What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Amerika kapitány - Captain America (2011)

2011.08.10. 18:01 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

És a Marvel már ötödjére is megcsinálta.

A Második világháború idején Steve Rogers, az átlag amerikai fiatal csak arra vágyik, hogy harcba mehessen. Mondjuk, annyira nem átlag: mindenkinél bátrabb, becsületesebb és kitartóbb - és van vagy negyven kiló vasággyal együtt (az effektes srácoknak hatalmas pacsi!). Egy nap azonban beválasztják egy elit osztagba, és rajta próbálják ki a szuperkatona szert, ami működik is. Steve egy kis kitérő után pedig az európai frontvonal élén találja magát, ahol büszkén vezeti embereit a győzelembe. Ám a világuralomra törő hadvezér, Red Skull még őt is megizzasztja.

"Every army begins with one man"

Amerika kapitány került utolsóként a vászonra a Marvel Studios összefüggő hősgyárából a májusban érkező, all-star válogatott Avangers előtt. Ez meg is látszik rajta, ugyanis míg elődei ki tudták védeni, Joe Johnston filmje fejest ugrott az izzadság szagú "valahogy muszáj összefűznünk a következő filmmel" nevű tengerbe (ezzel jól ki is nyírták az érdemi folytatás lehetőségét). Hál' Istennek ez csak a lezárásra igaz, és annyira nem vészes, mint lehetne - valamint ezt leszámítva a filmmel az égvilágon semmi komoly baj nincsen, ami jó, főleg, ha ismerjük Johnston rendezői munkásságát.

Azért a jó öreg Joe szelleme fel-fel tűnik a két óra alatt, és prezentálja azt, ami talán a legjobban jellemző a direktorra: általában nem nagyon tud mit kezdeni az alapanyaggal. Szerencsére eme filmnél ez tényleg ritkán kerül ténylegesen elő, ám sajnos a film összképét eléggé átlengi. Ugyanis az Amerika kapitány nem lett valami izgalmas, a világon semmi sújt nem érezni benne, és ha mégis valami érdekfeszítőhöz érkezünk, abból se lesz nagyon semmi - jó példa erre a vonatos rész, ami egy pillanatra szerepel egy trailerben, de rögtön megvett a beállításával, aztán alig lett belőle valami. Szóval leginkább az akciók terén eléggé érdektelenre sikerült az egész, és ezen az se segít, hogy egy csomó csata egyetlen giga mashup-ba van sűrítve, és ezáltal jól átrohanunk az egészen.

Mindezek ellenére Amerika kapitánynak mégsincs semmi szégyenkezni valója. Ez annak köszönhető, hogy ő használja ki eddig a legjobban az új keletű Marvel filmek azon jellemzőjét, hogy iszonyat hangsúlyt fektetnek a főhős civil létére. Tony Stark és Bruce Banner (meg persze Thor, de az fura ügy), bár királyság volt a szuper ill. CG alteregójuk, mégis érdekesebbek voltak egyszerű emberekként, nem véletlen, hogy többet is lehetett így látni őket a vásznon. Remek sztorival és karakterrel rendelkeztek, és ez volt a lényeg, nem a vaspáncél vagy a zöld izmok. A kapitánynál is ez a helyzet, de itt a dolgok már odáig fajulnak, hogy amikor előkerül a klasszikus kék egyenruha, már igazából nem is akarom látni. Steve Rogers (Chirs Evans volt a lehető legjobb választás!) sokkal emberibb az átlag amcsi katona ruhában - mert egyszerűen olyan jóra és hihetőre sikerült  megcsinálni, hogy már nem kell a maskara. Azért ez egy érdekes dolog a szuperhősfilmeket tekintve.

Persze nem ebből áll az egész, vannak itt még finomságok. Ilyen például az ismerős, mégis kicsit fura, enyhén steampunk Második világháborús atmoszféránk, amit nagyon hangulatosra sikerült csinálni (ha máshoz nem, Joe ehhez azért ért, lásd Wolfman), és a kezdetleges high-tech jól megfér a megszokott cuccokkal. Vagy itt van Tommy Lee Jones mint tábornok, akit az ilyen szerepekre találtak ki. De említhetjük még Steve legjobb barátját, öröm nézni, amikor összedolgoznak; Howard Stark-ot, Tony apját, akik le sem tagadhatnák, hogy rokonok; a roppant ötletesen felvezetett és megmagyarázott szuperhős gúnyát vagy éppen a legeslegmenőbb elemet, Red Skull mega repülőjét, na, az mindent visz. Egyébként Hugo Weaving-nek is kijár a taps, bár szerepe nagy részében felismerhetetlen.

De a lényeg akkor is az, hogy van egy nagyon jó főhősünk - és ez a lényeg, ez adja az Amerika kapitány szívét-lelkét. El is nézzük, hogy akciók laposak, hogy néha már önmagához képest is hihetetlen dolgok történnek, valamint a fentebb említett összekötési kényszert. Mert végeredményben az marad meg, hogy bár a körmünket nem rágtuk le izgalmunkban, jó kis filmet láttunk. Egyszerű, szórakoztató, és szerethető. Mint egy Marvel film. 7/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JerVrbLldXw

Címkék: kritika war marvel action tommy lee jones superhero 7/10 chris evans joe johnston stanley tucci hugo weaving captain america

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr33137650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása