és megtudod, miért. Szóval a címszereplők több, mint méltó bánásmódban részesülnek.

Ami még szembetűnő volt, az az eddigiektől eltérő, eléggé fura hangulat - ami összességében nézve nagyon jól működött. A Dark Of The Moon ezen a téren leginkább a Mátrix, az X-Men és egy kicsit a Gyűrűk Ura harmadik részeihez hasonlít. Az egészet átlengi az 'utolsó elkeseredett csata' illetve a 'várjuk a halált' és az 'esélytelen, de azért megcsináljuk' feeling, akárcsak az előbb említetteket. Meg hát hozzá kell tenni, hogy kegyetlenül hullanak a fan kedvenc robothősök és gonoszok, legyen szó mellék vagy főkarakterekről - a Moon senkit se kímél. És valahol ez nagyon jó benne, de először essünk túl a hibákon.

Hibákból szerencsére nem sok van, viszont annál inkább érezhetőek. A film lehetett volna tempósabb, a második nézésnél ezt főleg az elején éreztem. Nem kellett volna kihagyni semmit, csak egy olyan 10-15 perccel feszesebbre vágni, és máris jó lett volna. Az időbeli feszesség egyébként a film végi banzájra vonatkozik a leginkább, amikor egy órán keresztül leamortizálják egész Chicago-t. Ennek az egy órának az a legnagyobb baja, hogy nincsen egy egységes íve, szinte epizód-szerűen zajlanak le egyes összecsapások, különösebb kohézió nélkül. Néha robotok tűnnek elő a semmiből, hogy egy jelenettel arrébb már tök máshol legyenek - hogy miért, az nem derül ki. Viszont ezeken kívül nincsen kivetni való a filmben.

Ez viszont azt jelenti, hogy a Dark Of The Moon-nak sikerült a legnehezebb feladatot is teljesítenie: visszahozta a mesét. Benne van az első rész szíve-lelke, és hát igazából ez a lényeg. Sikerült ugyanolyan érzelmesre és meghatóra csinálni, megfejelve az imént említett borús hangulattal - és mikor egy-egy kedvenc robot elhullik, szinte a szívem szakad meg. Az emberek harcba vonulása odavágós lett, ahogy az Álcák általi Autobot kivégzés is. Egyszer csak úgy áll a szitu, hogy itt semmi remény - s egyszer csak azt érzem,hogy itt már csak az Autobotok segíthetnek. Egy szó mint száz, a film működik, a figurák élnek, a mese visszajött. Köszönhetően ennek, a sok G1 utalásnak, és annak, hogy láthatóan tényleg figyeltek a sztorira, a harmadik is olyan lett, mintha az ember visszakapná a gyerekkorát. Sőt, igazából egy méltóságteljes és szép búcsút is attól, azzal az ígérettel, hogy a Transformerek mindig itt lesznek, és megvédjenek minket.

Mert ez a film érezhetően valaminek lezárására készült. Egy trilógia, egy életérzés, egy nemesebb fajta mese lezárására. Mert azon kívül, hogy annyian elhullottak, hogy nemigen tudok folytatást elképzelni, be kell látni, hogy a Transformersben ennyi volt. Akkor is ha valakinek csak agyatlan zúzda, és akkor is, ha valakinek egy meghatározó élmény - a továbbszövés ebben a formában csúnya önismétlésbe fajulna. Én (aki az utóbbiak közé tartozom) úgy érzem, hogy ennek a zúzdának most itt a vége, hogy ennek a mesének itt a vége, és hogy szépen lett vége, és ezzel a filmmel az Alakváltók méltón állhatnak be a nagyok közé. A Dark Of The Moon-nal lezárul egy korszak, de el nem tűnik - hisz mint Optimus mondta, ők mindig itt lesznek. És ez így is lesz.

Minden hibája ellenére a Dark Of The Moon egy szívvel-lélekkel teli tiszta és szép mese lett, ami büszkén állhat fel az első Transformers mellé. Bár filmes szemmel az említett technikai hibák nem engedik a tízest, egy 8,5/10-et megérdemel, minden elismeréssel együtt. Köszönjük, hogy visszakaptuk az érzést. Köszönjük a mesét.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kHRf01Gjosk&feature=fvsr

Címkék: kritika scifi john turturro transformers shia labeouf action michael bay john malkovich josh duhamel tyrese gibson frances mcdormand 8.5/10 leonard nimoy optimus prime rosie huntington whitley transformers:dark of the moon

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr913038681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása