What's This?

Film meg film meg film meg zene meg film meg úgy az élet meg film meg hype meg kult meg zene meg minden ami jó meg én meg mások és persze film

Őket szerettük

Facebook

Searching

Ha keresel valamit, akkor tags/valami. Pl: http://helsing.blog.hu/tags/the_dark_knight_rises

E-mail

Kérdésed, észrevételed, véleményed van? Írjál nekünk bátran: HELSING.BLOG@GMAIL.COM

Film: Démonok között - The Conjuring (2013)

2013.09.20. 08:59 | Adam Van Helsing | Szólj hozzá!

Emberséget a horrorokba!

conjuring_movie.jpg

40-50 évvel ezelőtt a Warren házaspár (Patrick Wilson, Vera Farmiga) voltak a nagy természetfeletti szakértők, vagy egyszerűbben szellemvadászok. Ha minden igaz, most az egyik legdurvább esetükbe kukkanthatunk be, melynek alanyai egy régi házba frissen beköltözött család tagjai.

"Rosszabb helyet nem is találhattak volna"

Ördögűzős és szellem-van-a-házban mozikkal tele van a padlás, többségük nem is több egy-egy rossz próbálkozásánál, mennyiségük pedig arra enged következtetni, hogy ebben a témában már mindent elmondtak, s újdonságot max az öreg kontinens gyöngyszemeiben lehet már csak találni. James Wan valószínűleg maga is szembenézett ezzel a ténnyel, és ahelyett, hogy meg akarná újítani a horror zsánerét, inkább lejátssza ugyanazokat a meccseket, mint számtalan elődje korábban már megtette. A különbség az, hogy ő bitang jól teszi mindezt. Az eredetiség helyett inkább a tökéletességet választja: filmje a műfaj hatalmas olvasztótégelye, de az elemek remekül illeszkednek, kiegészítik és feljavítják egymást (a kliséktől, amiken általában nevetni szoktál, most fel fog állni a szőr a hátadon), és közben egy pillanatig sincs időd azon agyalni, hogy ez meg az vajh honnan származhat. Mert a Conjuring a maga klasszikus hangvételével már a Warner logó alatt beszippant, és bivalyerős hangulata, valamint valóban izgalmas cselekménye a stáblistáig el se enged - hiszen a feszkó két (roppant hatásos) éjszakai pokoljárás között se hagy alább, csak máshol támad. 

Ám ennek a régi iskolákat idéző misztikus thrillernek a legnagyobb erénye mégis csak az, hogy mivel hús-vér karakterekkel (és színészekkel - jut eszembe: Vera, imádlak!) operál, valódi humánumot tud felmutatni, így az érzelmi csúcspontokból nem hirtelen előkapott ciki nyáladzás, hanem igazi és karfaszorító dráma lesz. Nem emlékszem, hogy mikor gondoltam bele egy horror közben a szereplők helyzetébe, azok szenvedésébe vagy boldogságába, de most ez is megtörtént. Ha úgy tetszik, ez az egyik, ha nem A legemberibb horror, amit egy óceánnal arrébb produkálni tudtak - jár a taps. 8,5/10.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PbJpxtjnGF0

Címkék: kritika horror drama vera farmiga 8.5/10 patrick wilson the conjuring

A bejegyzés trackback címe:

https://helsing.blog.hu/api/trackback/id/tr785524651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása