What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Zero Dark Thirty (2012)

2013.02.21. 18:34 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

A háború még mindig drog.

zero07.jpg
A 2001-es katasztrófa után mindenki egy embert keresett, Te is tudod, hogy kit. Az ügyben a legfőbb szimat a CIA-s Maya (Jessica Chastain) volt - az ő évtizedes nyomozását követhetjük végig.

"I'm going to kill bin Laden"

Talán még ki se hűlt a hulla, mikor Kathryn Bigelow lecsapott a bin Laden hajsza megfilmesítési jogaira (már ha voltak ilyenek), és a Hurt Locker-el keményen bizonyított rendezőnőnek szó nélkül adott a Sony 40 millió elköltendő dollárt (a bombaszedéshez 15 kellett anno). Bár ez alapján logikus következtetés, hogy a ZD30 nem más, mint a Hurt Locker "bigger-longer" változata, mégis baromi távol áll a két film egymástól, Közel-kelet és hadsereg ide vagy oda. Bigelow új filmje, hiszed vagy sem, inkább állítható rokonságba Fincher Zodiac-jával: sok-sok éven átívelő kutatómunka, zsákutcákkal és veszteségekkel, változó korokkal és fejezetekkel - egy adathalmaz, aminek senki se látja a végét, és csak a kitartás, vagy inkább a megszállottság hajtja tovább hőseinket. Persze az ilyen fajta mozihoz Pakula-nál és Fincher-nél senki se ért jobban, Bigelow se, de tisztességesen tartja a lépést az ezen a téren profiknak számító alkotókkal - néha leül a film, néha elvész a feszültség, néha egy kis érdektelenség szállja meg a nézőt, de mindez szerencsére csak néha. 

Hála a jó égnek rendezőnk csak eme téren teljesít kicsit alul, és minden egyéb szempontból ugyanolyan minőséget szállít, mint előző filmje esetében. Bigelow továbbra is mesterien tudja átadni az adott életérzést (ezúttal a sehova se tartó nyomozást, és az ebből következő nyomást, tehetetlenséget és egyebeket), remek érzékkel dobja be abszolút váratlan akcióit, baromi otthonosan mozog a háborús területen, de akkor se vall szégyent, ha a drámáról van szó - Jessica Chastain-el együtt olyan kiválóan töltik meg főhősnőnk, Maya látszólag egydimenziós karakterét tartalommal, hogy azt öröm nézni. És persze a Hurt Locker-ből ismerős feszült és/vagy durva pillanatokról se kell lemondani, sőt - lehet, hogy itt kevesebb van, de legalább olyan szintre, vagy magasabbra vannak tekerve.

Viszont hiába tök más felépítésben és alműfajában a két film, mégis egyik a másiknak a testvére. Mert ugyan máshogy, de Bigelow ugyanazt a tanulságot adja elő, csak nagyobb és hosszabb kivitelezésben, de semmiképpen sem jobban - bár lehet ez csak érződik így, mert másodjára halljuk ezt a poént. A háború még mindig drog, ami nélkül az ember élete üressé válik, csak ezúttal az utolsó képen nem Jeremy Renner-t látjuk egy repülőn. Mindenesetre soha rosszabb visszhangot: a ZD30 pokoli kemény, baromi érdekes és rohadt stílusos, éppen ezért nem különösebben érdekelnek fentebb említett hibái. 9/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cAtWcvCxPhc

Címkék: kritika thriller drama action 9/10 james gandolfini kathryn bigelow mark strong mark duplass jessica chastain kyle chandler jason clarke joel edgerton zero dark thirty

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr775096872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása